fbpx
На фокусНаука и технологииТехнологии

Във Великобритания е създадено първото в света „дигитално човешко тяло“

Моделът позволява да се симулират заболявания, наранявания и човешки състояния на субклетъчно ниво, което ще позволи да се проследи как преминава определено лечение. Това ще бъде полезно както за студентите по медицина и лекарите, така и за военните.

Базираната в Обединеното кралство компания AIBODY е разработила облачна платформа, която тя е нарекла “първият дигитален човешки организъм”. Проектът е бил презентиран на MEDICA 2021 в Дюселдорф, а подробности за него са публикувани на официалния сайт на компанията.

AIBODY предлага модела „физиологията като услуга“. Според думите на разработчиците тяхната платформа използва 132 хиляди параметри, които позволяват моделиране на човешкия организъм, започвайки от субклетъчно ниво за да се пресъздадат биофизичните, биохимичните и физиологичните процеси. Засега тя дава възможност да се симулира дихателната и сърдечно-съдовата система, включително кървене, с помощта на триизмерна графика. Компанията планира да добави и други органи в бъдеще.

Главният изпълнителен директор Ричард Литълхейс обяснява, че програмата ще даде възможност за наблюдение състоянието на пациента с помощта на виртуална реалност (VR) и в реално време, подбирайки подходящо лечение за нормализиране на състоянието. Той предлага платформата на AIBODY да се използва в процеса на обучение на студенти по медицина, повишаване квалификацията на лекари, при провеждането на лабораторни и клинични изпитвания, а също така при изследвания в областта на фармакологията.

В сайта се отбелязва, че военните също ще могат да използват платформата за симулиране на различни рани, наранявания и състояния, за да се научат как да помагат на нуждаещите се на бойното поле.

„Системата реагира на травми и лечение по същия начин както истинското човешко тяло, което предоставя много възможности за използването й в медицинските университети, когато се симулират индивидуални медицински процедури“, – обяснява Ричард Литълхейс пред изданието Businesswire.

Според компанията-разработчик, потребителите ще имат достъп до облачната платформа с помощта на онлайн приложение и услуги за допълнена реалност с предаването на тактилни усещания и управление с помощта на жестове. Освен това системата поддържа качването на съдържание от трети страни и инсталиране на допълнителни програми. Като допълнение компанията разработва персонализирани симулатори за обучение за работа с медицинско оборудване и планира да „съживи книгите“, като направи текстовете в учебниците интерактивни.

„Covid-19 идентифицира системни уязвимости в медицинското образование и обучение, с които AIBODY може да се справи. Създадохме продукт, който изисква минимална конфигурация и позволява симулациите да се изпълняват за броени минути“, резюмира Литълхейс.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x