fbpx

Какво е бъдещето на програмистите и какви са тенденциите в ИТ сектора?

Сега ИТ специалистите са изключително много търсени. Трудно е да се повярва, че при определени обстоятелства този ажиотаж може да приключи. Но дали този сценарий е толкова невероятен?

Има ли бъдеще за програмистите?

През последните години известният германски футуролог Герд Леонхард постоянно предупреждава, че широкото развитие на технологиите (например изкуствения интелект) скоро просто ще „помете хората като ненужни“ – включително програмистите. Според него, ако по-рано подобна заплаха се отнасяше предимно до професии, свързани с рутинна и нискоквалифицирана работа, сега тези, чиято работа се счита за високо интелектуална и творческа, също могат да останат без работа.

Леонхард не е единственият, който е скептичен относно бъдещето на хората в ИТ бизнеса. Според данни на Forrester до 2030 г. много ИТ специалисти ще загубят работата си: разработчици, ИТ тестери, служители по техническата поддръжка. Особената иронията тук се състои в това, че онези, които участват пряко в създаването на изкуствен интелект, също могат да бъдат атакувани от него.

Нека да разгледаме три основни сценария, при които програмистите могат да останат без работа.

Хиперавтоматизацията ще погребе много ИТ специалности

Хиперавтоматизацията е набор от технологии и инструменти, базирани на ИИ, машинно обучение, облачни технологии и big data, който ви позволява да автоматизирате не само локалните процеси, но и цялата компания или дори цялата индустрия.

Консултантската компания Gartner посочват хиперавтоматизацията като една от 10-те най-важни технологични тенденции за 2022 г. и според техни данни хиперавтоматизацията вече е достигнала повече от 50% от компаниите. И ако по-рано това се отнасяше само до рутинни операции, то сега вече се дигитализират и най-сложните процеси, като уеб разработките и онлайн поддръжката на продуктите.Като цяло, според другата световноизвестна консултантска компания McKinsey, пълната дигитализация ще засегне до 50% от световната икономика и повече от 1,2 милиарда служители.

Първите жертви на хиперавтоматизацията ще бъдат специалистите по техническата поддръжка. С течение на времето техническият прогрес ще достигне специалистите по данни (data-science и data analysts): вече голяма част от събирането и анализа на данни е автоматизирано и задачата на служителите е умело да управляват получените резултати и да ги прилагат в полза на бизнеса. Накрая редът ще стигне до програмистите.

Ярко доказателство за това са масовите съкращения на ИТ специалисти в индийски компании. Например Infosys Corporation уволни 11 хиляди от 200 хиляди души, като ги замени с алгоритми и специален софтуер. Третата по големина ИТ компания в Индия, Wipro, уволни 600 служители. А DXC Technology планира да се отърве от 10 000 от своите 170 000 служители и да намали броя на офисите си от 50 на 26.

Разработчиците в техния чист вид няма да са необходими

В Microsoft има инженери по разработка и тестиране. В близко бъдеще разработчиците ще трябва да овладеят знания в областта на интернет протоколите, сертификати за сигурност, структурите на бази данните и системите за управление. И тогава плътно ще се доближим до момента, когато границата между разработчиците и уеб дизайнерите ще стане почти незабележима. От първите ще се изисква задълбочено познаване на UX интерфейсите и съдържанието, докато от вторите ще се изисква да създават сайтове и приложения с елементи на готови интерфейси и функции. Тези, които не могат да се адаптират към променящите се изисквания, ще трябва да напуснат пазара или спешно да се преквалифицират.

Тенденцията за продукти без код

Услугите, базирани на Low Code/No Code (буквално “без код”) ви позволяват да създадете уебсайт, онлайн магазин, база данни или да реализирате отделна функция с помощта на готови шаблони, без разработчици и Q&A. Първоначално такива решения бяха популярни за най-простите онлайн услуги на малките компании и компаниите, които не могат да си позволят скъпи разработчици. Но сега, според прогнозите на IDC, до 2026 г. повече от 40% от компаниите ще използват такива услуги, оптимизирайки разходите за пускане на цифрови продукти с 33%. От най-простите шаблони за сайтове като Tilda или WordPress low code услугите преминават все повече към сложни невронни мрежи, които могат напълно да заменят уеб разработчиците. Такива решения се предлагат например от DeepMind (Alphabet) и AWS (Amazon). Крис Уонстрат, главен изпълнителен директор на GitHub, е уверен, че тази тенденция означава, че в много близко бъдеще програмистите вече няма да са необходими за създаване на код.

Впрочем самите разработчици са скептични към този вид услуги. Те посочват недостатъците на low code/no code, като например слабата функционалност, която не ги прави подходящи за сложни и мащабни проекти, а също така не позволява изпълнението на много важни опции. Освен това услугата може да изтрие или блокира вашия продукт по всяко време, а с него и всички данни. Стартирането на уникална услуга и персонализирането й за вашата целева аудитория с помощта на такива решения също ще е малко вероятно да успее.

Кой сценарий е най-вероятен

Топ ИТ мениджърите смятат, че глобалната дигитализация на всички процеси най-вероятно ще доведе до преразпределение на ролите и появата на нови специалности. Например, в близко бъдеще ще се увеличи търсенето на тези, които ще разработват и конфигурират решения, базирани на ИИ и машинно обучение, както и ще отговарят за събирането и обработката на данни от смарт устройства в рамките на интернет нещата ( IoT). Според Cisco IoT устройствата вече генерират 40 пъти повече данни от най-големите центрове за данни в света.

Въвеждането на системи, базирани на най-новите постижения на ИИ, не е първата технологична революция в историята и не е първият път, когато възниква заплаха от технологична безработица. Нивото на заетост не е спаднало значително от началото на индустриалната революция. Благодарение на новите технологии се появиха нови професии и цели индустрии. Електронната промишленост, софтуерната индустрия, интернет маркетингът и онлайн търговията са области, възникнали от революцията в информационните технологии.

Революцията в дълбокото обучение също така създава нови сфери за човешкия труд, включително работни места за професионалисти в областта на ИИ, в сферата на обучението, в разработването, тестването и внедряването на софтуер за машинно обучение. Новите услуги се нуждаят от дизайнери, маркетолози, икономисти, DevOps специалисти (инженери по разработването) и т.н. Развитието на ИИ технологиите не е „игра с нулева сума“ – заедно с нарастването на производителността на труда растат и социалните нужди.

Разбира се, изискванията за умения на новите служители не винаги отговарят на уменията на тези, които губят работата си поради автоматизацията. Следователно обществото трябва да намери начини да смекчи социалните последици от премахването на старите професии.

През октомври 2020 г. експерти от Световния икономически форум представиха аналитичен доклад за бъдещето на работните места, който представя резултатите от изследване на динамиката на световния пазар на труда. Авторите стигат до извода, че темпът на създаване на нови работни места в резултат на технологичния прогрес ще преобладава над темпа на ликвидиране на старите в средносрочен план. Предполага се, че от 2020 г. до 2025 г. ще бъдат премахнати 85 милиона „стари“ работни места и ще бъдат създадени 97 милиона нови. В същото време ще расте нуждата преди всичко от квалифицирана работна ръка.

Ключовото умение в епохата на промяна е способността да се променяте

На пазара на труда вече са се формирали редица „мета-професии“, които предполагат способността на работниците да се трансформират заедно с индустрията. Хората, занимаващи се в цифровата индустрия, отдавна са свикнали с факта, че всичко може да се променя – някои езици за програмиране изчезват и се появяват други, библиотеки, рамки, парадигми за развитие, промяна на оборудването, изместване на акцентите, промяна на задачите – опитен специалист приема тези промени, следва ги и следователно остава в търсенето. Подобни явления се наблюдават и в други области – в педагогиката, в медицината, в електрониката, в банковия сектор.

През 50-те и 60-те години на миналия век по-голямата част от софтуера беше разработван в машинен код. Езиците на високо ниво направиха възможно да се избегнат сложните манипулации на ниско ниво и значително увеличиха производителността на програмистите. И това не доведе до масова безработица. Напротив, поради повишената достъпност на информационните технологии, обхватът на тяхното приложение се разшири. От 60-те години на миналия век броят на хората, заети в ИТ сектора, се е увеличил с няколко порядъка. Най-вероятно разпространението на „интелигентни“ инструменти за разработка, базирани на дълбоки невронни мрежи, ще има подобно въздействие върху индустрията.

Автоматизираната обработка на програмен код се превръща в една от най-бързо развиващите се области на машинното обучение, движена от напредъка в обработката на естествения език. Zero-code и Low-code инструменти, модели за интелигентно допълване на код (Github Copilot, Tabnine и др.), търсене на дефекти в програмния код, семантично търсене – всички те помагат на програмистите да пишат по-добър код с по-ниски разходи за труд , свалят прага за влизане в индустрията, но въобще не става въпрос за пълна подмяна на програмистите. Естеството на работата на програмистите все повече се трансформира – рутинните задачи напускат (писане на еднотипни кодови блокове, търсене на програмни фрагменти и т.н.), програмирането става все по-креативно, става възможно създаването на по-сложни информационни системи. С една дума, катастрофален сценарий на развитие, при който много програмисти губят работата си, е нещо от сферата на ненаучната фантастика. Но това не означава, че ИТ специалистите трябва да се отказват от саморазвитие. Целият технологичен пейзаж на съвременното развитие вероятно ще се промени до неузнаваемост през следващите десетилетия.

С други думи, дори ако пълното изчезване на ИТ специалистите е все още много далеч, определено не трябва да се отпускате: ще трябва постоянно да се адаптирате към новите изисквания на работодателите, които винаги търсят евтина алтернатива на най-скъпите служители.

2.4 5 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

Дари
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x