fbpx
На фокусСамопознаниеЧовекът

Учени са доказали, че стремежът към „перфектно“ родителство е опасно за психичното здраве на деца и родители

Изследване, проведено от учени от Държавния университет в Охайо, е установило, че желанието за „идеално“ родителство значително допринася за така нареченото родителско прегаряне, засягайки 57% от анкетираните родители и оказвайки негативно влияние върху психичното здраве на децата.

Обществото оказва огромен натиск върху родителите да бъдат „перфектни“ и в стремежа си да постигнат тази цел те могат да попаднат под въздействието на така нареченото родителско прегаряне. То възниква, когато хроничният стрес и изтощение, причинени от отглеждането и възпитанието на деца, надхвърлят способността на родителите да се справят със своите отговорности и да функционират ефективно.

В новото изследване за родителското прегаряне изследователите са установили, че стремежът да бъдеш „перфектният“ родител е не само нереалистично, но и вредно за родителите и техните деца. Изследователите са анкетирали повече от 700 родители в цялата страна между 15 юни и 28 юли 2023 г. Те установили, че 57% от анкетираните родители са преживели или преживяват подобно прегаряне.

Резултатите от проучването са обобщени в доклада „Силата на положителното родителство: Доказателства, които помагат на родителите и техните деца да са успешни“ ( The Power of Positive Parenting: Evidence to Help Parents and Their Children Thrive), и те показват , че родителското прегаряне е тясно свързано с вътрешните и външните очаквания, включително смятали човек себе си за добър родител, как възприема негативните оценки от околните, отделя ли време за игра и общи занимания с децата си, отношенията със съпруга или съпругата си и поддържането на ред и чистота в дома.

Освен това исзследването е установило, че по-леките натоварвания под формата на структурирани извънкласни дейности и повече свободно време за игра с децата биха могли да намалят такива проблеми с психичното здраве на децата като тревожност и депресия.

В изследването също така се подчертава силното въздействие, което психичното здраве и поведение на родителите оказват върху децата. Когато децата страдат от проблеми с психичното здраве, родителите често изпитват повишено прегаряне, което може да доведе до по-чести случаи на обиди, критики, викове, псувни или физическо наказване на децата им. Такива случаи на силно родителско прегаряне и агресивно родителско поведение са пряко свързани с увеличаване на психичните разстройства при децата.

Кейт Гавлик, която е водещия изследовател в новото изследване, доцент и работеща майка, дава пример със своето семейство. Тя и нейният съпруг винаги планират седмицата си по начин, по който да успеят за работа, училище, на различни текущи събития и извънкласни занимания на семейството им. Именно в този свят, в който от родителите се очаква да успеят да свършат перфектно абсолютно всичко, новото изследване установява, че по-голямата част от работещите родители изпитват родителско прегаряне.

Овен това Кейт Гавлик смята, че социалните медии също са увеличили натиска при отглеждането на деца.

„Мисля, че социалните медии просто силно наклониха везните“, казва Гавлик,. „Гледате хората в Instagram и си мислите как другите се справят толкова добре и как те винаги успяват това, което при вас почти никога не се получава“


„Ние като родители имаме големи очаквания от себе си и възлагаме големи надежди за това какво трябва да направят нашите деца. Паралелно с това, ние постоянно сравняваме себе си с другите, с други семейства и автоматично възникват много сравнения и съждения. И независимо дали е умишлено или не, този процес винаги присъства “, добавя тя.

Изследването е установило, че високите очаквания от това, което Гавлик нарича „култура на постиженията“, водят до прегаряне, което от своя страна води до други, потенциално опасни психични проблеми.

„Когато родителите прегорят, те изпитват повече депресия, тревожност и стрес, а децата им се представят по-зле в поведенчески и емоционален план“, казва Бернадет Мелник, професор по психиатрия и участник в изследването. „Така че е наистина важно да се изправите лице в лице с истината, ако сте прегорели като родител и да направите нещо по въпроса, като най-важното е да се погрижите по-добре за себе си.“

Дори като доцент с клинична практика като психиатър и директор на академични програми за здраве и уелнес на студентите в колежа за медицински сестри към Държавния университет в Охайо, Кейт Гавлик дава пример със себе си, че често се е борила със стреса и прегарянето като работеща майка на четири деца. Сега тя вече дава приоритет на моментите на общуване с децата си, вместо да си поставя непостижими цели – да бъде перфектният родител.

В своя доклад Гавлик и Мелник описват актуализираната скала за прегаряне на работещите родители, която са разработили през 2022 г., която помага на родителите да оценят и да се справят с прегарянето. Изследователите също така предоставят и нови препоръки за стратегии за положително родителство, техники и съвети за формиране на по-дълбоки връзки с децата.

„Положителното родителство е, когато давате на децата си много любов и топлина, но също така осигурявате структура и насоки в техния живот“, обяснява Мелник. „Вие внимателно ги учите на последствията от тяхното поведение. Така че е много по-добре да се стремим да бъдем позитивни родители, отколкото перфектни.“

Тези стратегии включват:

• комуникация и активно слушане,

• промяна на негативните мисли в положителни,

• преразглеждане на очакванията на родителя и детето,

• обмисляне на приоритетите и предприемане на действия в съответствие с тях.

„Ако вашият приоритет е да имате постоянно чиста къща, но усещате, че нямате време да се позанимавате с децата си всяка вечер, по всяка вероятност ще ви се наложи да се реорганизирате или да потърсите друг начин, търсейки компромис, двете неща да се случват“, съветва Гавлик.

„Тези научно обосновани подходи могат да помогнат за успокояване на разразилата се епидемия в общественото здраве – родителското прегаряне. Родителите вършат огромна работа, грижейки се за децата си и за всички останали, но често забравят за грижата за себе си,“ споделя Мелник. „Като родители не можем да продължаваме да наливаме от празна чаша. Ако децата виждат родителите си да се грижат за себе си, е по-вероятно те да израснат със същите ценности. Това се отразява на децата и цялото семейство.”

„Както ми каза един родител“, добавя Гавлик, „предпочитам да имам щастливо дете, отколкото перфектно.“

Емоционалното прегарянето обикновено се свързва със стрес, свързан с кариерата и професионалната дейност, но установените 57% засегнати родители от родителско прегаряне показват, че отглеждането и възпитанието на деца може да бъде също толкова опасно за психичното здраве, колкото и работата.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x