fbpx
Здраве и дълголетиеНа фокусЧовекът

Биохакингът: модна прищявка или начин да победим стареенето

През последното десетилетие биохакингът стремително набира популярност. Защо хората по света харчат стотици хиляди долари за медицински прегледи, поставят си чипове в ръцете, приемат различни стимулатори и биологично активни добавки (БАД) и си преливат кръв?

Какво е биохакинг

Биохакингът се стреми да подобри функционирането на тялото с помощта на препарати, хранене, тренировки и други методи. Всичко това спомага за стимулиране на мозъчната дейност и по-бавното стареене.

За биохакерите човешкото тяло представлява вид операционна система. По аналогия с компютрите, в тялото могат да се появят „бъгове“ – преумора, болест и смърт. Но всяка система може да бъде подобрена и защитена от външните фактори.

История на биохакинга

Терминът “биохакинг” е известен още от 1988 г. По това време биохакери били наричани генните инженери, които се занимавали с наука извън университетските лаборатории и поставяли собствени експерименти.

Биохакерството започна да набира популярност през 2002 г., когато за първи път беше дешифриран човешкият геном. Скоро след това мнозина поискаха да изучат редактирането на гените. Не всички от проявилите силен интерес бяха професионални учени, аматьори също започнаха да създават изследователски групи.

През следващите десет години биохакерите започнаха да се появяват на полетата в печатни и онлайн публикации. Например през 2010 г. сериозното научно списание Nature публикува статия за Роб Карлсън, физик, интересуващ се от биология и създал цяла лаборатория за изследване на ДНК в гаража си.

През 2014 г. предприемачът и програмист от Силициевата долина Роб Райнхарт стартира , напитката Soylent, заместваща храната. Тя има не особено приятен “гранясал” вкус, но засища глада, без да отделяте допълнително време за готвене и хранене. Така с появата на Soylent в Силиконовата долина започна да се говори все повече за биохакинг.

От 2015 г. стартъпите, изучаващи методи на биохакинга, започнаха да събират милиони инвестиции. Например фондацията Andreessen Horowitz инвестира 2 милиона долара в Hvmn, стартираща компания, разработваща ноотропи, тоест препарати, активиращи мозъка и помагащи да мислите по-бързо.

В момента биохакингът е област, в която венчърния капитал инвестира все повече средства и заедно с антиейджинга (борбата със стареенето) се превръщат в едни от переспективните области за развитие.

Някои от най – известните биохакери: какво те правят, за да живеят възможно най-дълго и да бъдат продуктивни

Един от най-известните биохакери е американският предприемач Дейв Аспрей. Той е похарчил вече милиони долари, за да доживее до 180 години (въпреки че досега е само на 49). За целта той си е инжектирал стволови клетки в ставите, взима множество хранителни добавки всеки ден, прави си „бани“ с инфрачервена светлина. Аспрей е известен и с производството на Bulletproof Coffee, кафе с добавено масло или кокосово масло. Според Аспрей високомасленият продукт с кофеин подобрява фокуса, предотвратява заболявания, свързани с възрастта, и ви помага да отслабнете.

Американският програмист Крис Денси нарича себе си „осъзнат киборг“: той измерва от 300 до 700 показателя ежедневно. Крис е сигурен, че това помага в борбата с наднорменото тегло, болестите и лошите навици. Например, той забелязал, че тютюневият дим му е неприятен веднага след употреба на вода, мляко и портокалов сок, така че започнал да използва тези напитки по-често, за да се откаже от пушенето.

Има и биохакери, които извършват рисковани експерименти върху собствените си тела. Например американският биоинженер Джо Зайнер, шеф на компанията Odin, на конференцията SynBioBeta в Сан Франциско през 2017 г. си инжектиралa експериментална ДНК инжекция, за да блокира ген, който задържа мускулния растеж. Сега на сайта на компанията може да си купите различни генно разработени препарати, комплекти за биохакинг и др.

Има група биохакери, които са отишли още по-далеч и имплантират специфични устройства в телата си. Например, 38-годишният биохакер Ливиу Бабиц е имплантирал под кожата си чип, който произвежда вибрация винаги, когато мъжът се обърне на север. Така той лесно се ориентира за посоките на света, без да ползва GPS. 40-годишният Рич Лий пък има под кожата на пръстите си два NFC чипа, с които може да отваря врати на коли и си е имплантирал слушалки директно в ушите.

Преди няколко години биохакерът Джеф Тибетс имплантира в крака си устройство, състоящо се от твърд диск с рутер. Той е убеден, че това е единственият възможен начин за свободен обмен на данни. Хакерът е медик и е направил сам операцията за имплантирането на устройството. Джаджата е по-малка от пакетче дъвки. Веднъж имплантиран, модулът превръща тялото в малка локална мрежа. Всяко устройство с активирана Wi-Fi връзка може да получи достъп до него, да тегли и да качва. Имплантът може да се свърже и с други импланти от своя вид, за да създаде нещо, което може да се нарече „интернет от краката”. Може да съхранява стотици гигабайти данни, да предава филми или музика към свързани телефони или компютри, да действа като сървър за анонимна чат стая или форум, да пренася криптирани файлове през международните граници.

Биохакинг методи

В миналото традиционно се приемаше, че има три основни метода за биохакинг:

Нутригеномика

Тя изучава как храненето влияе върху генната регулация и самочувствието. Биохакери проследяват как храната променя организма на клетъчно ниво и съответно коригират начина на хранене.

DIY (do-it-yourself) биология или „направи си сам“ биология.

Учените обясняват как да се провеждат експерименти у дома с помощта на сравнително прости устройства. Изследователите се интересуват преди всичко от ДНК анализ и генни модификации.

Grinder – “машина за шлайфане”

Този метод ви позволява да оптимизирате тялото с помощта на инжекции и устройства, например различни чипове. Например биохакери си имплантират компютърни чипове, за да съхраняват информация в тях, подобно на флашка, или пък да отварят електронни ключалки в апартаментите си.

Сега тези методи се използват по-рядко. През последните години биохакерството по-често се разбира като тенденция към превантивна медицина. Ето методите, които стават все по-популярни сред биохакерите понастоящем:

Измерване на биомаркери

Всяка намеса в тялото – спорт, лекарства, диета – се проследява с биомаркери. Биохакерите проверяват няколко показателя едновременно: от количеството захар в кръвта до съдържанието на бактерии в червата. Това е необходимо, за да се оценят рисковете за здравето и да се предотвратят навреме отклонения от нормата.

Засега за специалистите все още е трудно да кажат колко полезно е честото проследяване на биомаркерите. Все пак биохакингът е ново направление, което се различава от традиционното обследване на пациентите. По същество това е превантивна медицина и е насочена повече към откриване на потенциални заболявания, отколкото към вече съществуващи.

Диети, вдъхновени от нутригеномиката

Методите могат да бъдат и по-традиционни, подобни на тези при здравословния начин на живот: повече зеленина и зеленчуци, по-малко сладкиши. Но има и специфични системи за хранене – например цикличното гладуване. В резултат на гладуването тялото започва да отделя кетони – алтернативен източник на енергия за тялото. Биохакерите твърдят, че диетата помага да сте здрави и да работите по-продуктивно. Но учените смятат, че този тип диета може да не е безопасна за всеки.

Според диетолозите цикличното гладуване трябва да се използва разумно и да се наблюдава какъв ефект има върху организма. Те смятат, че такава система не е подходяща за всеки: например, струва си да се откажете от този хранителен режим, ако имате проблеми с черния дроб, щитовидната жлеза или нивата на глюкоза.

Спортни занимания

Биохакерите не просто ходят на фитнес три пъти седмично, за да поддържат тялото си във форма. Те проследяват как даден спорт влияе на тялото.

Смята се, че на организма най-добре се отразява този вид спорт, който подобрява аеробните характеристики: митохондриалната функция, системата за използване на кислорода, кардиопулмоналната система, мускулната микроциркулация. Всеки цикличен спорт за издръжливост, например бягане, е подходящ. Има изследвания, които доказват, че аеробните упражнения предотвратяват различни видове заболявания и на първо място диабет тип 2. А бегачите на дълги разстояния обикновено живеят по-дълго от нормалните хора.

Ноотропи, стимуланти и биологично активни добавки (БАД)

Много биохакери приемат антидепресанти, витаминни комплекси и стотици различни добавки. Някои приемат лекарства, използвани за други цели, като например лекарството за диабет метформин, уж да забавят старостта. Това включва и друга модна тенденция в Силиконовата долина – микродозирането на LSD и псилоцибин.

Според специалистите от подобен неконтролирания прием на биологично активни добавки и витамини страдат преди всичко бъбреците и черният дроб. В края на юли 2021 г. беше публикувано изследване за това как функциите на черния дроб се променят във времето в следствие на приема на хранителни добавки. Данните са доста печални: честотата на възникване на лекарствен хепатит нараства почти осем пъти. По тази причина приемането на витамини и БАД не бива да се започва без предварителни изследвания и лекарско предписание.

Според всеобщото мнение на диетолозите, ние можем да си набавим всички необходими витамини и микроелементи от храната, която приемаме. Но най-важно да се разбере, че в този случай хранителният режим трябва да бъде подходящ, разнообразен и балансиран.

Що се отнася до ноотропите, те, както всички лекарства, имат показания, противопоказания и странични ефекти. Само невролог може да ги предпише, защото понякога ноотропите не предизвикват никакъв ефект. Преди назначаването трябва да се премине серия от прегледи, за да се изключи развитието на хронични заболявания. Приемът на препарати без рецепта също така може да е опасен, защото може да замаскира сериозно заболяване и да влоши протичането му.

Джаджи и невростимулатори

Много биохакери използват джаджи за проследяване на циклите на съня и устройства за електрическа стимулация на мозъка. През 2017 г. германски учени са провели изследване, в което са помолили участниците да търсят асоциации към различни думи. Оказало се, че тези, които били подложените на електростимулация, предлагали по-нетривиални комбинации.

Но съществуват и по-странни методи.

Преливане на по-млада кръв

През 2014 г. учени от Станфорд са провели експеримент: те са комбинирали кръвоносната система на стари и млади мишки. Оказало се, че младите стволови клетки могат да лекуват болести, да образуват нови неврони в мозъка и да повишават мускулната еластичност. Този експеримент е вдъхновил други учени да създадат стартъпи, които имат за цел да превърнат младата кръв в „еликсир на младостта“. Неврологът и съосновател на стартъп Elevian Ли Рубин предполага, че изследването на стволови клетки ще помогне за справяне с всички заболявания, свързани с възрастта.

Прехвърлянето на микробиота от здрав човек към болен

Обикновено трансплантацията на фекална микробиота се използва в медицината, когато други методи вече не помагат на човек с болни черва, но някои биохакери смятат, че това може да нормализира работата на стомашно-чревния тракт. Например през 2016 г. Джо Зейнер е трансплантирала микробиота в себе си с надеждата да излекува стомашно-чревно заболяване. Експериментът е бил заснет от камера и превърнат в кратък документален филм Gut Hack.

Какво общо има биохакингът със здравословния начин на живот и доказателствената медицина

Много биохакинг методи се препокриват с принципите на здравословния начин на живот, като хранителен режим и спортни занимания. Но ако здравословният начин на живот предлага препоръки, които са общи за всички, биохакингът насърчава по-персонализиран подход: не просто да ядете повече зеленчуци или да премахнете сладкишите, но например да използвате биомаркери, за да проследите как храненето влияе на тялото ви.

Биохакингът може да се възприема и като надстройка към здравословния начин на живот. Това се случва, когато човек е тренирал известно време, хранил се е правилно и е забелязал подобрения. В един момент той иска да се почувства още по-добре и тук влиза в действие биохакингът. Можете да събирате информация за себе си с помощта на джаджи, сензори и медицински тестове и тази информация да ви помогне да откриете слабите страни на организма си.

Но биохакингът има много общо и с доказателствената медицина: всички предписания трябва да се обсъждат с лекар, който следи резултатите от вашите тестове. Например, ако прочетете статия в интернет „5 признака, че не получавате достатъчно желязо“ и се усъмните, че откривате тези признаци в себе си, веднага да си купите капсули в аптеката. В този случай трябва да си направите кръвен анализ, да се консултирате с медицински консултант как точно да компенсирате недостига и той да ви препоръча дали да коригирате храненето си или е нужно да се направят вливания или прием на хапчета.

Безопасен ли е биохакингът?

Ако не довеждате биохакинга до крайности, не давате кръв за анализ всеки ден и се консултирате редовно с лекар, преди да започнете използването на нови методи, няма опасност. Такава възниква ако човек си прави самостоятелно тестове, дешифрира ги сам и започва да приема хранителни добавки или препарати без лекарско предписание. Проблемът е в това, че е опасно да се самодиагностицирате. Когато се дешифрират определени анализи трябва да се вземат предвид и доста други допълнителни фактори, за да се види голямата картина.

Какво ще се случи с биохакинга в бъдеще

Най-важното е все повече хора да започнат да се придържат към здравословен начин на живот. А то не е сложно: здравословно хранене и редовна физическа активност, а след това да се потърсят допълнителните методи, които биохакинга може да предложи.

По данни от 2020 г. милениалите са доста по-склонни да участват в уелнес програми, отколкото по-старите поколения. Според здравни изследователи скоро всеки ще може да проследява биомаркерите си без много допълнителни разходи. Ще бъде необходимо само да препрограмирате вече познатите интелигентни часовници, така че те автоматично да следят индикаторите на тялото и да предупреждават за възможни заболявания.

Според специалистите през следващите три до пет години технологиите ще ни позволят да събираме всички биологични данни директно на смартфони си. Освен това приложения чрез анкети ще следят самочувствието ни и психическото ни състояние. С развитието на технологиите, с помощта на смартфон хората ще могат да си правят анализ на биохимията, ДНК и микробиотата , ще контролират съня си , температурата и глюкозата.

Тези профилактични данни ще са достъпни до личния ви лекар или друг медицински специалист към когото сте се обърнали и той с помощта на програми с ИИ ще може да следи текущото ви състояние, да ви препоръчва най-добрите профилактични методи за здравословен живот и да ви предупреждава за възможно възникване и предотвратяване на определено заболяване.

Със сигурност продължителността на живот ще продължи да нараства, но което е още по-важно – ще намалее значително заболеваемостта при хората.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x