fbpx
Изкуствен интелектПрирода и общество

В САЩ са разработили инструмент с изкуствен интелект за разкриване на научна дезинформация в Интернет

Въпреки усилията на популяризаторите на науката, много хора продължават да вярват в съзнателно разпространявани неистински факти и този проблем невероятно се изостри сега с разпространението на коронавируса. За борба с дезинформацията в Аризонския университет са разработили инструмент, базиращ се на изкуствен интелект. Планира се той да бъде пуснат като безплатно разширение за браузери и мобилни приложения.

Доколко силно хората се доверяват на лъженауката

Ежегодната анкета, провеждана от социолози от Университета Чапман (University Chapman), показва, че повече от половината жители в САЩ вярват в съществуването на духове и древни цивилизации, подобни на тази от Атлантида, а повечето от една трета смятат, че извънземни са посещавали Земята преди или са сред нас в момента. Повече от 75% от американците вярват в различни паранормални явления и в последните години тяхната цифра само расте.

Също така широко е разпространена вярата в астрологията. Тя отдавна се е прикрепила към популярната култура, благодарение на хороскопите в пресата, но в момента просто процъфтява. На нея се доверяват и образовани хора. Това се потвърждава от анкети, проведени сред студенти от няколко колежа. Три четвърти от тях смятат, че астрологията е наука или е „подобна“ на наука. И само половината твърдо са убедени , че това не е наука.

Теориите на заговорите по определение не могат да бъдат доказани или отхвърлени. Някои от тях са изключително забавни. Така например привържениците на теорията за плоската Земя си затварят очите пред столетия научен прогрес. И най-странното, че последователите на тази идея, в последните пет години само се увеличават. Това определено се дължи на влиянието на социалните медии и херметичността на такива сайтове като Reddit.

Но последствията от разпространението на лъженаука могат да бъдат с много сериозни последствия. По въпросите на здравето и промяната на климата дезинформацията може да бъде въпрос на живот и смърт. В продължение на 90-дневен период, обхващащ декември, януари и февруари, хората са „лайквали“, „шервали“ и коментирали, въвеждаща в заблуждение информация за Covid -19, 142 пъти повече, отколкото официалната информация на Световната здравна организация (WHO) и Центъра за контрол и профилактика на заболяванията (Center for disease control and prevention – CDC).

Борбата с лъженауката е изключително важна. В света, който зависи все повече от науката и технологиите, гражданското общество може нормално да функционира единствено в случай, че всички негови членове са добре и обективно информирани.

Много е важно преподаватели да съсредоточат своето внимание върху развитието на критичното мислене сред учащите се. Но това е само част от проблема. Трябва да се признае, че главният източник на научна информация за 80% от младите на възраст от 18 до 24 години идва в момента от Интернет.

Същата е ситуацията с отричането на климатичните промени, когато много хора стигат до такива убеждения чрез видеа в You Tube.В изследване, в което били анализирани 200 случайно подбрани YouTube-видеа, свързани с промяната на климата, се оказало, че повечето от тях отричали отговорността на човешкия фактор за тези промени, а в част от тях се твърдяло, че става въпрос за заговор. При това видеата с различни теории на конспирацията събирали най-много гледания. Друга група от учени в свое изследване установили, че една четвърт от съобщенията в Twitter, касаещи климата, е създадена от ботове и съдържанието на повечето от тях съответствало на постовете на хора, отричащи промените в климата.

Как ще помогнат технологиите?

Последните успехи в машинното обучение и изкуствения интелект в откриването на фейкови новини показаха пътя към откриването на лъженаучни факти в Интернет. Ключът за решаването на този проблем се крие в невронните мрежи. Те се състоят от множество взаимосвързани процесори, които идентифицират значимите модели в такива данни, като думи и изображения. Невронните мрежи вече навлизат все повече в нашето ежедневие. Те са задействани, например, в такива системи за обработване на естествения език като Alexa на Amazon и Google Translate.

В Аризонския университет са обучили невронна мрежа с масив от популярни статии за промяната на климата и биологичната еволюция. След това в 90% от случаите невронната мрежа разделяла истинските факти от неверните и лъжливите. С помощта на невронната мрежа може успешно да се сканира сайт и да се определи, дали и до колко неговото съдържание е надеждно . В бъдеще учените планират този алгоритъм да бъде адаптиран за всички дялове на науката.

Невронната мрежа с изкуствен интелект, разработвана в университета в Аризона, ще маркира научните уебсайтове с цветен код, указващ тяхната надеждност (вляво). Версия за приложение за смартфони ще класифицира публикации на научни теми на истински или фалшиви (вдясно).
Източник: Chris Impey, CC BY-ND

В момента екипът от университета разработва разширение за браузери, което да определя истинността на публикациите в Интернет. Ако се открие, че това е дезинформация, то на читателите ще им бъде предложен надежден сайт на тази тема. В мобилното приложение се планира да се добави и елемент на геймификация, за да могат хората да се състезават със свои познати и роднини в откриването на неверни данни. Опитът на най-успешните в това отношение потребители ще се използва за по-нататъшно обучение на невронната мрежа.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x