fbpx
Наука и технологииТехнологии

Rotofarm – стайна настолна микроферма за отглеждане на зеленина вкъщи

Концепцията за градинка на кухненския плот намира все по-оригинални решения, които позволяват отглеждането на свежа зеленина и зеленчуци без да си цапаме ръцете в земята и даже не е необходимо да излизаме от вкъщи. Такъв проект за жилищно растениевъдство е особено актуален днес при условията на бушуващата пандемия, причинена от корона вируса. Мелбърнският стартап Bace преди година демонстрира на краудфъндинговата платформа Kickstarter проект за настолна микроферма под името Rotofarm, а сега вече австралийците са на платформата Indiegogo за набиране на средства за финансиране на серийното си производство.

Настолната миниферма Rotafarm
Настолната миниферма Rotafarm

По своята форма Rotofarm напомня на хибрид от настолна лампа и вентилатора без перки Dyson, а фактически представлява леха с дължина метър и половина, опакована в полусферична чаша с лампа за дневна светлина.

Настолна микроферма Rotofarm
Източник: Bace
Rotofarm - част от интериора на жилището
Rotofarm – част от интериора на жилището
Източник: Bace

Подобно на други домашни микроферми, като например тази на американската Babylon Microfarms, Rotofarm е комплектувана с касета от предварително подготвени семена на различни видове растения и за нейния собственик остава само да добави вода и хранителни вещества, а след това да пусне системата. Семената могат да бъдат от няколко вида салати, спанак, мента, магданоз, ядливи цветя, розмарин, мащерка, див лук и още много други.

Свежа зеленина от  Rotofarm
Свежа зеленина от Rotofarm
Източник: Bace

За своята настолна микроферма Rotofarm разработчиците от Bace са се вдъхновили от разработената в НАСА технология за нулева гравитация. При Rotofarm чашата с вградената светодиодна лампа бавно се върти около своята ос, извършвайки един пълен кръг на 360° за един час. По този начин се намаляват ефектите на гравитацията, потискащи растежа. Това оптимизира поливането и аерирането на корените, подобрява усвояването на хранителни вещества и увеличава максималното излагане на светлина. Всички тези фактори спомагат за по-бързия растеж на растенията с по-малко вода. Изследванията, проведени на Международната космическа станция са показали, че растенията растат по-добре в модули с нулева гравитация, тъй като гравитацията не пречи на растенията да усвояват водата и хранителните вещества, и в резултат стъблата им могат да станат много по-високи, а листата им много по-широки с по-малко нужда от енергия. От австралийския стартап твърдят, че за новата стайна микроферма е необходима 95% по-малко вода, отколкото при отглеждането на растения в открита почва, а грижата за растенията не отнема повече от 5 минути на седмица.

Симулиране на нулева гравитация във Rotofarm
Симулиране на нулева гравитация във Rotofarm
Източник: Bace

Следенето за растежа се осъществява през специално приложение за смартфон. В числото на функциите влизат следенето на показателите за температура и влажност, нивото на водата и хранителни вещества, определянето на времето за „изгрев“ и „залез“, различни рецепти, а също така потребителите ще имат възможност да споделят своя опит в миниобществото на собствениците на Rotofarm.

Приложение за управлението на Rotofarm
Приложение за управлението на Rotofarm
Източник: Bace

Ако в някой момент собственика на настолната микрооранжерия започне да се дразни от постоянно работещата светодиодна лампа, то микрофермата може да се покрие с опционен акрилов екран, който омекотява осветлението, като същевременно позволява запазването на вътрешната влажност.

Опционен акрилен капак за омекотяване на светлината
Опционен акрилен капак за омекотяване на светлината
Източник: Bace

В момента на Indiegogo настолната микроферма Rotofarm се предлага за 850 австралийски долара ( приблизително 470 евро) със срок за доставка октомври месец тази година.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x