fbpx
Наука и технологииТехнологии

Седем неочаквани факта за квантовите компютри, които е добре да се знаят

Журналист на Financial Times е беседвал с известните експерти в областта на квантовите компютри и си е съставил малък списък с впечатляващи и неочаквани факти за квантовите изчисления.

Какво знаем за квантовите компютри? Те са мощни, бързи и скъпи… Горе-долу с такава информация е разполагал журналиста от Financial Times Джонатан Марголис преди да се срещне с Джим Кларк, директор по квантово оборудване в Intel, професор Ливен Вандерсипен, от QuTech и Института по нанонауки в Делфт, Нидерландия и професор Джон Мортън, експерт по нанотехнологии и нанофотоника към Института по нанотехнологии в Лондонския глобален университет. След беседата с учените Морголис си съставил списък, с който по неговите думи може да „блеснете на някоя официална вечеря“.

Квантовите изчисления могат да бъдат неточни. До известна степен те напомнят процесите, протичащи в човешкия мозък, който както знаем, допуска грешки. Впрочем това може и да е преимущество. Сухата логика не винаги помага да се приемат верните решения.

Квантовите изчисления не подхождат много за обработването на големи масиви данни (big data) по начина, по който се прави в момента. „Класическите“ изчисления, извършвани с обичайни компютри, се справят много по-добре с такъв род задачи.

Квантовите компютри работят само на температура, близка до абсолютната нула (- 273,14°С), за да избегнат разрушаването на кюбитите (най-малките единици за съхраняване на информация в квантов компютър). За тази цел компаниите използват течен хелий (и по-точно изотопа хелий-3 ), който не се втвърдява при екстремално ниски температури.

През 2020 година в Делфтския технически университет планират да демонстрират работна версия на квантов интернет, тоест непробиваема зашифрована информация ще може да се предава по цяла Нидерландия с помощта на квантовото заплитане.

Квантовото заплитане е феномен, при който две частици толкова много са взаимносвързани, че по състоянието на едната може да се разбере състоянието на другата, независимо какво разстояние ги разделя. Темата на квантовото заплитане заема централно място в несъответствието между класическата и квантовата физика.

Едно от първите предполагаеми използвания на квантовите системи ще бъде квантовото моделиране на материали. Например, вашият iPhone27 няма да бъде квантов компютър, но батерията му ще бъде изработена именно с помощта на квантови компютри.

Предполага се, че квантовите компютри ще сложат край на блокчейна, защото ще могат да дешифрират всичко . Но професор Мортън твърди, че за това ще са необходими квантови компютри със стотици милиони кюбити (процесорът Sycamore, с който преди няколко месеца Google твърдяха, че са постигнали „квантово превъзходство“, имаше само 53 кюбита), тоест това едва ли ще случи в близкото бъдеще.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x