fbpx
Изкуствен интелектНаука и технологии

Шал с очи и маска –леща: как можем да излъжем алгоритмите за лицево разпознаване

Технологията за разпознаване на лица все повече обхваща градове и страни, и на доста хора това съвсем не им харесва. В отговор на това навлизане в личното пространство все повече дизайнери, изследователи и активисти разработват аксесоари и дрехи, които пречат на камерите да разпознаят вашето лице.

Джип ван Лиуванштайн, студент в Училището за изкуства в Утрехт, Холандия, е разработил маска с формата на леща, която не позволява на алгоритмите да разпознаят лицето, но позволява на хората да познаят събеседника и да разбират какви емоции той изразява. Тази изпъкнала маска блокира разпознаването на лицето от всички възможни ъгли.

„Тъй като маската е прозрачна, вашата личност и изразът на лицето ви няма да са скрити – пише Лиуванштайн – Затова вие ще можете спокойно да общувате с околните”.

Източник: HKU Design/Jip van Leeuwenstein

Друг студент от същото учебно заведение, Цзин-Кай Лю е направил проектор, който ви слага на лицето ви изображение на друг човек. Устройството постоянно превключва различни лица, заради което да се разпознае вашето истинско лице става още по-трудно.

Миналият месец фотография с проектора на Лю се разлетя из интернет, защото в Twitter някой написал, че такова устройство носят участниците в протестите в Хонгконг. По-късно тази информация беше опровергана.

Източник: HKU Design/Jin-cai Liu

Исао Ечизен, професор от Националния институт по информатика в Токио, е разработил „визор за конфиденциалност” (privaty visor), който да защитава от камери за наблюдения, които могат да ни прочитат лицата без разрешение.  В устройството има монтирани LED лампи , които изпускат почти инфрачервено излъчване,  което създава визуален шум в изображенията на камерите, но не пречи на хората да възприемат лицето на човека, носещ устройството.

Източник: National Institute of Informatics/Isao Echizen

На долната фотография се вижда как отначало изкуственият интелект разпознава лицето, когато не са пуснати LED лампите ( в зелените квадрати), но след като те се включат на визора разпознаването става невъзможно.

Източник: National Institute of Informatics/Isao Echizen

Художникът Адам Харви е решил да използва гримиране за защита от алгоритмите, умеещи да разпознават лица. Той е разработил специaлна техника на гримиране, наречена CV Dazzle. Тя представлява комбинация от гримове, кокове и удължители за коса, аксесоари и камъни, която позволява да се трансформира лицето. Наскоро тази техника беше представена в Музея за модерното изкуство Кореана в Сеул.

Техниката води своето начало от метод, използван още през Първата световна война. Тогава корабите са ги боядисвали на черно-бели ивици, заради което отдалече е било по-трудно да се разпознае техния размер и в каква посока е насочен носа им.

Източник: Cha Hyun Seok/Coreana Museum of Art

Сани Уикерс, студентка по дизайн в Училището за изкуства в Утрехт, Холандия, е измислила шал с изображения на лица, които може напълно да обърка изкуствения интелект.

„Ако дадете на програмата твърде много информация, тя се обърква и вие ще станете невидим за нея” – смята Уикерс.

Източник: HKU Design/Sanne Weekers

Белгийските изследователи Симен Тис, Виб ван Ранст и Тун Гедеме от Католическия университет в Льовен са разработили специален принт за дреха, който пречи на алгоритъма да открие лицето.

„Ние смятаме, че ако се съедини тази технология със сложна симулация на дрехи, може да се изработи принт за фланелка, която да направи човек невидим за камерите” – казват учените.

Източник: KU Leuven/Toon Goedemé

Художникът Зак Блес е изработил маска, сглобена от лица на различни хора и по тази причина имаща неопределена форма. Със своя проект авторът иска да обърне внимание на публиката за проблема със събирането на биометрични данни и предразсъдъците, заложени в тази технология.

Източник: Christine Butler/Courtesy of Zach Blas

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x