fbpx
Климат и екологияНа фокусПрирода и общество

Как пандемията променя нашата планета: 4 удивителни ефекта

Не само въздуха на планетата стана по-чист, но промените се отразиха и на сушата и океаните.

Кризата в системата на здравеопазване, нарастването на неравенството, спадът в икономиката са само част от ефектите в списъка с негативни последствия от пандемията, предизвикана от коронавируса. Този списък може да бъде лесно продължен. Но тази нова реалност, когато такава огромна част от човешката популация е затворена между четири стени, даде възможност на изследователите да проучат съвременния свят в тези действително много странни условия. И те се стараят да използват този период пълноценно. В The Atlantic са публикувани научни данни за това как пандемията се отразила на сушата, въздуха и океаните.

Вибрациите на повърхността на Земята са намалели

Сеизмичните станции обикновено са разположени далеч извън пределите на големите градове, далеч от вибрациите, които могат да заглушат малките подземни трусове. Но Кралската обсерватория на Белгия в Брюксел е основана преди повече от век и в продължение на тези години около нея е израснал града. Нейният сътрудник, сеизмологът Томас Лекок наблюдава антропогенната (предизвикана от човека) сеизмична активност. Той например е установил, че тя намалява, когато вали сняг и нараства, когато в града се провеждат автомобилни състезания. Лекок е зафиксирал сеизмичните данни един ден преди в Белгия да бъде въведена карантина и след това сеизмичната картина през следващите дни. Вибрациите намалели с 30% до 50% , тоест въведените мерки моментално са се отразили за намаляването на сеизмичната активност. Той веднага публикувал своите резултати в интернет. Сеизмолози от САЩ, Франция, Нова Зеландия и други страни потвърдили, че те също са забелязали влиянието на самоизолацията и карантината върху сеизмичната активност. За много от тях е станало много по-лесно да фиксират сигналите, идващи от недрата на планетата.

„Обикновено ние не забелязваме земетресенията със сила 5,5 бала , протичащи на другия край на планетата, защото е прекалено шумно, а сега това е възможно“ – казва британският сеизмолог Паула Коулмайер.

Въздухът е станал по-чист

Спътниците са фиксирали, че на Земята значително е намаляла концентрацията на въглеродния и азотния диоксид, които се изхвърлят в атмосферата от леките, тежкотоварните автомобили, автобусите и електростанциите. Както е известно редица изследвания са доказали, че замърсяването на въздуха влияе крайно отрицателно на здравето на хората. По оценки на Световната здравна организация, то спомага за развитието на инсулт, сърдечно-съдови заболявания, респираторни и други заболявания, които убиват около 4,2 милиона човека годишно. По-чистият въздух, който се наблюдава в момента, е временна пауза, особено за страните с високо ниво на замърсяване на въздуха. Професорът от Станфордският университет Маршал Бьорк е провел анализ и е установил. че намаляването на твърдите частици в атмосферата, които са най-смъртоносната форма на замърсяване на въздуха, вероятно е спасило живота на 4 000 малки деца и 73 000 възрастни човека в Китай за първите два месеца на тази година. Но е важно да не се забравя, че тази положителна промяна е само временна. Това само ни показва, че намаляването на емисиите през тази година едва ли ще повлияе за преодоляване на климатичната криза и за решаването на проблемите са нужни дългосрочни мерки.

Изменил се е звуковия фон на градовете

В градовете в момента се наблюдава много по-малко шум, предизвикан от автомобилите, автобусите, влаковете и другите видове транспорт. Сега градските жители могат да чуват звукове, които по-рано бяха заглушани. Американката Ребека Франкс, живееща в Ухан, епицентъра на избухване на епидемията от коронавируса, е направила неочаквано наблюдение за 48-те дена на карантина.

„По-рано мислих, че в Ухан няма птици, защото те много рядко се виждаха и никога не можеше да се чуят. Сега вече знам, че тях са ги заглушавали транспортния трафик и хората“.

Италианската журналистка Силвия Поджоло също е написала, че на опустелите улици в Рим „ вие можете да чуете скърцането на ръждясалите панти на вратите“, „ а чуруликането на птичките ти се струва прекалено силно“.

Шумовото замърсяване може негативно да влияе на здравето. То влияе за повишаване на кръвното налягане, причинява нарушения на съня и редица други проблеми. Така че това намаляване на шумовия фон оказва своето положително влияние. Но освен това този нов градски шумов ландшафт напомня на някои от жителите за по-спокойния живот (например в детството), когато градовете не бяха така презастроени. За други тази промяна може да се превърне в още един източник на стрес, свързан с пандемията, тъй като те могат да асоциират този нисък шумов фон като затишие пред буря.

Моретата и океаните също са станали по-тихи

Морският еколог Мишел Фурне изучава акустичната среда в моретата и океаните.

„Изваждайки круизните кораби на брега, ние практически веднага намалихме нивото на шума в океана“ – твърди тя.- „Ние наблюдаваме безпрецедентна пауза в шума на океана, което не се е случвало от десетилетия насам“ .

Изследвания са показали, че шумът на морския транспорт повишава нивото на хормона на стрес при морските обитатели и негативно влияе на техните репродуктивни функции.

През този месец гърбатите китове от северната част на Тихия океан са започнали да се преместват на север. Скоро те ще плуват със своите новородени в югоизточната част на Аляска, регион много популярен сред круизните кораби, от които туристите наблюдават местната дива природа.

„Това ще бъде най-тихото време за гърбатите китове, обитаващи близо до бреговете на югоизточната част на Аляска – смята Фурне – Докато ние сме стаили дъх, природата започна да диша“.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x