fbpx
Наука и технологииТехнологии

Растения ще светят в „зелени” сгради (Видео)

Екип от специалисти по химия и архитектура от Масачузетския технологичен институт (MIT) работят съвместно над създаването на нов източник на разсеяно фоново осветление в сгради. Такъв източник могат да станат живи растения.

Растения, в качеството си на източник на светлина, могат да бъдат включени в инженерната инфраструктура на съвременните „зелени” сгради, заедно със слънчевите панели като източник на електроенергия, дъждовната вода и автономните системи за компостиране на биологичните отпадъци.
За пръв път растения, излъчващи светлина, са демонстрирани от професора в химико-технологичния факултет MIT Майкъл Страно през 2017 година. Тези живи организми не са генно-модифицирани. В тях са вкарани наночастици от вещество, превръщащо енергията на растенията в светлина на принцип, аналогичен на този при светулките. В резултат на тази манипулация практически всяко растение може да се превърне в екологично чист източник на светлина, независим от батерии или захранване от електрическата мрежа.

Image: KVA Matx and Strano Research Group

За превръщането на смелия експеримент в технология, способна да даде на света нов източник на чиста енергия, Майкъл Страно се обърнал за помощ към професора по архитектура в MIT Шейла Кенеди, която е и ръководител на Kennedy and Violich Architecture, архитектурно бюро известно с разработките си на инфраструктура за чиста енергия. Заедно те си поставили задача да превърнат живите растения в биотехнология, която да накара хората да погледнат под друг ъгъл на озеленяването на сградите.


„ Този проект беше толкова нов и неочакван, че изглеждаше като интересно дизайнерско предизвикателство“, казва Кенеди. „Работата над проекта изискваше да се надскочат обичайните рамки, защото той трябваше да демонстрира как нанобиониката на растенията може да бъде демонстрирана в архитектурата. Като дизайнерски екип, ние разгледахме някои фундаментални въпроси, като например, как да разберем и изразим идеята за осветление на растенията като жива, биологична технология и как да демонстрираме на обществото новото бъдеще заедно с растенията”.


„Да превърнем растението в още една лампичка вкъщи ни се стори неправилно решение” – пояснява Страно.


През 2017 година учените получили за развитие на своята разработка научен грант на името на проф. Амар Г.Бозе. Такова финансиране в MIT се отпуска обикновено на неконвенционални, изпреварващи и често интердисциплинарни изследователски проекти, които едва ли могат да се финансират по традиционните канали, но пък имат потенциал да доведат до сериозни пробиви.


Учените отгледали няколко поколения от растението кресон, излъчващи светлина. Тази светлина била по-ярка от експерименталните образци. Допълнително те разработили и внедрили в жизнената система на растенията нов нанокомпонент, наречен светлинен кондензатор. В първоначалните експерименти биохимическата реакция била с отделяне на ярка, но кратковременна светлина. Благодарение на светлинния кондензатор продължителността на светене на растенията се увеличила от няколко часа до дни, а потенциално и седмици.


Image: KVA Matx and Strano Research Group

Архитектурният потенциал на светещите растения е представен в инсталацията “Plant Properties, a Future Urban Development,” , която е разположена в ню-йоркския Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum. На тази експозиция посетителите ще могат да видят мащабиран архитектурен модел на жилищна сграда, в която посетителите да се убедят как светещите растения могат да бъдат използвани в оформяне на жилищните сгради на бъдещето.


“В Plant Properties нанобионичната растителна инфраструктура е проектирана да използва собствените си ресурси, -обяснява Кенеди. – В сградата се усвоява слънчевата енергия, събира се и се рециклира водата, почвата се обогатява с биокомпост”


„Научихме много за грижите на растенията – добавя Страно. – Но едно е да се направи лабораторна демонстрация, съвсем друго е да направиш публична демонстрация в продължение на 33 седмици”.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x