fbpx
СамопознаниеЧовекът

„Магическите“ дъски на желанията: невронауката обяснява как работи визуализацията

Защо топ-мениджъри рисуват карти на желанията? Какво обединява Опра Уинфри, Барак Обама, Кейти Пери и Елън Деджеренъс?  Всички те са фенове на „дъските на желанията”. Специалистка по невронауки споделя как тези дъски на желанията могат да ви приближат към заветната цел.

За какво са нужни картите/дъските на желанията

Тара Суорт, имаща степен PhD в областта на невронауките и в миналото психиатър, сега е изключително популярна сред известните предприемачи. Клиенти на Суорт са топ-мениджъри от LinkedIn, Samsung, Sony, SAB Miller и Стандфордското бизнес училище. Всички тези хора я наемат на етап стартиране на нов проект и вземането на важни решения. Суорт помага на клиентите си да уточнят целите си и да намерят мотивация за тяхното постигане. В нейният арсенал има много различни методи за съставяне на планове и работа за формулиране на правилните цели. Един от тези методи е този на така наречените „карти на желанията” (vision board). Картата или дъската на желанията по своята същност представлява колаж от вдъхновяващи картинки, цитати и обекти, свързани с поставените цели.

Звучи ви не особено убедително? Суорт твърди, че има научно обяснение за ефикасността на дъските на желанията. Важното е да се разбере как правилно те да се съставят и как да се използват. Междупрочем Суорт предпочита формулировката „дъска на действията” за да подчертае реалистичността на поставените цели.

Картинките се запомнят по-лесно от думите

Суорт твърди, че на нашият мозък му е свойствено да придава на изображенията по-голяма ценност, отколкото на думите. И колкото повече гледате картинки, толкова по-голяма ценност започват да представляват те за вас. Затова колажът, вероятно ще проработи по-добре от обичайния списък със задачи.

Ако вие разглеждате картинките всяка вечер преди сън, изображенията ще се запомнят по-добре. При заспиване има вероятност мозъкът ви да бъде увлечен във фантазии за мотивите на вашите цели и от образите на дъската на желанията/действията.

Визуализацията работи като плацебо

Ние гледаме картинките и си представяме как ще се чувстваме ако се окажем в изобразените условия. Това прилича на принципа на плацебо: колкото повече човек вярва в полезността на „лекарството”, толкова по-бързо ще почувства положителния ефект. По думите на Суорт, за мозъка не съществува принципиална разлика между фантазията и реално преживения опит.

Но така или иначе, отбелязва Тара Суорт, важно е да не се визуализира само момента на достигане на желаната цел, но и самия процес на работа за постигане на целта. Например, група от изследователи открила, че ако човек си представя , че изпълнява физически упражнения, мускулите му действително започват да бъдат в по-добра физическа форма. В същото време , ако се фокусирате само на мечтите си за желания резултат, много е вероятно в реалността да загубите мотивацията си за достигане на целта.

Дъската помага да се справим със страха от новото

Суорт препоръчва да разположите дъската на желанията така, че през цялото време да я виждате. Ден след ден, разглеждайки изображенията на своя идеален план за бъдещето, вие постепенно ще се избавите от страха от неизвестността, защото просто ще свикнете към изобразеното на дъската. Разбира се, дъската на желанията сама по себе си няма да направи замисленото да се случи. На вас ще ви се наложи здраво да поработите за това, но тя ще ви освободи от излишния стрес. Плановете няма да ви се струват толкова недостижими и вие ще сте готов с доста повече спокойствие да се заемете с реализацията на целите.

Кога картите не работят ?

Когато вие имате само картинки … и никакъв план за действие.

Дъската на желанията ще ви помогне да се заредите с мотивация, но за да мръдне идеята от мъртвата точка, на вас ще вие е необходима стратегия. Дъската няма да замени списъка с действия. Това е същото, както при позитивното мислене, което не работи без реална дейност.

Когато вашата дъска не се променя в продължение на няколко месеца

Ако вие не искате да се объркате в своите желания, не се опитвайте да вкарате в колажа всичките си идеи. По-добре се съсредоточете на целите си в близките 12 седмици. Това е срок, в който едва ли ще можете да поместите всичките си главозамайващи мечти. Въпреки че за това време може да успеете да направите много неща, вашата дъска няма да изглежда като блокбъстър и да ви смущава със своята амбициозност.

12-те седмици свършват? Отлично, сега вие можете да освежите с нови елементи своята дъска на действията.

Когато си поставяте неизпълними цели

Чувствате ли разликата между фразите „аз ще спечеля 15 000 евро за 12 седмици” и „аз ще се свържа с 30 влиятелни човека в моята сфера”? Спечеленото много по-малко зависи от нашите възможности и усилия, отколкото изграждането на добра комуникация и партньорски отношения. Не се старайте да формулирате желаемите резултати, а да си поставяте работни и достижими цели , именно тези, които зависят от полаганите от вас усилия.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x