fbpx
На фокусСаморазвитиеЧовекът

Техника от невропсихологията: Как да променяме вродения ни негативизъм за 30 секунди

Човешкият мозък е „зареден“ с негативизъм. Той обича да генерира лоши мисли и да забравя за хубавите. В някои моменти (например по време на масова паника или подтиснатост по време на криза) това пречи на работата, на генерирането на нови идеи и въобще в живота. Tова може да се поправи с техника от невропсихологията, която отнема не повече от 30 секунди, но ако тя се упражнява постоянно.

„Негативнo пристрастие“

Вие току-що сте говорили с един от най-важните си клиенти, но вашето предложение въобще не ги е заитересовало. Сделката на века, към която вие толкова дълго време сте се стремили, окончателно е пропаднала.

Преди две седмици сте презентирали свой проект пред 10 потенциални инвеститори и всички те са ви казали, че той е много интересен. Сега на всеки час си проверявате пощата с надежда да видите реално предложение. Но от инвеститорите ни вест, ни кост.

Как ще постъпите в такава ситуация? Реакцията на повечето е предсказуема. Съзнанието започва да се запълва само с негативни мисли. Във вашия случай те могат да бъдат от рода:

“Явно, май действително се занимаваме с глупости“

„Може би трябва да направя продължителна пауза?“

„Може би при мен нещо не е наред?

Навикът на мозъка да генерира негативни мисли, невробиолозите го наричат „негативно пристрастие“. Това е адаптивна особеност на човешката психика, която е позволила на нашите прародители да оцелеят преди 120 хиляди години, когато са бягали още с копия по саваната. Изработеният толкова отдавна механизъм, в съвременния свят ни кара да реагираме при сложни преговори или отказ в имейл, по такъв начин, че все едно става въпрос за пряка заплаха за живота ни. Протича бурно изработване на хормони, ние зацикляме на потенциалната опасност и губим всякаква способност да погледнем на ситуацията трезво и да видим картината в нейната цялостност.

Невропсихологът Рик Хансън в своята книга „Мозъкът на Буда“ прави прекрасна аналогия :

„Вашият мозък работи като лепенка за отрицателните емоции и тефлон за положителните“.

Когато сделките пропадат, когато инвеститорите не ни звънят и всеки ден се случват още десетки неприятности, ние сами настройваме себе си да забравяме всичко хубаво около нас и потъваме в негативните си мисли.

Как да променим „заводските настройки“ на мозъка?

Има ефективна техника за смяна на настройките „по подразбиране“.

Запомнете три думи: „разпознай –превключи –пренастрой“ .

Тази тактика се базира на главното революционно постижение в невропсихологията за последните 30 години. Канадският учен Донълд Хеб го описал по следния начин:

„Невроните, които се разреждат едновременно, се свързват заедно“.

С други думи, мозъкът се поддава на промени. Ние сме като скулптури, създаващи собствените си навици, но не използваме в процеса грубия гипс, а глина – материал достатъчно твърд, за да издържи натиск, но в същото време податлив за обработка и променящ формата си, ако постоянно полагаме усилия.

Именно в това се състои магията на тези три думи: „разпознай – превлючи – пренастрой“ . Ако всеки ден, поне за няколко секунди изпълнявате това упражнение, може да научите мозъка си да превключва от “негативно пристрастие” към работно състояние. Най-добре е да си напомняте за собствените си постижения, да откроявате силните си страни и да гледате на живота като низ от откриващи се възможности, вместо по инерция да се обвивате с пелената от неуспехи и разочарования.

Лепенки за позитивна настройка

Ето как можете да използвате описаната по-горе практика в своето ежедневие:

1. Постарайте се да разпознаете „негативното пристрастие“
Отначало започнете просто да обръщате внимание на този навик на своята психика. Опитайте се да уловите момента, когато вашите мисли тръгват в посока съмнения, самокритика, тревоги и страхове. Ловете мислите си, когато неволно започвате да измисляте най-лошите сценарии и да си представяте, как всичките ви планове се сгромолясват.

2. Превключете на приятни спомени
Всеки ден, когато вие разпознаете своето „негативно пристрастие“, разширявайте пространството за създаване на нови невронни пътища. С помощта на превключване може да се настроите на продуктивно мислене. Най-ефикасният начин е „няколко секунди благодарност“. Спомнете си поне едно нещо, за което сте благодарни на съдбата в този ден. Дом. Работа. Здраве. Семейство. Вашите таланти и способности. Нещо, което ви зарежда с енергия.

3. Пренастройте си мозъка
Тук започва истинската работа над себе си. Рик Хансън нарича този процес „акт на наслада“. Останете позитивен/на поне за 15 секунди и това е достатъчно да вкарате новите настройки в структурата на съзнанието.

Последният етап е нужен за да успеем да променим навика си да игнорираме всичко положително. На този етап ние трансформираме реакцията на мозъка си към положителни събития. Сега вече той няма да работи като тефлон , а като лепенка. Само за няколко секунди можем да вкореним в съзнанието си спомените за приятните моменти от живота и да преобърнем работата на невроните.

Тази практика е ефективна , достъпна за всеки и изисква само около 30 секунди от вашето време. С пренастройката на мозъка си човек може да се занимава навсякъде и по всяко време, а ефектът от смяната на начина на мислене може да бъде забелязан почти веднага. Животът ви ще се промени много скоро и затова е нужно просто да промените жизнените си настройки. Вие ще можете да виждате по-ясно целите си, ще посрещате трудностите много по-спокойно и ще генерирате много повече оптимизъм.

Пробвайте да правите това упражнение веднъж на ден в продължение на една седмица и сами се убедете дали описаната практика дава резултат!

Източник

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x