fbpx
Наука и технологииТехнологии

„Умни“ тоалетни ще следят за здравето ни по-добре от фитнес-тракерите

Няколко компании в САЩ се готвят да пуснат умни тоалетни на пазара, които ще позволяват оперативно да се следи за здравето на човек. От своя страна учени от различни университети и научни организации изследват потенциалните възможности и ползи от тези технологии. Така че може би съвсем скоро хората ще могат да разчитат на повече информация за проблеми със здравето си на база това, което се отделя от организма им.

Викрам Кашяп е изпълнителен директор на компанията Toi Labs от Сан Франциско, която произвежда умни тоалетни чинии с вграден контрол за здравното състояние на организма. За създаването на това устройство на компанията на Кашяп са помагали учени от Калифорнийския университет, но аналогични технологии се изследват и в други научни центрове в САЩ.

Идеята за умна тоалетна чиния, позволяваща самостоятелно да се следи за състоянието на организма, е възникнала в Кашяп в момент, когато той е имал проблем със здравето си. Той неуспешно се борил с тежко заболяване на стомашно-чревния тракт. През 2006 година предприемачът започнал сътрудничество с учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско. Резултатите от четиригодишното изследване са публикувани в списание Science през 2010 година и именно тогава е започнало създаването на това устройство.

Toi Labs е разработила умна седалка за тоалетна чиния TrueLoo, която както твърди компанията, може да се инсталира за броени минути. TrueLoo анализира отделяните от човешкия организъм екскременти и урина с помощта на сензори, помагайки на възрастни пациенти и грижещия се за тях персонал да следят за поява на нарушения. В Toi Labs казват, че TrueLoo може да открива обезводняване, заразяване с вируси и различни инфекции в организма на човек. Компанията е започнала тестването на своя продукт в дом за възрастни хора в Сан Франциско, а от 2021 година планира да го пусне в масова продажба.

Идеята да се следи за здравето с помощта на умна тоалетна чиния не е възникнала само при Кашяп. Джошуа Кун и Ян Милър от Университета в Уисконсин за десет дена са събрали сто проби от своята урина, за да видят какви данни могат да се извлекат за определяне на начина на хранене, вземането на лекарства, физическото натоварване и качеството на съня. Някои от анализираните от тях метаболити в урината включвали в себе си фуроил, глицин, кофеинова киселина, известни като маркери за редовна употреба на кафе, хипоксантин, показващ натоварванията при тренировки и други. Учените са публикували своите резултати в списание NPJ Digital Medicine през ноември 2019 година.

В експеримента Кун и Милър са използвали газов хромотограф за анализ на различните видове съединения в пробите и мас-спектрометър за анализ на отделните молекули. Тези мощни инструменти позволяват да се контролира нивото на глюкоза, да се откриват бактериални и вирусни инфекции и нарушения в обмяната на веществата, а така също да се откриват признаци за бъбречна недостатъчност и рак.

По време на изследването учените са носили също така Apple Watch, за да сравняват данните, които давали двата източника. Пробите от урината предоставяли информация, която може да бъде проследена и от преносимите устройства, в това число за качеството на съня и обема на физическите натоварвания. Методът, използван от учените, обаче давал данни, които са недостъпни за умните часовници и фитнес-тракерите, например съдържание на кофеин, алкохол и даже микропластмаса в организма.

Милер отбелязва, че преносимите устройства подобни на Apple Watch имат сериозно присъствие на пазара и много хора ги използват.

„Но те не могат да ви разкажат всичко“ – добавя той.

Разбира се, газовите хромотографи и мас-спектрометрите са далеч по-големи и струват доста по-скъпо. Последният модел на Apple Watch ще ви струва $500, а газовият хромотограф и мас-спектрометърът – хиляди и десетки хиляди долара съответно.

Как да се модифицира лабораторното оборудване , така че да се помести в тоалетната и да бъде на приемлива цена? Този въпрос е за милион долара, казва Милър.

“Идеята да се използва тоалетната чиния за контрол на здравето е възниквала и по-рано, но е невъзможно във всяка тоалетна да се постави оборудване за десетки, а в някои случаи и стотици хиляди, долара“ – отбелязва той.

На пазара вече са се появявали няколко умни тоалетни с функции за следене на здравните показатели, включително умната тоалетна чиния на компанията Toto. Но тя е струвала няколко хиляди долара и нейното производство е замразено и почти не е използвана извън границите на Япония. Заради високата си цена умните тоалетни се купуват само от някои частни лица, имащи тази възможност и медицински заведения. На пазара още няма умна тоалетна чиния, която да събира и анализира биометрията на човешкия организъм, но Кашяп се надява да промени тази ситуация.

През 2018 година Google са получили патент за умна тоалетна чиния, която измерва кръвното налягане. Група учени от Рочестърския технологичен институт са разработили умна седалка за тоалетна чиния, която може да контролира честотата на сърдечния ритъм.

BiomeSence, стартап, създаден от група изследователи от Чикагския университет, разработва умна тоалетна чиния със седалка, която ще събира данни за чревната микробиота (микрофлора).

„Това, което искаме да постигнем е да получим по-задълбочено разбиране за чревната микробиота на човек и нейната промяна във времето“ –казва Кевин Хонакър, съдружник и изпълнителен директор на BioSence.

Тази година компанията провежда клинични изпитания, чиято цел е да се провери дали човешките екскраменти отразяват прогреса на ракови заболявания, реакцията на имунотерапия, промените след оперативно лечение и даже спортни резултати.

По думите на Хонакър, едно от препятствията по пътя за налагане на тази технология е опита тя да се направи „невидима“.

„На хората не им харесва да дават проби от своите фекалии. Никой не иска да мисли затова. Те просто искат да се занимават със своите неща“ – обяснява той.

Тъй като създаването на лаборатория вкъщи не е най-икономически обоснованата и технически практична идея , компанията на Кашяп ToiLabs се е фокусирала на сензори, които не са толкова мощни като лабораторното оборудване, но дават достатъчно количество информация за следене на стомашно-чревната и отделителната система на човек. Кашяп се надява тази година да публикува резултатите от клиничните изпитания на TrueLoo в домовете за престарели хора.

Много компании се готвят да извадят умни тоалетни на пазара. От своя страна учените от различни университети и научни организации изследват потенциалните възможности и ползи от тези технологии. Така че може би съвсем скоро хората ще могат да разчитат на повече и оперативна информация за проблеми със здравето.

„Мисля, че се движим към свят, в който хората сами ще правят избора си по въпросите на здравето и ще получават информация на база на това, което отделят от организма си. Вероятно това напълно ще промени позициите на силите в здравеопазването и начините за взаимодействие с пациентите в тази система“ – резюмира Кашяп.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x