fbpx
АкцентиНаукаНаука и технологии

НАСА ще подготвя астронавти за полет на Луната в подводна лаборатория

Това лято няколко астронавта от космическата агенция NASA и Европейската космическа агенция ( ESA) заедно с екип от професионаlни водолази ще вземат участие в 23-та мисия на NEEMO (NASA Extreme Enviroment Mission Operations) , съобщава портала Space.com. Планира се астронавтите за няколко денонощия да се спуснат на дъното на Атлантическия океан околo бреговете на Флорида. Там те ще живеят в специална подводна лаборатория, провеждайки изследвания и проверка на различни технологии, които НАСА мисли да използва в лунните мисии,започвайки от 2024 година.

Мисията стартира на 10 юни. Сред задачите, които са поставени пред екипа са проверка на научни инструменти и оборудване, включително тези, които ще се използват при космическите мисии за вземане на проби от повърхността на Луната. Освен това, астронавтите ще проведат мониторинг на своето физиологично състояние, ще следят за съня си, а също активно ще използват технологиите за допълнителна реалност в качеството на тренировъчна практика за ориентиране в пространството.
Астронавтите, които за времето на експеримента ще станат акванавти, ще прекарат 10 дена в подводната лаборатория Aquarius, която е разположена на 19 метра дълбочина и на 5,5 км от брега на Южна Флорида. Освен останалата научна дейност, на астронавтите им предстои изучаване на подводната среда извън пределите на лабораторията.
„Дадената подводна мисия ще може ясно да демонстрира близостта на условията с предстоящите задачи вътре и извън космическия кораб по време на мисията. Разходките по океанското дъно, които ще имитират дейността извън космическия кораб, ще позволят да се проверят технологиите, които ще се използват от астронавтите в предстоящите космически лунни мисии. Освен това се планира да се проведат няколко достатъчно сложни подводни изследвания. Вътре в подводната лаборатория Aquarius астронавтите ще се занимават с различни експерименти и изследвания за измененията в човешки организъм, които се предполага, че ще се наблюдават при дълги космически пътешествия” – коментира ръководителя на проекта NEEMO Бил Тод.
Капитан на подводния екип ще бъде астронавтът от Европейската космическа агенция (ESA) Саманта Кристофорети, която е рекордьор по продължителност на космически полет (200 денонощия) сред астронавтите на ESA. В екипа са включени също Джесика Уоткинс,кандидат астронавт; Шърли Помпони, професор по подводни биотехнологии в Harbour Branch Oceanographic Institute-Florida Atlantic University и професор в Wageningen University & Research, Холандия; и Сцила Д’Агостино, професор в University of South Florida и ръководител на компанията Ketone Tecnologies Агостино Скила. Те ще бъдат съпровождани от двама професионални техника, чиито имена НАСА не съобщава.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x