fbpx
ПсихологияЧовекът

Уиски за невротиците, бира за щастливите. Какво казва изборът на алкохол за характера на човек?

Австралийски учени са установили, че невротиците предпочитат твърдия алкохол, любителите на виното са най-дружелюбни, а бирата се избира от хора, които са доволни от живота,. Въпреки че предпочитанията към алкохолните напитки са свързани с някои личностни черти, изследователите настояват да не се правят заключения за личността на човека само въз основа на това какво пие – понякога това може да е просто въпрос на приятен вкус.

Твърди се, че пиещите уиски са уверени в себе си, пиещите текила обичат партитата, а пиещите бира са весели хора. Изследователи от Австралийския католически университет и Университета Нотр Дам в Австралия, в сътрудничество с италиански колеги от университета в Падуа, са се заели да разберат дали има някакви основания за тези стереотипи, свързващи чертите на характера и любимата алкохолна напитка. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списанието Psihologijske Teme.

В изследването са взели участие общо 1232 австралийци. Тяхната средна възраст била 45,8 години, като мъжете и жените били поравно. Първото нещо, което учените изяснили било къде участниците предпочитат да пият – у дома или в заведения. След това те питали за любимите напитки, включително бира, вино, сайдер и високоалкохолни напитки. Участниците можели да избират няколко позиции едновременно.

След това участниците попълнили въпросници, които изследователите използвали, за да измерят техните нива на удовлетвореност от живота, жизнената им устойчивост, чувството за безнадеждност, междуличностното доверие и относителната тежест на чертите от така наречената Голяма петорка – екстраверсия, невротизъм, добросъвестност, доброжелателност и отвореност към нови неща.

Сравнявайки резултатите от изследването, учените открили няколко любопитни закономерности.

Тези, които пиели у дома, били по-склонни да изпитват усещането за безнадеждност от тези, които пиели в заведения. Изследователите предполагат, че депресираните хора, които изпитват безнадеждност, може би употребяват алкохол, за да се справят с негативните преживявания. Това заключение е в съответствие с резултатите от други изследванията, които показват, че пиенето у дома може да бъде използвано като механизъм за справяне с проблемите, но в същото време той е деструктивен и създаващ предпоставки за още по-големи усложнения в психическото състояние на човек.

Най-жизнено устойчиви и доволни от живота се оказали любителите на бирата и виното. Тези, които предпочитали виното, освен това се отличавали с доброжелателност и добросъвестност и рядко страдали от безизходност. Оказало се любителите на сайдер и твърд алкохол били най-невротични.

Като цяло виното се свързвало с по-голяма общителност и по-приятни личностни черти.

Освен, че пиенето на твърд алкохол като цяло се свързвало с по-изразен невротизъм, но също така било свързано с по-изразена екстраверсия, ако участникът предпочитал да пие в заведение.

Пиенето на бира очевидно се е разглеждало като форма на лесна релаксация и почивка, така че обикновено било избирано от хора, които били достатъчно доволни от живота.

„Опитахме се да разберем по-добре връзката между чертите на личността и къде и какво пият хората“, – пишат авторите- „Фокусирахме се върху разликите на осреднените нива в характеристиките на личността въз основа на самостоятелните оценки на поведението и връзката им с употребата на алкохол. Като цяло, нашите резултати показаха ограничена полза от знанието къде човек пие, но това, какво пие, може да бъде относително по-полезно.“

Освен че участниците в изследването били жители на доста развита демократична страна, всички те били бели хора с добро образование и материално благополучие. Именно заради това авторите на работата предупреждават, че резултатите от тяхното изследване може да не се отнасят за други слоеве от населението. Освен това се отбелязва, че в Австралия културата на пиене на бира като цяло е традиционно силна.

Не е достатъчно да се познават алкохолните предпочитания на човек, за да се направят изводи за характера му, предупреждават учените. Това е само една част от пъзела, а освен това един и същ избор при различни условия може да показва различни наклонности. Така например , пиенето на твърд алкохол самостоятелно у дома може да показва склонност към пиянство заради постоянен стрес. В същото време подобен избор в бар, в компанията на приятели, говори за екстраверсия – съвместната употреба на сет от шотове може да се разглежда като обща и сближаваща социална активност.

Освен това възможно е религиозната принадлежност да влияе върху избора на един или друг вид алкохол, но този аспект не е разглеждан в изследването.

„Друго ограничение в изследването е това, че не успяхме да разгледаме личностните характеристики от така наречената тъмна триада (т.е. психопатия, нарцисизъм и макиавелизъм), които могат да се проявяват особено ярко в междуличностния и организационен контекст, и също могат също да бъдат свързани с употребата на алкохол.” , — добавят авторите на изследването.

В крайна сметка човек може да предпочита дадена напитка просто защото харесва вкуса и. Фокусирането върху избора на алкохолна напитка като основен аспект в опита да се разбере характера на човек едва ли може да бъде определящо, заключават изследователите. Въпреки това, ако тази информация се комбинира с други фактори и поведенчески наблюдения, това може да предостави допълнителен материал за размисъл и да помогне да се направят по-надеждни заключения.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x