Дари
Прогнози и тенденции

Какво ни очаква в близкото десетилетие: четири прогнози от Марк Зукърбърг

Годината, която си отива, се оказа сложна и странна за всички нас. Тя ни накара да преосмислим много неща и затова е интересно да видим Марк Зукърбърг, основател на Facebook, в течение на годината как е погледнал на бъдещето в контекста на случващото се. Ето четири прогнози за бъдещото десетилетие, които той е споделил по различни поводи.

1. Път за младите

През това десетилетие младото поколение трябва да получи значително по-голямо влияние.

„Проектът Facebook беше замислен като начин на милениалите да им са даде възможност да говорят за важните за тях проблеми, но тези промени все още не са настъпили в пълната си сила. Уверен съм, че до 2030 година в политиката ще има много повече млади хора и на проблемите на климата, образованието и здравеопазването ще се отделя много по-голямо внимание“ – пише Зукърбърг във Facebook.

Той възнамерява да помага на младите хора чрез своя благотворителен фонд, в частност да инвестира в млади предприемачи, учени, лидери и във формите на индивидуалното обучение.

Зукърбърг разчита много на развитието на дребния бизнес. През следващото десетилетие той планира да създаде търговски и платежни инструменти, които да позволят на всеки дребен предприемач да получи достъп до тези технологии, които в момента са достъпни само за големите компании. Днес неговата платформа помага на повече от 140 милиона предприятия да достигнат до своите потребители.


По негово мнение, ако всеки може да продава своите продукти в Instagram, да общува и да поддържа контактите си с клиентите чрез Messenger и да превежда пари в друга страна чрез WhatsApp , това всичко ще създаде колосални възможности по целия свят.

2. Интернет ще спаси света

Интернет дава на хората „суперсила“. Те могат да бъдат във връзка от всяка точка на планетата, а освен това им осигурява независимост. Понастоящем Зукърбърг стартира мащабен проект, чиято реализация ще позволи за пет години всички хора по целия свят да получат достъп до него.

„Интернет ще спаси от нищета 160 милиона човека, от безработицата – 140 милиона“ – заяви Зукърбърг от трибуната на Генералната асамблея на ООН.


По мнението на милиардера, световната мрежа най-добре се вписва в програмата за развитие на ООН, тъй като помага на хората дистанционно да работят и да получават образование.

Що се касае регулирането в Интернет, Зукърбърг пише на своята страница във Facebook, че големите компании често трябва да лавират между свободата на словото и безопасността, между правото на частен живот и опазването на обществения ред. За решаването на тези проблеми той очаква в близките години от властите на демократичните държави ясни решения относно изборите, защита на личните права и борбата с нежелателното съдържание. Все по-голямо значение ще придобиват независимите органи, с помощта на които обществото само ще може да разрешава конфликтните ситуации.

3. Бъдещето е в дистанционната работа

„Предполагам, че в близките пет-десет години половината от нашите служители ще могат да работят дистанционно, но ние ще постигнем това постепенно“ – пише Зукърбърг.

Сега по време на пандемията във Facebook са провели анкета сред сътрудниците какво те мислят за работата от вкъщи. Повече от половината са отговорили, че като минимум са толкова продуктивни, колкото и в офиса. Около 40% от служителите са изразили заинтересованост от дистанционна работа на пълен работен ден. Но повече от 50% са искали да се върнат в офиса, колкото се може по-бързо. От тези, които са поискали да работят отдалечено, 75% за заявили, че искат да се преместят да живеят на друго място.

Зукърбърг отбелязва, че дистанционната работа предизвиква не само положителни ефекти. Например, по време на самоизолацията на родителите им е било тежко, тъй като на децата също им се е наложило да си останат вкъщи. На самотните хора, за които общуването с колегите е единствения пълноценен социален контакт, също са се оказали в тежко положение. Когато няма ясна граница между работата и дома, да се намери правилния баланс между работа и личен живот, е доста сложно.

„Мен ме безпокои, че между служителите, особено сред новопристигналите, са отслабени социалните връзки. Когато всички са откъснати, страдат творческите процеси. Не се съмнявам, че повечето от нас действително искат колкото се може по-скоро да се видят на живо“ – пише Зукърбърг.

Но отдалечената работа също има своите очевидни преимущества. В частност, Зукърбърг не се съмнява в перспективите на отдалеченото привличане на служители. Практически всички големи компании търсят кадри в мегаполисите. По този начин, те изпускат от своето полезрение много талантливи хора единствено заради това, че те живеят извън големите градове. Широкият достъп до перспективни кадри ще направи компаниите, включително и Facebook, по разнообразни във всяко едно отношение.

„Новите възможности извън границите на големите градове ще способства за възстановяването на икономиката, особено ако от отдалеченото наемане се заинтересуват големите компании. Карантината показа тези перспективи“ – е убеден Зукърбърг.

С развитието на технологичния процес делът на напълно отдалечената работа по всяка вероятност ще се увеличи във всички отрасли на икономиката. В бъдеще местоположението ще има все по-малко влияние и хората ще се чувстват нужни и търсени, независимо къде се намират. Освен това намаляването на пътуванията към работното място ще се отрази благотворно на околната среда.

4. Допълнената реалност ще намали неравенството

Зукърбърг отбелязвам, че в предното десетилетие най-голям икономически ръст е отбелязала технологичната индустрия, а през следващите години технологиите ще продължат да създават нови възможности.

Главната технологична платформа на 90-те години на миналия век беше настолния персонален компютър, през първото десетилетие властваше световната мрежа, а през следващото – смартфоните. Всеки път платформите ставаха все по-достъпни и естествени за взаимодействие.

Зукърбърг смята, че през следващото десетилетие смартфонът ще остане основното устройство за потребителите, но неговите възможности ще се разширяват с помощта на инструментите на допълнената реалност. Засега те са големи и скъпи, но с времето ще се появяват революционни решения , които ще предопределят отношението на потребителите към подобни технологии.

„Това ще бъде пълноценен ефект на присъствие, тоест усещане, че вие сте точно там на среща с друг човек или на друго място. Тогава ще може пълноценно да се живее, учи и работи някъде в уютно място с евтини недвижими имоти и да се контактува във виртуалната реалност, нивелирайки неравенството“ – е убеден Зукърбърг.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x