fbpx
Наука и технологииТехнологии

Пластири за тяло и „умни дрехи” ще ни охлаждат и затоплят където и когато си пожелаем

Инженери от University of California San Diego са създали преносимо устройство, което може да затопля тялото ни по време на движение или в състояние на покой. Представлява мек еластичен пластир, който повишава или понижава температурата на кожата до комфортно състояние и я съхранява при изменение на околните условия.

Изобретателите на пластира за тяло са уверени, че носенето му ще позволи да се пести електроенергия, която в обичайни условия използваме за охлаждане или отопление на помещенията.
Разработката се позиционира като нова технология за индивидуално постигане на комфортна температура за човек, намиращ се в условия, когато обкръжаващата температура е много висока или e много ниска. „С това устройство вие можете да се откажете от инсталирането на климатик или отоплителен уред, и така да спестите електроенергия.” – се съобщава в прес-релийза на учените. Например, ако в помещение без охлаждащо устройство температурата се повиши с 12 градуса, то с използването на пластира човек ще се чувства комфортно и ще икономиса 70% от електроенергията, необходима за охлаждане на помещението.
На пазара са представени много устройства за охлаждане и нагряване на въздуха в помещения, но болшинството от тях не са портативни. В пластира, разработен от американските учени, разликата в температурата се създава от колонки , изработени от термоелектрическа сплав ( бисмут-телуридова), благодарение на протичането на електрически ток. Самите миниатюрни колонки са запоени към тънки медни ленти и са закрепени към еластични листове. Тези листове са специално проектирани и изработени от смес от специален каучук Ecoflex и прах от алуминиев нитрид. Те са топлопроводими и същевременно меки и еластични. При контакт с кожата такова „платно” физически охлажда или нагрява кожата в зависимост от избрания режим. Пластирите могат да се поставят на отделни части от тялото, изискващи бързо охлаждане или нагряване, или да се зашият в дрехи, контактуващи с кожата. Уникалното устройство работи с гъвкав и подвижен източник на енергия.

Еластичният, мек и гъвкав елемент за охлаждане и затопляне
Фото: UC San Diego Jacobs School of Engineering

По време на изпитанията инженерите са поставяли пластири на кожата на участниците в експеримента и ги фиксирали с бинт. За две минути пластирът локално понижил температурата на тялото от 36.5⁰С до 32⁰С и я поддържал постоянна при изменение на околната температура в диапазона от 22⁰С до 36⁰С.

Тестов прототип на пластира за затопляне и охлаждане
Фото: UC San Diego Jacobs School of Engineering

Крайната цел на изследователите се състои в това да се съединят няколко части от новия материал за създаване на „умни” дрехи. Те ще могат да се използват за локално охлаждане или нагряване. Такава „мека” електроника ще може да се разтяга и навива без опасност за загуба на електронните функции.
Сега екипът от учени работи над конкретните елементи , които ще могат да се вградят в прототип на охлаждаща и нагряваща жилетка. Те се надяват да комерсиализират проекта в близките една-две години.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x