fbpx
Наука и технологииТехнологии

С помощта на иновационна технология китайската компания Broad Group е построила 10-етажен блок за 28 часа

Китайската компания Broad Group е разработила технология за монтаж на сгради, който осигурява изключително високи темпове на строителство. За изграждането на 10-етажен жилищен блок от предварително произведени модули Living Building на тях са им били необходими само 28 часа и 45 минути.

Базовите елементи на новата система се явяват модули, предварително произведени в заводски условия . В тяхната основа лежи скелет от неръждаема стомана. Към него се закрепят и обработват всички необходими за жилищно помещение компоненти, включително топлоизолация, електрическа мрежа, санитарно оборудване, остъкляване, система за вентилация и довършителните работи.

строяща се сграда
Източник: Broad Group
строяща се сграда
Източник: Broad Group

В качеството си на плочи между отделните етажи се използват, разработени от Broad Group, специални плочи B-CORE. Те се състоят от два стоманени листа, съединени помежду си по цялата си площ с голямо количество къси тръби, разположени вертикално. По думите на представители на компанията , такова решение е 10 пъти по-леко и 100 пъти по-здраво от традиционните конструкции.

плоча
Източник: Broad Group

Важно преимущество на Living Building се състои в това, че отделните компоненти по размер съответстват на стандартните транспортни контейнери. Благодарение на това, предварително сглобените при заводски условия модули могат удобно да се транспортират практически до всяка точка на света, използвайки съществуващите методи за транспортиране.

размери на модулите
Източник: Broad Group

По този начин на строителната площадка единствено остава да бъдат сглобени отделните елементи с помощта на болтове в цялостна сграда с предварително определени размери и етажност. Така сградата след включване към градската инфраструктура е готова за заселване.

„Living Building ще има най-ниското енергопотребление в света – твърдят от Broad Group – Сградата ще има 22-сантиметрова топлоизолация, многослойни камерни стъклопакети, външна защита от слънчевото нагряване, рекуперативна система за вентилация и интелигентна система за управление, съкращаваща разхода на енергия от 5 до 10 пъти в сравнение с традиционните сгради“.

За да постигнат рекордната скорост на строителство, Broad Group по време на монтажа на 10-етажната сграда са използвали минимум три крана и много работници. По всяка вероятност при реални условия за изграждането на такъв висок блок ще е необходим по-дълъг срок, значително превишаващ денонощие. Но така или иначе е очевидно, че даже при обичайните темпове на строителство изграждането на сграда по новата технология ще бъде значително по-бързо, отколкото използваните досега традиционни методи.

готова сграда

От Broad Group заявяват, че тяхната технология ще позволява създаването на сеизмично устойчиви и енергоефективни сгради с най-различно предназначение, например жилищни сгради, хотели, болници и други. При необходимост те могат да бъдат разглобявани и разполагани на друго място.

Както твърдят от компанията, технологията Living Building е подходяща за изграждането на небостъргачи максимум до 200 етажа. За сравнение най-високата в момента сграда Бурдж Халифа в Дубай има 163 етажа. Цената на отделните модули не се посочва, но е известно, че многоетажна сграда на Broad Group с 20 отделни апартамента с обща площ от 2948 квадратни метра струва по-малко от 3 милиона долара без да се включва цената на транспорта.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x