fbpx
СаморазвитиеЧовекът

Социалният интелект: какво представлява той и как можем да го развием

Най-често трудностите при хората възникват при взаимодействието с други хора. Ако вие забелязвате, че вашата комуникация с клиентите не води до желаните резултати, срещите ви с колегите не са продуктивни или не ви са отдава конфликтните ситуации в семейството да бъдат решавани по най-безболезнения начин , то си струва да помислите над развитието на своя социален интелект. Именно от неговото качество зависи вашето взаимодействие с външния свят и затова е добре той да бъде развиван, като това може да ви донесе конкурентни преимущества на работа и спокоен личен живот.

Какво представлява социалния интелект?

Съгласно едно на най-често срещаните определения, социалният интелект (SI) отразява способността на човек да осъществява успешни социални взаимодействия.

Терминът „социален интелект“ е въведен от известния американски психолог Едуард Торндайк през 1920 година. Именно той е забелязал, че за успеха в кариерата не е достатъчно да бъдеш перфектен професионалист, но и да имаш изградени навици, които да помагат за подобряване на взаимодействията с обкръжаващите хора.

„Най-добрият механик в завода може да претърпи неуспех като бригадир заради недостиг на развит социален интелект – е писал Торндайк.

По думите на известния психотерапевт Еми Морин социалният интелект отговаря за умението да се слуша събеседника, да се разбира казаното и да се поддържа разговор с всякакви хора. Хората с висок SI се държат по-добре в спорове, те чуват и анализират чуждото мнение, а не се опитват да се самоутвърдят за сметка на събеседника си.

По тази причина тези, при които не са развити добре навиците за социален контакт:

– Се страхуват да попаднат в неловка ситуация, те мълчат на съвещанията, не предлагат собствени идеи и като резултат губят възможността си за развитие;

– Не умеят в споровете да откриват истината. В резултат на това, неголеми противоречия прерастват в конфликти и даже завършват с прекъсване на отношенията;

– Често проявяват антисоциално поведение, лъжат, нарушават законите, вредят на другите хора и т.н. Като резултат обкръжаващите ги хора започват да ги избягват.

Къде е разликата между социалния и емоционален интелект?

Една от най-обсъжданите теми в съвременната психология е емоционалния интелект (EI), който често се смесва или бърка със социалния интелект. Някои от изследователите определят EI като отделно качество, което се базира на емпатичните способности на човек и помага да се чувстват емоциите на събеседника. Други са убедени, че емоционалния интелект е част от социалния.

Но тези понятия все пак трябва да се разграничават. Докато емоционалният интелект отговаря за емоционалното ни взаимодействие с околния свят, то социалният ни помага по-добре да взаимодействаме с обкръжаващите ни хора. Един от най-известните изследователи в тази област Даниъл Голман, автор на книгата „Емоционалната интелигентност”, който отначало е съединил навиците на социалния и емоционален интелект, по-късно признава:

„Видях, че ако смесим социалния интелект с емоционалния, то това пречи по нов и нестандартен начин да погледнем как хората изграждат взаимоотношенията помежду си. Такъв подход игнорира онова, което се проявява по време на нашата комуникация с другите хора“.

Как да развием социален интелект?

Едни от най-лесните начини да подобрим нивото на социалния си интелект са:

Наблюдавайте другите хора. За развитието на социалния ни интелект могат да помогнат социалните ни възприятия. За тази цел е полезно да се наблюдават хората около нас: какво те правят, за какво говорят, каква е целта на действията им и т.н. Не е нужно да хабите свободното си време за това. Достатъчно е от време на време да откъсвате поглед от смартфона си и да понаблюдавате няколко човека около вас, било то в обществения транспорт,било то пиейки кафе в заведение и при други подобни ситуации. Представяйте си какви мисли в момента ги владеят, къде може би ще отидат, наблюдавайте мимиката им и пробвайте да разгадаете емоциите им.

Слушайте активно. По време на разговор с други хора се постарайте да се научете да не витаете в облаците и да улавяте само сърцевината на разговора. Вслушайте се във всяка казана дума, следете за всички нюанси в беседата, уточнявайте това, което не сте разбрали веднага. Така вие ще уловите същността на това, което е искал да ви каже вашия събеседник, а ако при него е по-развит социалния интелект ще можете да уловите неговите фрази и интонация, които му помагат по-лесно да поднесе своята мисъл.

Наблюдавайте за жестовете и мимиката. Наблюдавайте за поведението на вашия събеседник, тъй като това може на много да ви научи. Езикът на мимиката и тялото се е зародил, още преди хората да се научат да общуват с помощта на думите. Именно заради това, на нас ни е заложено умението да говорим с лицето си и да разбираме казаното по такъв начин. Пресъздавайки огледални пози и жестове на събеседника, ние можем да направим нашата комуникация по-ефективна и доверителна. Но тук е много важно това да се прави след определена пауза, за да не реши вашия събеседник, че вие просто копирате неговите жестове.

Стремете се към публични прояви. За повишаване нивото на социалния интелект ще ви помогнат изявите пред публика. Това може да е лекция за начинаещи специалисти, реч по време на съвещание и даже тост на семеен празник. Ако вие имате страх от публични изяви, това е показател, че имате проблем със социалния интелект. В този случай могат да ви помогнат курсове по ораторско майсторство или пък да се запознаете с подходяща литература в тази област, която ще ви помогне да погледнете в очите своите страхове.

Играйте настолни игри. Възможно е да ви се струва, че те едва ли ще ви донесат някаква полза и само ще си загубите времето. Но това не е съвсем така. Всъщност настолните игри, които преминават в непринудена обстановка, доста пълно разкриват човешкия характер и по време на играта вие на практика можете да използвате навиците си от емоционалния и социален интелект: емпатия, общуване, разобличаване на блъфове и много подобни.

Развитието на навиците на социалния интелект е един непрекъснат процес. Даже ако вие не отнасяте себе си към хората, които изпитват трудности в комуникациите, това не означава, че не трябва да работите над подобряване на нивото на своя социален интелект.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x