fbpx
Наука и технологииТехнологии

NVIDIA моли любителите на видеоигри да предоставят компютърните си мощности за борба с коронавируса

NVIDIA Corporation, производител на графични процесори (GPU),които масово се използват от геймърите, излезе с призив към общността на любителите на видеоигри да отделят част от компютърните си мощности на своите видеокарти за изследване на вируса SARS-CoV-2.

В условия на пандемия NVIDIA призова геймърите да предоставят изчислителни мощности на учените за изследвания на коронавируса. Страховете, свързани с разпространението на SARS-CoV-2, нарастват, което променя и поведението на хората. Учени от цял свят обединяват усилията си в изучаването на вируса и разработването на ваксина и лекарства против новата инфекция. В хода на все по-интензивните изследвания изчислителните мощности на лабораториите намаляват и би било добре ако повече хора споделят своите компютърни мощности с тях.

Проектът с името „Наука вкъщи“ (Science at home) е опит за краудсорсинг (crowdsourcing) на ресурси за научни изследвания. Апелът на NVIDIA да се помогне на учените е една от тези инициативи, в които доброволци предоставят ресурси от централните си или графични процесори за отдалечено използване от учените. Например, проектът SETI@Home, оглавяван от Калифорнийския университет в Бъркли (UC Berkeley), е един от първите привлякъл изчислителни ресурси от потребители. За да споделят ресурсите си, потребителите трябва да инсталират безплатна програма, позволяваща на лабораториите да получат достъп до оборудването на потребителя. Математическите модели, изискващи провеждането на огромно количество изчисления за симулация и обработване на огромни масиви данни, може да се осъществява много по-бързо при наличието на повече мощности.

NVIDIA е в партньорство с интернет обществото PC Master Race по проекта Folding@Home (FOH, Folding е процес, в който протеиновата верига придобива уникална пространствена триизмерна структура). Целта на този проект е да се помогне в изследването на болестти, изучавайки протеинови структури. В проекта се използват свободни мощности от хиляди персонални компютри. Проектът е основан от Pande Lab и професор Виджай Панде (Vijday Pande), чиито основни изследвания са насочени към такива заболявания като рак и болестта на Паркинсон. В последно време лабораторията FOH е насочила своите усилия за борба с новия коронавирус. Всичките данни, получени в рамките на проекта, са с отворен достъп и са на разположение на научната общност.

Проектът Folding@Home в изследването на SARS-CoV-2 се опитва да проучи протеиновата структура на вируса. Мощностите на отдалечените компютри помагат тази структура да бъде моделирана, а именно как протеините се свързват с клетъчните рецептори, което представлява процеса на заразяване. Други лаборатории се опитват да създадат антитела, които пряко да противодействат на заразяването.

По думите на директора на проекта, доктор Грег Бауман (Grеg Bowman) лабораторията FOH в момента работи над осем отделни проекта, свързани с коронавируса.

Целта на FOH е да се помогне в разработката на лекарство за борба с SARS-CoV-2, колкото се може по-бързо. За да се помогне на FOH, оттук може да се свали и да се инсталира програмата.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x