fbpx
НаукаНаука и технологии

Експериментално лечение провокира самоубийството на ракови клетки

Израелски учени на база по- ранно тяхно откритие от 2017 година за свойствата на препарат, провокиращ самоунищожаването на раковите клетки, са провели ново изследване с лабораторни мишки за лечение на рак на панкреаса. Резултатите били прекрасни и този препарат вече e в доклинични изпитания. Подробни резултати от проведеното изследване са публикувани в специализираното издание Oncotarget.

Злокачествените образувания на панкреаса (задстомашната жлеза) са много устойчиви към съвременните методи на лечение. Преживяемостта на заболелите от този коварен вид рак, за най-голямо съжаление, крайно рядко е повече от пет години.

Като при много други видове рак, предразполагащите фактори за развиване на болестта, се смятат пушенето, наднорменото тегло, нездравословното хранене и ниската физическа активност.

Наскоро онколози от Тел-Авивския университет , които от дълги години работят върху проблемите на рака на панкреаса, са предложили метод, който в перспектива може коренно да промени тази подтискаща статистика.

Още през 2017 година екип от учени начело с професор Малка Коен-Армон (Malca Coheh-Armon) са открили механизъм, провокиращ самоунищожаването на раковите клетки на една от фазите на митозата (тоест по време на деленето на клетките).

В ново изследване, учените са възпроизвели откритото по-рано явление за нарушаване деленето на прераждащите се клетки. Този път специалистите са работили с ксенотранспланти (човешки туморни образувания от панкреаса, пресадени на лабораторни мишки).

За да прекъснат митозата в поразените опитни гризачи, учените са използвали модифицирани молекули на фанантридин, известни като PJ34. За въвеждане на дадения препарат са използвани две схеми.

В първата група от осем мишки лекарството се въвеждало венозно ежедневно пет пъти в седмицата в продължение на 21 дена.

Във втората група, същия брой мишки са били инжектирани с PJ34 само три пъти седмично в продължение на три седмици.

Още осем мишки от останалите лабораторни гризачи са образували контролна група. Тях са ги „лекували” с обикновен физиологичен разтвор , тоест плацебо.

Резултатите от терапията показали, че въведените молекули, както се и очаквало, провокирали в организма на заболелите животни активен процес на самоунищожение на злокачествените клетки.

Контролните изследвания демонстрирали прекрасни резултати. В мишките и от двете групи, лекувани с препарата, туморите намалели с 80-90% за месец след началото на лечението. Особено впечатляващ бил фактът, че в едно от животните злокачествените образувания изчезнали напълно на 56-я ден след началото на експеримента.

Следващите микроскопски анализи на отстранените впоследствие ракови образувания също така потвърдили активното измиране на раковите клетки, „обработени” с фенатридин.

„Важно е да се отбележи, че никакви странични ефекти от лечението не бяха наблюдавани. Ние не открихме нито промяна на теглото, нито отклонения в поведението на опитните мишки” – коментира професор Коен-Армон в прес-релийза на университета.

Това е благоприятен признак , че експерименталното лечение не е оказало нежелани токсични ефекти на здравите клетки на животните, подчертават учените.

Израелските онколози поясняват, че високата активност на фенатридина е свързана с неговата възможност добре да прониква през клетъчните мембрани на човек. В същото време PJ34 е изключително опасен за раковите образувания, тъй като той преди всичко нарушава безконтролния процес на размножаване именно на раковите клетки, предизвиквайки бързо тяхната смърт. По този начин, в определен смисъл неудържимото делене на злокачествените клетки става и причина за тяхната смърт, подчертават учените.

Резултатите от изследването демонстрират голям потенциал на предложения метод за лечение на рака на панкреаса. Учените се надяват, че стимулирането към самоунищожение на новообразованията ще покаже добри резултати в терапията на други опасни и устойчиви форми на онкологичните заболявания.

Лекарство, на базата на PJ34, вече се изпробва в доклинични изпитания. Специалистите се надяват в близко бъдеще да престъпят към следващата фаза и да започнат изследвания за въздействието на новия препарат върху хора.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x