fbpx
Изкуствен интелектНаука и технологии

Изкуствен интелект създава идеална данъчна система

Целта на експеримента е да се помогне на правителствата и икономистите да се създаде по-справедлива система за данъчно облагане. Компанията Saleforce е създала невронната мрежа AI Economist, която се занимава с тестиране и разработване на идеална данъчна система в моделирана среда.

В основата на новата интелигентна система стои алгоритъм, използващ дълбоко обучение с утвърждение. В него се предполага използването на метода на възнагражденията и наказанията за постигане на максимално възможни резултати. На същия принцип работят и алгоритмите на DeepMind ( дъщерна компания на Alphabet, т.е Google) AlphaGo и Alpha Zero, които постигнаха легендарни победи в китайската игра Го, но в Saleforce са решили вместо към игрите да насочат усилията си към реалната икономика.

Изследователският екип по Salesforce работи в много направления в областта на изкуствения интелект. Техни разработки са приложно-програмния интерфейс за дълбоко обучение Еinstein Language, приложенията Еinstein Vision за разпознаване и класифициране на обекти и технологията за разпознаване и генерирането на естествен език Еinstein Voice. Едни от последните постижения на компанията са в създаването на модели с изкуствен интелект, генериращи протеини.

Целта на настоящия експеримент с AI Economist, който се провежда от специалистите на Saleforce, е да помогнат на икономистите и правителствата по целия свят да постигнат по-справедлива система за данъчно облагане, се казва в съобщение на компанията.

„Икономическото неравенство се засилва по целия свят и това предизвиква растяща тревога във връзка с неговото негативно влияние на икономическите възможности , здравето и социалното осигуряване. Данъците се явяват важен инструмент в ръцете на правителствата за намаляване на неравенството. Но търсенето на данъчна политика, която да оптимизира равенството и производителността е нерешен проблем. С помощта на AI Economist ние искаме да изясним как нови данъчни системи могат да намалят неравенството, да повишат производителността и в крайна сметка да направят света по-добро място“ – казва специалиста по изкуствен интелект в Salesforce Ричард Сошър.

AI Economist използва колекция от икономически ИИ-агенти, предназначени да симулират как реалните хора могат да реагират на различни данъчни системи. В симулацията всеки ИИ-агент печели пари, като събира и търгува с ресурси и изгражда къщи. Агентите се учат да увеличават максимално полезността си (или щастието), като коригират икономическото си поведение. Един от начините да направят това е да увеличат доходите си, като сведат до минимум усилията, например, увеличавайки максимално часовото възнаграждение. В същото време AI Economist се учи да оптимизира данъците и субсидиите с цел насърчаване постигането на глобалните общи цели.

Изследователите отбелязват, че такъв подход ще позволи да се отчита нерационалното поведение на икономическите агенти, което често не се включва от икономистите в техните модели. Те обикновено използват общоприети теореми, които използват достатъчно елементарен математически апарат и се основават на това, че хората се държат рационално. В това отношение от компанията отбелязват, че техният модел е невероятно мощен. Нашият свят става все по-сложен и икономическите теории за бъдещето трябва да могат безпроблемно да включват допълнителни изисквания, например опазването на околната среда. Освен това, икономическите агенти често проявяват в много отношения непредсказуемо, ирационално, конкурентно или взаимосвързано поведение. В този смисъл изкуственият интелект успява да моделира сложни обстоятелства и широк спектър от поведения.

По този начин AI Economist дава на икономистите, занимаващи се с данъчни политики допълнителни инструменти, на които те могат да базират своите решения. Симулирайки продължителни икономически периоди и търсейки различни данъчни рамки, AI Economist може да предвиди как хората всъщност ще реагират на определени данъчни условия, например дали това ще ги стимулира да работят повече или да работят по-малко. Така изкуственият интелект се научава да оценява различните данъчни схеми, например дали да се прилагат по-високи или по-ниски данъчни ставки за средните доходи, което да доведе до по-високи нетни субсидии за ниските доходи. От Saleforce се надяват, че техните разработки могат да бъдат използвани и в търсенето на по-ефективни икономически модели за по-бързо възстановяване на икономиката след пандемията от Covid-19.

Интересен факт е, че икономическите ИИ-агенти са се научили да „играят“ с данъците, за да намалят ефективната си данъчна ставка. Всеки път, когато „правителството“ се намесвало или променяло своята данъчна политика, тези агенти са се проявявали като достатъчно „умни“ икономически агенти и намирали вратички за да печелят при дадената данъчна система, например да редуват данъчни периоди с високи и ниски доходи. Тъй като агентите на ИИ се опитват да увеличат печалбата в колебаеща се среда, това означава, че симулацията е достатъчно близо до това, което се случва в реалния живот.

По думите на специалистите при експеримента с AI Economist, изкуственият интелект вече е предложил сценарий, при който съотношението на равенство и производителност, е с 16% по-ефективно от други използвани данъчни системи.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x