fbpx
ОбществотоПрирода и общество

Учени смятат, че човечеството е обречено на изчезване

Известен американски еволюционен биолог прогнозира, че до средата на века световното население ще достигне своя връх и след това ще започне рязко да намалява.

През 60-те години на миналия век светът беше обезпокоен от евентуална ядрена война и от пренаселеността, тъй като темпът на растеж на глобалното население надхвърли 2%, което беше най-високото ниво в човешката история. Половин век по-късно въпросът за пренаселеността изглежда е загубил своята актуалност, пише палеонтологът, еволюционен биолог и редактор на списанието Nature Хенри Джий за Scientific American.

„Днес на Земята има почти два пъти повече хора, отколкото през 1968 г., и въпреки че населението на планетата все още се увеличава, то темпът на растеж е спаднал наполовина от 1986 г.“, казва Джий.

Според него експертите са стигнали до извода, че до средата на века населението на планетата ще достигне своя връх и след това ще започне рязко да намалява. До 2100 г. броят на хората в света може да бъде по-малък от този в момента. В повечето страни, особено в по-бедните, нивото на раждаемост вече е доста по-ниско от смъртността. Джий смята, че е дошло времето да се тревожим от предстоящото намаляване на населението.

“Като палеонтолог аз се опитвам да гледам далеч напред. Видовете бозайници обикновено се появяват и изчезват доста бързо, след около милион години. Homo Sapiens съществува от около 315 хиляди години, но през по-голяма част от времето нашият вид е бил малоброен, толкова рядък, че нееднократно е бил на границата на изчезване. Ето къде са хвърлени семената на изчезването на човечеството: сегашната човешка популация е нараснала от много малка група от хора“, отбелязва експертът.

Джий обяснява защо тази ситуация е изключително неблагоприятна за вида като цяло. Според него всички представители на Homo Sapiens са необичайно еднакви. Някои групи шимпанзета имат по-голямо генетично разнообразие от цялата човешка популация. Липсата на генетично разнообразие никога не е допринасяла за оцеляването на видовете.

Освен това през последните десетилетия качеството на човешката сперма силно се е влошило и е възможно именно това да е довело до намаляване на раждаемостта. Но при експертите все още няма консенсус по този въпрос. Освен това намаляването на раждаемостта може да се повлияло и от замърсяване на околната среда или увеличаващия се стрес, причинен от продължителното близко съжителство едни с други.

“През по-голямата част от човешката еволюция хората са пътешествали по планетата, живеейки в разпръснати и откъснати една от друга групи. Навикът да живеят в градове, почти един върху друг (в жилищните сгради), е съвсем отскоро”, отбелязва палеонтологът .

Друга причина за забавянето на растежа на човешката популация е икономическа. Светът се стреми към постоянен икономически растеж, но това е сложна задача, когато ресурсите са ограничени. В момента Homo Sapiens използва между 25% и 40% от нетната първична продуктивност – органичната материя, която растенията натрупват чрез въздуха, водата и слънчевата светлина.

„Това е лоша новина не само за другите видове на планетата, но се отразява негативно и на икономическите перспективи“, подчертава експертът.

Днес хората трябва да работят повече и по-дълго, за да осигурят стандарт на живот, подобен на този на предишното поколение. Заради това хората отлагат раждането на деца до момента, когато вече може би е станало твърде късно и плодовитостта е започнала да намалява.

По всяка вероятност допълнителен фактор за това е икономическата, репродуктивната и политическата еманципация на жените, което само по себе си е положителна тенденция. Еманципацията за половин век удвои работната сила, подобри образованието, продължителността на живота и икономическия потенциал на човечеството като цяло. Освен това, благодарение на по-добрата медицина и контрацепция, жените вече не е нужно да раждат много деца, за да могат поне няколко от тях да оцелеят в ранна детска възраст.

В същото време по-малкото деца и по-късното формиране на семейства означава, че населението ще продължи да намалява.

Но най- коварната заплаха за човешкото съществуване се определя от учените като “задължението за изчезване” – това е бъдещото изчезване на един вид заради минали събития.

“В развитието на всеки вид, даже и процъфтяващ, има момент, в който изчезването става неизбежно. Причината за такова изчезване обикновено е забавената реакция към загубата на средата за обитаване. Хората са превзели почти цялата планета и я доминират. Следователно , може би те вече са ходещи мъртъвци“, подчертава Джий.

Експертът изброява и най-ясните признаци, че човечеството е на пътя към изчезването:

• Влошаване на околната среда и намаляване на ресурсите;
• Намаляване на раждаемостта под нивото на смъртност;
• Ограничено генетично разнообразие.

“Основният въпрос е кога човечеството ще изчезне като вид? Предполагам, че хората са не само на прага на намаляване, но и на колапс, който ще настъпи в близко бъдеще”, обобщава еволюционният биолог.

Източник

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x