fbpx
НаукаНаука и технологии

Земята е започнала да се върти по-бързо: защо се случва това и има ли опасност?

Земята се върти все по-бързо около оста си. Това може да доведе до това, че ще бъде необходимо да се извади секунда от универсалното време и това не е толкова малко, колкото изглежда. Ако просто вземете и премахнете тази секунда, тогава голяма част от оборудването на планетата ще започне да работи с прекъсвания и с опасност от непредвидими последствия.

Как се променя скоростта на въртене на Земята?

Земята не е нито перфектна сфера, нито е абсолютно твърдо тяло. На нея и въздействат гравитационните сили на Луната, Слънцето и други големи планети, например Юпитер. Следователно скоростта на въртене на Земята може да се променя. В действителност тези промени са доста незначителни – около няколко милисекунди на ден.
Наблюденията показват, че скоростта на въртене може не само да се увеличава, но може и да намалява. Нещо повече, по време на тези процеси се променя позицията на планетата и земната ос, около която се върти нашата планета.

Как влияят промените в скоростта на въртене и позицията на оста?

Скоростта на въртене на планетата и координатите, например на Северния полюс могат да се променят, поради което постепенно се натрупват грешки в системите, изчисляващи географските координати и времето. Това може да доведе до инциденти със сателити, самолети или кораби, използващи тези системи. Именно по тази причина GPS-системата и други сходни с нея, редовно актуализират своите данни, за да сведат възможните грешки до минимум.

Започвайки от 1902 г. учените редовно проследяват ежегодните промени във времето . Понастоящем времето, измерено чрез въртенето на Земята, започна да изпреварва атомното време. Настоящите 365 оборота на Земята по всяка вероятност ще станат рекордно кратки за последните 60 години наблюдения.

Ако планетата продължи да се ускорява, то през 2026 г. разликата ще се доближи до критичната – 0,9 секунди. В такъв случай „Пазителите на времето“ ще бъдат принудени за първи път в историята да извадят от времето една секунда.

Как точно измерваме времето?

Еталон от 1967 г. насам са атомните часовници, който за разлика от въртенето на Земята, работят с постоянна скорост. Понякога разликата между времето на въртене на Земята и атомното време става критична и тогава учените (обикновено това се случва веднъж на няколко години) в края на декември или юни въвеждат допълнителна секунда. Последно това беше направено в новогодишната нощ на 2016 г срещу 2017 г. Досега никога не се е налагало излишно време да се намалява.

Атомните часовници се смятат за най -надеждния начин за измерване на времето и за откриване на грешки в други устройства. Без атомни часовници би било невъзможно да се разработят системи за сателитна навигация като GPS. Те определят разстоянията точно по времето, необходимо на сигнала да премине от точка на Земята до определен спътник и обратно.

Съвременните навигационни спътници са оборудвани с няколко рубидиеви, компактни атомни часовници.

Земята се върти по-бързо и променя времето. Защо се случва това?

Засега няма точен отговор на въпроса защо Земята е започнала да се върти по-бързо. Има много фактори, които променят скоростта на нашата планета. Например, съществува 18,6-годишен цикъл, според който нашата планета или се свива по екватора, или се разширява. Това се дължи влиянието на гравитацията на Луната.

Сезонните промени също влияят. Земята може да промени скоростта си на въртене под въздействието на въздушните маси. Атмосферата променя въртящия момент на планетата. Особено силно влияние оказват атмосферните явления, предизвиквани от измененията на температурата на водата на повърхността в Тихия океан, наречени Ел-Ниньо и Ла-Ниня. Например, когато западните ветрове се усилят, планетата се забавя малко. Оказва се, че средно статистически най-дългите дни са 1 май и 7 декември, а най -кратките – на 4 август.

Как температурата на Земята влияе върху скоростта на въртене

Учените знаят, че земната повърхност влияе на нейното въртене, но механизмът, чрез който протича синхронизацията с глобалните температурни колебания все още остава неясен.

Проведените досега наблюдения показват, че Земята се ускорява по време на затопляне. Например, това се е случило през 30 -те години на миналия век, а подобен процес тече и днес. Въпреки това за изследователите връзката между скоростта на въртене и температурата все още не е толкова очевидна.

Глобални климатични процеси и движение на Земята

В ново изследване, резултатите от което са публикувани през пролетта на 2021 г. в Geophysical Research Letters , екип от китайски и датски учени е установил, че някъде в 90-те години на миналия век полюсът на Земята се е изместил с няколко дециметра на изток. Изследователите свързват това със свръхбързото топене на ледниците, след което водата е започнала да се преразпределя по повърхността на планетата.

Друга скорошна статия от руски и френски учени описва колебанието на Чандлър на оста на въртене на Земята – когато полюсът се измества на няколко метра в противоположни посоки на всеки 14 месеца и в същото време самата планета се колебае наляво -надясно. Това колебание има цикъл от 40 години и сега то е в етап на забавяне.

Така че пред учените предстои да изяснят как колебанията, глобалните температури и скоростта на въртене на Земята са свързани помежду си и засега е прекалено рано да се правят каквито и да било генерални изводи, подчертават авторите на горните изследвания.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x