fbpx
СамопознаниеЧовекът

6 научни факта за мозъка, които помагат той да работи по-ефективно

Някои основни знания в невробиологията могат да направят работата на мозъка ви много по-производителна и ненатоварваща.

Тоновете различна информация, която получаваме всеки ден, постоянно се конкурира за ресурсите на нашия мозък. Но той притежава удивителната способност самостоятелно да слага ред в този хаос, обработвайки масиви от сложни данни и при това да се самовъзстановява. Но за да му помогнем в това отношение е полезно да отчитаме следните научно доказани факти.

Вашият мозък иска да го цените за това, което прави

Допаминът е хормон на удоволствието, който може да окаже сериозно влияние на нашата работоспособност. Той се генерира, когато ние очакваме възнаграждение и сме мотивирани за изпълнение на дадена задача, тоест нивото на допамин в нашия мозък е свързано с нашето желание и готовност да работим.

Екип от учени от Университета Вандербилт с помощта на технологията за картиране е анализирала мозъчната активност на две групи хора : „кариеристи“, които са готови усърдно да се трудят за да получат своето възнаграждение и „безделниците“, които не са заинтересовани от своята работа.

Учените са открили, че при „кариеристите“ се наблюдава по-високо ниво на допамин в областта на мозъка, която отговаря за поощряването и мотивацията. При „безделниците“ той повече се образува в зоните, които контролират емоциите и риска.

Как да използваме това: Решението на тази задача не се състои в простото увеличаване на нивото на допамин. Важно е то да се покачи в определени области на мозъка, които са ни нужни в дадения момент. За да изкарате тежък и натоварен ден възможно по-лесно, на вас ви е нужна мотивация и желание за работа. Не забравяйте и за силата на волята, защото именно с нея е свързана способността да се доведе нещо докрай.

Нищо няма да ви накара да станете „кариерист“, ако вие не очаквате възнаграждение за работата си. Ако заплатата е единственото нещо, което ви мотивира да станете от леглото, не очаквайте, че вашият мозък ще бъде във възторг от това. Ако вие свържете своята дейност с нещо, което има за вас висока ценност и значимост, допаминът ще започне да се изработва в необходимите области.

Вашият мозък иска вие да започвате деня си с трудна задача

В ежегодната си анкета Американската психологическа асоциация помолила участниците в нея да оценят способността си да променят собствения си начин на живот в по-добра насока. Резулатите показали, че силата на волята е главната причина, която посочвали анкетираните, за неуспеха си да се променят.

Много хора вярват, че техният живот ще се подобри, ако те успеят да „закалят“ силата на волята си за да могат, например, да се научат да се контролират какво точно да ядат, да започнат да икономисват средства за достойна старост или да достигат до важни за тях цели.

Силата на волята е обект на изследване отдавна. Един от пионерите в тази област е Рой Баумайстер (Roy F. Baumeister). Той е открил, че силата на волята всъщност действа като мускул. Тя може да бъде укрепена чрез практика, а може да бъде и травмирана от прекалено претоварване. Силата на волята се координира с мозъка и се подхранва от глюкоза и за тази цел запасите от този продукт трябва постоянно да се попълват.

Как да се използва това: Силата на волята и самоконтролът достигат своя пик рано сутринта. Така че това е най-доброто време да се заемете с решаването на най-трудните задачи за деня. Когато си съставяте списък със задачи, планирайте най-сложните и отговорните от тях да ги изпълните първи.

Вашият мозък иска вие да използвате списъци

Мозъкът действително обича списъци. Фактически това е най-ефикасния начин да се възприема и да се систематизира информация. Именно такъв списък от задачи е ключа към по-организирано и продуктивно мислене.

Невронауката потвърждава този факт. Всъщност работната памет на мозъка съхранява информация в краткосрочен план. Както пише д-р Даниел Левитин (Daniel Levitin), повечето хора могат да помнят само четири неща едновременно. Когато се опитваме да накараме нашия мозък да запомни повече, то неговата производителност намалява.

Как да използваме това: Съставяйте проверените в практиката списъци със задачи. Те освобождават мисловните ресурси за други по-важни задачи, които вие трябва да изпълните през деня.

Мозъкът притежава своеобразен филтър на внимание. С негова помощ мозъкът ни разбира каква информация е по-важна. Това означава, че неотложните задачи за него ще излизат на първи план.

При това мозъкът не забравя и за по-маловажните задачи, и може внезапно да си ги спомни за тях, например, в три часа сутринта. Ако вие имате списък със задачи, той може спокойно да почине, тъй като знае, че всичко е под контрол.

Вашият мозък иска вие да определяте главното

Мария Конникова, автор на книгата „Изключителен ум. Да мислиш като Шерлок Холмс“, твърди, че нашият мозък възприема информацията пространствено. По тази причина ние по-лесно запомняме информацията, която е записана не като един абзац, а на редове, в маркирани и номерирани списъци.

Такова оформяне облекчава както първото възприемане, така и следващите възпроизвеждания. Така на нас ни е по-лесно да обработваме информацията, представена по този начин, а на мозъкът не му е така важно, как и кога ще я получи.

Как да се използва това: Записвайте си всичко кратко и по същество, било то списък за покупки, списък от задачи или корпоративна презентация. По този начин, мислейки за дадена задача, вие свеждате всичко до един по-обемен тезис.

Вашият мозък иска вие да си записвате

Изследванията са показали , че хората по-добре запомнят лекции, когато ги записват на ръка, а не ги печатат на клавиатура. Това потвърждава факта, че обикновената хартия и писалка са най-добрите инструменти за обучение.

Не е важно дали сте студент или зает със сериозни дела ръководител. Правейки си бележки, вие карате вашия мозък да обърне внимание на тази информация. Вашата избирателност сигнализира на мозъка, че това действително са важни сведения и като резултат те се превръщат в дългосрочни спомени.

Как да се използва това: Формулирайте на хартия списък с главните си задачи за деня и го дръжте в себе си. Използвайте молив, за да можете да изтриете записа и да промените реда в зависимост от ситуацията. И отново, списъкът освобождава вашия мозък от излишно натоварване, за да може той да се съсредоточи на по-важни задачи.

Вашият мозък иска вие да се движете

Изследванията на неврогенеза, тоест способността на определени области от мозъка да произвеждат нови нервни клетки, показва, че ние можем да стимулираме този процес с помощта на физически упражнения.

Нашият мозък притежава удивителната способност самостоятелно да се преустройва и да създава нови невронни връзки. Хипокампът е областта, която е свързана с обучението и паметта. Изследванията показват, че упражнения за издържливост предизвикват увеличение на количеството нови неврони в хипокампа. Това се осъществява с помощта на хормона иризин, който се изработва, когато ние се занимаваме със спорт.

Как да използваме това: Занимавайте се с физически упражнения. Вашата главна задача е да ускорите сърдечния ритъм. Даже 20-30 минутна разходка може да стимулира създаването на нови нервни клетки.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x