fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Климатичните промени са довели до по-големи природни бедствия, отколкото са прогнозирали учените

Учени от Стандфордския университет сa установили, че кризата с климата влияе на времето по-силно, отколкото се е смятало по-рано. Анализът на данни от 2006 година до 2017 година е показал, че за този период е имало два пъти по-често екстремални горещини, отколкото са показали климатичните модели, тоест реалното глобално затопляне е оказало по-силен ефект през последното десетилетие, отколкото е можело да се предположи преди това.

В своето изследване, публикувано в списание Science Advances, учените са разгледали различни климатични явления, протекли за периода 2006 – 2017 година. В много други изследвания е доказано, че повишаването на средната температура на планетата увеличава рисковете за бури, урагани, суша, пожари и други природни катаклизми. Но се оказва, че реалният ход на климатичните промени е изпреварил очакванията на учените.

Изследователите от Стандфорд са взели за основа научни данни от 1961 година до 2005 година и ползвайки достъпна тогава информация са направили прогноза за периода 2006-2017 година. След това учените сравнили тази прогноза с реалните наблюдения на времето за същия период и са стигнали до извода, че случилите се климатични явления са били по-екстремални, отколкото били прогнозирани. В Европа и Източна Азия екстремални горещини са се случили два пъти по-често, отколкото се e очаквало. Също така в САЩ, Европа и Източна Азия е имало значително повече дни с повишена влажност, отколкото са предполагали числените модели.

„Когато в началото видях резултатите, аз се разстроих, че целият наш метод за анализ на екстремални климатични явления, е грешен – казва Ноа Дифенбо, автор на изследването – Но както се оказа, той много добре предсказва по-ранния период, който ние първоначално анализирахме. Просто глобалното затопляне действително е оказало силен ефект през последното десетилетие“.

Учените подчертават важността на климатичното моделиране. Компютърните модели с много по-голяма точност прогнозират вероятността на едни или други климатични явления, отколкото беше възможно по-рано. Историческите изследвания на климата са също така важни, защото позволяват да се повиши точността на тези модели и показва как прогнозите съвпадат с реалните събития.

Интересно е, че до подобни изводи са стигнали и австралийски климатолози. Тяхно изследване показало, че пожарите в Австралия са се случили 80 години по-рано, отколкото показвали моделите, а значи на кризата с климата влияят фактори, които не са били отчитани досега от научната общност. Статия по този повод е публикувана в изданието Nature Climate Change.

„Това е възможно един от първите ярки примери, когато в реалния живот се случват явления преди да можем да ги вкараме в модела – казва Бенджамин Сандерсън, един от авторите на изследването – Това събитие беше далеч по-разрушително, отколкото предсказваше, който и да било от моделите за 21-век. Само един модел започна да показва събития с такъв мащаб, но и той предсказваше такива катастрофални пожари към края на века.“

В най-големите в историята на Австралия пожари загинаха 34 човека, а повече от 6000 сгради бяха унищожени. По оценка на еколозите, тази катастрофа е отнела живота на около 1 милиард животни.

Някои учени смятат, че пожарите са имали такава разрушителна сила заради това, че глобалното затопляне е нарушило баланса във влажността над водите на Индийския океан.

Както отбелязват експертите, предсказването на пожарите е една от най-сложните задачи, стояща пред климатолозите. Подобно моделиране изисква да се знае с колко ще се увеличи съдържанието на СО₂ в атмосферата, какви видове дървета ще бъдат най-разпространени и още други фактори, включително разпространението на засушаванията и дъждовете.

Въпреки сложностите в прогнозирането на промените в климата, мненията на учените съвпадат, че глобалното затопляне е направило Австралия много по-уязвима към пожари. Това, което се е прогнозирало за края на столетието е факт и ако за годините от началото на столетието е имало пожари на площ от 1% от смесените гори на зеления континент, то само за последната година са били обхванати от това стихийно бедствие 21% от горите.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x