fbpx
Наука и технологииТехнологии

Небостъргачи ще бъдат превърнати в гигантски батерии с помощта на тeхнологията за гравитационно производство на електроенергия

Архитектурното бюро Skidmore, Owings & Merrill (SOM) заедно с швейцарската компания Energy Vault, сшециализирана в областта на енергийните иновации, представиха амбициозен проект за създаване на високи жилищни сгради, които допълнително ще служат и като гигантски батерии. По същество това ще бъдат гравитационни системи за съхранение на енергия (GESS), които се предвижда да бъдат внедрени в небостъргачи с височина от 300 до 1000 метра.

Технологията се нарича EVu и работи на принципа на гравитационните електроцентрали. Вътре в сградата е поставен специален тежкотоварен контейнер. По време на излишък на електроенергия (например през нощта, когато топлоелектрическите и атомните централи генерират повече електроенергия, отколкото се консумира, или през деня – от слънчевите електроцентрали), контейнерът се издига нагоре с помощта на електрическо задвижване. Така излишната енергия се преобразува в потенциална енергия на издигнатия товар.

При пикови натоварвания на електрическата мрежа, когато е необходима допълнителна електроенергия, контейнерът се спуска надолу. В този случай електричеството се генерира за сметка на въртящия момент на електрически генератор, свързан към товарен кабел.

Според инженерите на Energy Vault, небостъргачът-батерия ще може да осигурява не само собствените си енергийни нужди, но и да захранва близките сгради. Освен това технологията EVu има сравнително ниска цена и бърз период на изплащане от 3-4 години.

Идеята за сгради, в които да се съхранява и генерира електроенергия, много напомня на разработките на британския стартъп Gravitricity, който възнамерява да превърне неработещите вече минни шахти в Шотландия в модерни съоръжения за производство на електроенергия. Британската технология също се основава на използването на потенциалната енергия на товар, трансформираща се в електричество, но използва огромна тежест , спускаща се и вдигаща се в подземни мини.

Освен сгради с EVu технология, новият проект на Energy Vault и партньорите им включва и технология „EVc“. Тя също ще се използва във високи сгради за съхранение на енергия, но вместо да използват твърди тежести, при нея ще се изпомпват флуиди до най-горните етажи и след това в пиковите моменти ще се спускат към подземните етажи на сградата, задействайки турбини, генериращи електричество.

Към проектът ще се присъединят едни от най-добрите строителни инженери и дизайнери на архитектурното бюро Skidmore, Owings & Merrill (SOM), в чието портфолио са включени много впечатляващи глобални проекти, включително 828-метровата Burj Khalifa, небостъргачи в Китай, най-големият частен проект за строителство на небостъргач в историята на Тайланд , кампус за производство на електромобили на стойност 5 милиарда долара.

От своя страна Energy Vault през 2023 г пусна в експлоатация в Китай първата в света промишлена гравитационна система EVx за съхранение на енергия, а също така е започнало изграждането на още три други аналогични системи с общ капацитет от 468 MWh. Освен това компанията наскоро обяви за внедряването на проекти на GESS в страни, разположени в южната част на африканския континент. Energy Vault е подписала споразумение с Южноафриканската общност за развитие (Southern African Development Community – SADC), включваща 16 страни в региона, Очаква се това споразумението да доведе до изграждането на гравитационни електроцентрали, които ще спомогнат за посрещане на нуждите от съхранение на енергия в региона, които се оценяват на около 25 GWh до 2035 г.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x