fbpx
СаморазвитиеЧовекът

Технологии помагат да включим мозъка си да работи продуктивно: пет крачки към супер разум

Автоматизацията, големите масиви данни, изкуственият интелект, това са все неща от новата цифрова реалност, с която хората трябва не само да се съобразяват, но и да се конкурират. Аналитиците очакват, че до 2022 година цифровите алгоритми ще изместят хората от около 75 милиона работни места. А това означава, че представителите на Homo Sapiens трябва да се стараят да стават все по-умни и ефективни. В човешкия мозък има почти 100 милиарда неврони и отдавна се правят опити поне част от тях да бъдат накарани да работят на „максимална скорост“. Днес вече има цифрови продукти за подобряване на паметта, за повишаване на продуктивността, автоматизация на взаимодействието на мозък и машина. Обединявайки невробиологичните знания с най-новите технологични разработки в областта на визуализацията на мозъка, интерфейсите „мозък-компютър“, платформите за невробиоуправление и други инструменти, позволиха да се създадат множество неинвазивни методи за анализ на стимулиране на мозъчната дейност. Така всеки може да се опита да подобри своята продуктивност, използвайки технологичния прогрес.

Крачка № 1 Определете своето състояние

Има решения, които позволяват на всеки човек, а не само на невробиолозите и лекарите, да събират и анализират данните от мозъка. Преносими електроенцефалографи (ЕЕГ), присъединени към интелигентни приложения могат да следят нивото на стрес и в режим на реално време да препоръчват действия, които ще помогнат да се поддържа оптимално когнитивно здраве.

Например, съществуват сензори, които измерват равновесието и движението на главата, и позволяват да се контролира активността на мозъка в работна среда. За анализ на нивото на стрес и внимание в различни ситуации се използват собствени алгоритми за машинно обучение. Всякакви популярни преносими електронни устройства могат да се пригодят за следене на нивото на стрес, който винаги влияе на работата на мозъка. Следенето за състоянието на своя мозък е първата крачка към настройването му към по-ефективна работа. В здраво тяло – здрав мозък!

Крачка №2 Отстранете отвличащите ви фактори

Колко пъти вие се отвличате по време на изпълнение на определена конкретна задача?

По данни на изследване на Калифорнийския университет, позвъняване, съобщение или интересна статия в интернет прекъсва работата ви всеки 90 секунди. А за възстановяване след такъв отвличащ фактор са нужни 23 минути и 15 секунди. Можете да пресметнете колко време на работното си място вие изкарвате напразно.

Ако вие сте способни да се контролирате и да не се поддавате на стремежа към прокрастинация само с усилие на волята, правете го. Ако ви е необходима помощ, то съществуват достатъчно инструменти, които блокират търсенето на определени уеб-сайтове и позволяват да се фокусирате на действително важните неща. Те могат да бъдат настройвани в зависимост от това дали искате да „замразите“ за себе си цели страници и приложения, поддомейни или определено съдържание. Така че даже по време на съвещание да искате да поиграете на Warcraft, програмата няма да позволи да направите това до края на работния ден.

Крачка №3 Включете музика

Неочаквано, но факт. Музиката може да повиши вашата продуктивност. Така по данни от изследване, проведено от учени от Бирмингамския университет, работници на конвейер са правили по-малко грешки и са изпълнявали своята работа по-качествено, когато са слушали умерени по темп музикални произведения. Специалисти от Американската медицинска асоциация са доказали, че слушането на спокойна музика благоприятно влияе на работата на хирурзите. Освен това музиката, която ви харесва, спомага за отделянето на допамин, хормона на щастието. Той помага да се чувствате по-добре и да сваляте нивото на стрес и безпокойството. Можете да си изберете музика сами, но ако ви е нужен научен подход, то има и високотехнологично решение – невроинтерфейса Brain.fm. Това е платформа, в която екип от учени и композитори работи съвместно за създаване на музика със звукове на определена честота, специално предназначена за запазване на концентрацията или обратно, за пълно отпускане.

Крачка №4 Преминете към продуктивно състояние

Има начини да се научите да се вкарвате в работно състояние буквално „при едно щракване“. Например, съществуват приложения, които помагат да се определи продуктивното състояние на човек и евентуално да го стимулират да премине бързо към такова. То работи по следния начин: неврофейс сваля сигнали от мозъка, които алгоритъм на база на изкуствен интелект интерпретира и дава своите препоръки за повишаване на продуктивността.

Освен това, приложението дава и обратна връзка. За да се научите на нещо определено, трябва да имате информация за това дали правилно усвоявате определен навик. Виждайки в реално време динамиката на биологическите параметри в разбираема форма, човек може да използва различни видове техники и да гледа дали те променят тази динамика, намирайки индивидуални начини, които да доведат до желаната промяна.

Крачка №5 Анализирайте ефективността си

Накрая, много е важно човек да измери своите резултати. Например, с помощта на такива приложения като Rescue Time или Timing. Те могат да бъдат свалени на телефон или компютър. Приложението ще проследява всички действия и ще ги класифицира. Това ще ви помогне да видите как сте провели своето време и колко продуктивно сте работили.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x