fbpx
Наука и технологииТехнологии

„Вълшебният прозорец“ : как ще изглежда видеочатът на бъдещето от Google

Пандемията нагледно демонстрира важността и актуалността на технологиите за видеовръзка, която позволява на хората да остават във връзка, независимо от това къде в момента те се намират. Въпреки видимия прогрес в тази насока, съществуващите решения имат един основен съществен недостатък – изображението, колкото и да е ясно и качествено, не позволява да се почувства емоционалната близост при срещата, както би било ако се срещнете с вашия събеседник на живо. За да отстранят този недостатък, в Google разработват проекта Starline за видеовръзка с ефект на присъствие. Разработчиците от компанията възнамеряват да обединят няколко технологии, за да могат да направят видеовръзката максимално реалистична.

По думите на главния инженер на Google Стив Зайтц човек ще вижда своя събеседник на екрана в реални размери, все едно че ги разделя „вълшебен прозорец“. Такъв ефект ще се постига благодарение на 3D сканиране и компресиране на данните в реално време.

„ На вас ще ви се струва, че човекът, с който говорите, седи срещу вас“ – обяснява Зайтц.

Освен камерите с голяма разделителна способност, които ще са необходими за записването на всеки от участниците във видеоразговора, при работата на Starline ще е необходима камера за дълбочина, която да сканира човека в тримерното пространство. Всички събрани данни ще се компресират и ще се предават към устройството на събеседника, което ще позволява да се пресъздаде 3D копие на живия човек. При това той не само ще изглежда максимално реалистично, но и няма да се създава ефекта на „зловещата долина“, който често се наблюдава в компютърните модели на хора, например, когато живи актьори специално се „дигитилизират“ за роля в игра.

Освен това в проекта Starline ще се използват така наречените дисплеи със светлинно поле, които предоставят на потребителя различна визуална информация в зависимост от ъгъла, под който се гледа екрана.

Това гарантира, че 3D моделът на екрана няма да има изкривявания, ако събеседникът се отклони назад или седне в друга поза по-удобно, което ще създава пълен ефект за близкото присъствие на другия човек.

Засега Starline се намира в етап на разработване и няма никакви данни, кога се очаква да стане реален продукт и въобще ще може ли той да бъде осъществен в планирания вид. Използваната технология изисква за връзка много бърз и надежден интернет, което въобще няма да е много евтино. По тази причина едва ли може да се очаква в скоро време появата на „вълшебния прозорец“ за таблети и смартфони. В официалния блог на Google се споменава , че от компанията се надяват „ да предоставят повече информация за проекта още тази година“, така че можем да се надяваме Starline да види бял свят в обозримо бъдеще.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x