fbpx
Здраве и дълголетиеЧовекът

Може би причина за възникването на депресията е херпесен вирус

Група японски изследователи е открила, че депресията се причинява от херпесен вирус от шести тип. Той се намира в организма на всеки човек в спящо състояние, но реагира на силен стрес и води до развитие на болестта. Учените смятат, че разбирането на механизмите на неговото въздействие ще направи много по-ефективна диагностиката на депресията на ранни етапи, а освен това ще помогне за разработването на подходящи лекарства. Резултатите от изследването са публикувани в списание iScience.

В своето изследване екипът от Медицинския университет Джикей в Япония е изследвал херпесен вирус от шести тип при човек ( те са всичко осем). Този вирус е невротропен, тоест локализира се в клетките на главния мозък и е разпространен навсякъде сред човешката популация, тоест негов носител са 100% от хората. Той обикновено се крие в кръвта и поддържа в своя носител латентна инфекция, също както и другите херпесни вируси, тоест почти не влияе на състоянието на човек.

Неговата концентрация се увеличава при стрес или силна умора и в такъв случай може да се открие в слюнката на човек. След това той попада през носа в обонятелната луковица в мозъка и я заразява. След заразяването вирусът преминава отново в латентно състояние. Съдържащият се във вируса ген SITH-1 изработва съответния протеин SITH-1, а той от своя страна насочва калций в клетките на луковицата, което започва да ги убива. Главната задача пред обонятелната луковица е да възприема различните миризми, но тя също така влияе на емоциите, които те предизвикват в човек при различни аромати. По тази причина, когато нейните функциите са нарушени, стресът става по-силен и мозъкът реагира на него, предизвиквайки депресия. Протеинът има въздействие в мозъка и затова е много сложно да се определи неговата концентрация.

Професор Казухиро Кондо, които е един от авторите на изследването, разказва, че организмът на човек сам е помогнал на учените в тяхното изследване. Оказало се, че SITH-1 не може самостоятелно да насочи калция към клетките. За тази цел на него му е нужно да се съедини с друг вид протеин, известен като CALM. Организмът реагира на прекомерните дози на калций и изработва антитела, които могат да бъдат открити в кръвта. Именно тях учените са използвали като маркери , че в организма се е появило съединението SITH-1/ CALM.

„Ако ние открием в кръвта специфичните антитела при образуването на това съединение, то ще можем да направим извод, че протеинът SITH-1 вече се намира в обонятелната луковица, съединил се е с протеина CALM и по този начин вече калции се насочва към клетките за да ги убива. Всичко това ние можем да разберем по косвен път“. – разказва Кондо.

По време на експеримента, екипът е открил, че влиянието на протеина SITH-1 изпитват 80% от страдащите от депресия, тоест ако анализът покаже висока концентрация , може да се говори, че има висок риск човек да се разболее ( рискът нараства 12 пъти). Освен това, при пациентите с установена депресия концентрацията на антитела е 10 пъти по-висока, отколкото при здравите хора. Тя се открива и при тези, които постоянно са в лошо настроение или от нещо са подтиснати, така че тези наблюдения ще помогнат за ранната диагностика на заболяването.

Предположението, че депресията може да е предизвикана от вирус, е било изказвано и по-рано, но досега учените не можеха да намерят доказателство за това. Авторите на новото изследване смятат, че на тях им се отдало да намерят причината за възникването на депресията. Следващите изследвания ще помогнат за изясняването на цялостния механизъм за развитието на болестта и да се търсят подходящи медикаменти за борба с нея.

3 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x