fbpx
На фокусПсихологияЧовекът

Психологическо насилие: кои са манипулаторите и как да се справяме с тях

Как изглежда манипулативното поведение? Защо хората се държат токсично и как да се справим с това? Как да се противопоставим на манипулациите?

Какво е манипулация?

Манипулацията е вид психологическо въздействие, при което едно лице принуждава друго да направи нещо с помощта на прикрити измамни тактики и извлича полза от това действие. В манипулативна ситуация винаги има поне двама участници: „ловецът”- манипулатор и жертвата. При това цели групи хора могат да действат едновременно като жертва или ловец.

Манипулацията се отличава с четири основни характеристики:

– Въздействието има цел, която е скрита от жертвата.

– Жертвата се е съгласила да предприеме дадено действие, защото са я убедили, че това ще е от полза за някого.

– Действието ще навреди на жертвата или като минимум няма да и донесе полза.

– Манипулаторът има предварително обмислен сценарий за развитието на ситуацията.

Представете си син или дъщеря, който/която информира свръхобсебващата си майка за преместването си или предстояща си сватба и в отговор получава стандартната реакция – плач и оплаквания: „Значи нямаш нужда от мен, аз тук ще умра, пък ти прави каквото искаш“. Едва ли е лесно е да се приеме тази реакция хладнокръвно – мнозина по-скоро биха изоставили собствените си планове, отколкото да се справят с чувството за вина.

Ако осъзнаете, че правите това, което не искате, само заради това да донесете полза на някого или да докажете нещо на друг човек, то вие почти сигурно сте станали жертва на манипулация.

Как работи психологията на манипулатора?

Манипулаторът възприема околните не като пълноценни личности, а като инструменти за постигане на целите си. Подвеждащо е обаче манипулаторите да се представят като зли и изключително токсични персонажи – напротив, те могат да изглеждат като приятни и грижовни хора, които действат единствено с най-добри намерения и за ваше добро. Освен това и самите манипулатори страдат, защото възприемат света около себе си като потенциална заплаха и най-често не вярват на никого.

Къде можете да се сблъскате с манипулация?

Във всяка област и във всяка ситуация, където човек може да извлече някаква полза за себе си. Децата могат да манипулират родителите си, безскрупулните търговци могат да манипулират клиентите, а политиците могат да манипулират електората. Най-често манипулаторите са членове на семейството, приятели, сексуални или бизнес партньори.

Как манипулаторът влияе на жертвата?

За да принуди човек да действа за неговите цели, манипулаторът търси да напипа някаква вътрешна „цел“ в жертвата – например чувство на съжаление или срам. Така действат уличните измамници или мошеници, които събират дарения за несъществуващи деца. Манипулаторите от близкото обкръжение действат по-фино – някои изграждат чувството на доверие с години, за да използват най-дълбоките емоционални рани и комплекси на жертвата.

Винаги ли манипулаторът действа съзнателно?

Не. Понякога хората пренасят обичайните модели на поведение от детството си в зряла възраст. Например ако едно дете е отгледано от студени родители, то единственият му начин да привлече вниманието им е бил плача. Постепенно човек свиква с факта, че може да получи това, което иска само през сълзи, и играе този сценарий във всички области, от семейството до работата. Но съзнателните манипулации се срещат доста по-често.

Изглежда, че съм манипулатор. Какво да направя по въпроса?

Рефлексията и работата върху себе си ще ви помогнат. Осъзнайте какво губите, като прибягвате до манипулации: може би несъзнателно разваляте отношенията с близките си хора или вредите на бизнеса си и партньорските отношения. На „„ловеца“ може да му е много трудно да се откаже от скритото влияние върху хората, ако то му носи осезаеми ползи.

Изглежда, ме манипулират. Какво да правя?

Има няколко начина да излезете от позицията на жертва:

Игнорирайте го. Манипулаторът чака вашата реакция и няма значение колко активна ще бъде тя: дали ще започнете да предприемате определени действия, дали ще спорите или ще се ограничите до извинения. Ловецът ще игнорира всякакви логични доводи и действия, тъй като целта му е да ви извади от равновесие.

Разбийте сценария. Направете това, което манипулаторът не очаква от вас и поемете водещата роля в ситуацията. Например, съгласете се с човека, който ви търси недостатъци и го попитайте: „Да, аз съм такъв. И какво от това?”

В отговор вие също манипулирайте. Контраманипулацията може да помогне в някои случаи, въпреки че това поведение може да изглежда доста спорно. Така вие показвате на “ловеца”, че разбирате правилата, по които той играе, и вкарвате манипулатора в неговия собствен капан.

Разкрийте манипулацията. Кажете му направо: „Разбирам, че ме манипулираш и че се опитваш да ме накаращ да се чувствам виновен. Мога да ти помогна, ако ме помолиш – ако продължиш да ме манипулираш, няма да постигнеш целта си и ще разрушиш. отношенията ни.”

Източник

3 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x