fbpx

Как евентуална ядрената война ще се отрази на планетата Земя?

В ново мащабно изследване международен екип от учени са моделирали как нашата планета ще бъде засегната от евентуална ядрена война, като се има предвид настоящият потенциал в тази област. Мащабите на конфликта нямат да имат значение – ще пострадат всички, смятат авторите на изследването. Резултатите са публикувани в изданието AGU Advances.

Инвазията на Русия в Украйна и разгорелият се военен конфликт на европейския континент отново изведе на преден план заплахата от ядрена война. Човечеството може би никога, даже и по време на Карибската криза, не е било по-близо до възможен ядрен конфликт. В новото изследване се твърди, че пълномащабна ядрена война ще доведе до охлаждане на нашата планета и ще причини огромни щети на световните океани, а това , от своя страна, ще има тежки последици за цялото човечество.

Водещият автор на изследването, доцентът по океанография и крайбрежни науки от Луизианския държавен университет Шерил Харисън и нейните колеги са създали компютърен модел и са провели множество компютърни симулации, за да проучат въздействието на евентуална регионална и широкомащабна ядрена война върху системите на Земята, предвид днешните възможности за такъв конфликт.

Изследователите са симулирали какво ще се случи със системите на Земята в една пълномащабна глобална война, ако Съединените щати и Русия използват по 4400 ядрени бойни глави с мощност 100 килотона (мощността на атомната бомба в Хирошима), за да бомбардират градове и индустриални зони. Освен това те също така са моделирали какво би се случило в случай на регионален ядрен конфликт, например, ако Индия и Пакистан детонират в Азия около 500 ядрени бойни глави с мощност от 100 килотона.

Във всички сценарии, които изследователите са симулирали, вълната от ядрени експлозии ще освободи огромно количество сажди и дим в горните слоеве на атмосферата, предотвратявайки възможността слънчевите лъчи да достигат земната повърхност, което ще доведе до провал на реколтата по целия свят. През първия месец след ядрена война средните температури ще паднат с около 13 градуса. Това е по-значителен спад от този, който е настъпил през последния ледников период.

“Няма значение кой кого бомбардира. Може да е Индия, Пакистан, НАТО или Русия. След като димът и саждите навлязат в горните слоеве на атмосферата, те ще се разпространят по целия свят и ще засегнат всички”, обяснява Харисън.

В първите часове на евентуалната война в резултат на ядрените удари ще загинат около 100 милиона души.

Седмици по-късно по-ниските температури ще съкратят вегетационния период на селскостопанските култури и драматично ще се променят метеорологичните условия, което ще доведе до катастрофални последици за световното производство на зърно. Гладът ще засегне драматично приблизително от един до два милиарда души.

Температурите на океана ще паднат бързо и няма да се върнат на предишните нива дори след като димът и саждите се разсеят. С охлаждането на планетата ще нараства площта на морския лед, блокирайки основните пристанища в Северното полукълбо, включително близките пристанища до Пекин, Копенхаген и Санкт Петербург. Морският лед ще се разпространи в крайбрежните региони, обикновено свободни от лед, блокирайки корабоплаването през моретата и океаните, което от своя страна ще затрудни достигането на храна и провизии до някои райони.

Внезапното рязко спадане на слънчевата светлина и температурите в океана, особено от Арктика и Северния Атлантик, до северните части на Тихия океан, ще убие морските водорасли, които са в основата на морската хранителна верига, което фактически ще предизвика глад в океаните. В резултат на това риболовът и рибовъдството ще бъдат унищожени.

На моретата ще им е необходимо много повече време за възстановяване, отколкото на сушата. В случай на пълномащабна руско-американска ядрена война, възстановяването на Световния океан вероятно ще отнеме десетилетия на повърхността и стотици години в дълбочина, а промените в арктическия морски лед вероятно ще продължат хиляди години и ефективно ще се превърнат в „малък ядрен ледников период.” Авторите на изследването пишат, че морските екосистеми ще бъдат сериозно нарушени както в резултат на първоначалното ядрено въздействие, така и заради промени в състоянието на Световния океан и това ще доведе до дългосрочни глобални последици за риболова.

Авторите отбелязват, че силните вулканични изригвания показват в по-малък мащаб какво би се случило в случай на ядрена война. През цялата история на нашата планета големите изригвания и облаците от прах и частици, които са били изхвърляни в земната атмосфера, са имали сериозни отрицателни въздействия върху планетата и цивилизацията.

„Ядрената война би довела до тежки последици за цялото човечество. През 80-те години на миналия век световните лидери използваха нашите изследвания като импулс за прекратяване на надпреварата в ядрените оръжия, а преди пет години за приемане в Обединените нации на договор за забрана на ядрените оръжия. Надяваме се, че това ново изследване ще насърчи повече нации да ратифицират договора за забрана“, казва съавторът на изследването професор Алън Робок от Университета Рутгерс, световноизвестен учен в областта на опазване на околната среда.

Източник

5 1 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

Дари
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x