fbpx
Наука и технологииТехнологии

Разработена е нова технология за 3D-печат с шоколад

На база на прах от какао сингапурски инженери са разработили „мастило“ с вискозитет, подходящ за 3D-печат на шоколадови десерти при стайна температура.

Готвачи-експериментатори вече използват 3D-принтери за приготвяне на някои оригинални ястия, в това число и сладки шоколадови десерти. Но при процеса на приготвяне се използва екструзия на разтопена консистенция, за чиято цел шоколадовата маса трябва да се нагрее до 31-36°С. Технологията е сравнително проста, но изисква поддържане на сравнително висока температура и точен контрол за нея.

Студената екструзия е доста по-елементарен процес, но при него е много важно „мастилата“ да са течни и с подходящ вискозитет. Шоколадът по принцип не е подходящ за такъв процес. За да стане такъв към него се изискват добавки, променящи реологичните характеристики, за да се намерят подходящи съчетания, работещи при стайна температура. Именно такива комбинации са постигнали двама изследователи от Сингапурския технологичен университет (SUTD), за което пишат те в статия, публикувана в Scientific Reports.

Рахул Каряпа (Rahul Karyappa) и Мичинао Хашимото (Michinao Hashimoto) са използвали достъпни в магазинната мрежа продукти от шоколад, смесвайки различни пасти и сиропи с 10-15% прах от какао. По думите на авторите, „коктейлът“ за Ci3DP (Chocolate-based ink 3D-Printing) се е получил гъст, като паста и при различните варианти неговия динамичен вискозитет е бил между 100 и 10000 паскал-секунди (Pa*s).

Материал с такива реологични свойства е подходящ за студена екструзия при стайна температура. Сингапурските учени са демонстрирали това, печатайки различни шоколадови десерти с изключително сложни форми. Десертите са била с твърди и меки слоеве, а също така с течен пълнеж.

Шоколадови десерти, напечатани с новата 3D технология
Източник: ©Karyappa & Hashimoto, 2019

Те отбелязват, че такъв подход може да намери приложение за 3D-печат и на други блюда с други съставки, чувствителни към температура.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x