fbpx
НаукаНаука и технологии

Небето ще се промени завинаги. Поток от звезден газ ще навлезе в Млечния път по-рано от очакваното… но след милиони години

Магелановият поток се движи към нашата галактика и при сблъсък ще промени пейзажа на нощното небе.

Млечният път се бори с най-близките си съседи – Големия Магеланов облак и Малкия Магеланов облак, които представляват галактики-джуджета. Тези галактики се разкъсват както под въздействието от гравитацията на Млечния път, така и една от друга. В резултат на тази борба се е образувала дълга газова дъга, наречена Магеланов поток, който се движи по посока към нашата галактика. В далечното бъдеще той ще се сблъска с нея и това ще се случи по-рано, отколкото предполагаха астрономите досега, съобщава Space.

Предвид факта, че комбинираната маса на двете галактики – джуджета е 17 милиарда слънчеви маси, която е 100 пъти по-малка от тази на Млечния път, те не могат да се противопоставят на влиянието на нашата галактика. Когато образувалият се Магеланов поток се сблъска с Млечния път, той ще напълни галактиката със звездообразуващ газ и завинаги ще промени пейзажа на нощното небе.

Новото изследване

Ново проучване доказва, че Магелановият поток е много по-близо до нашата галактика, отколкото учените смятаха досега. Астрономите са оценили това разстояние на 65 хиляди светлинни години, което е 5 пъти по-близо от предишните оценки. Новите данни предполагат, че Магелановият поток освен това е 5 пъти по-малък от очакваното и ще се сблъска с нашата галактика много по-рано – в рамките на около 50 милиона години.

Нашите симулации показват, че потокът е по-близо до Млечния път, основно във външната част на диска на нашата галактика“, казва Скот Лучини от Университета на Уисконсин в Медисън, САЩ.

Газовата обвивка

В предишното си изследване, публикувано в Nature, Лукини и колегите му открили, че Големият Магеланов облак е заобиколен от хало (ореол) от горещ йонизиран газ, чиято температура достига 500 000 градуса по Целзий. Учените са нарекли тази гореща обвивка Магеланова корона.

Според учените тази обвивка увеличава общата маса на галактиките джуджета и трябва значително да увеличи триенето и налягането, упражнявани върху двете галактики, докато се движат през короната.

Магелановият поток. Горе: Разпределението на неутралния водород в Магелановия поток (в розово) в радидиапазона е насложена върху изображението на Галактиката във видимия диапазон. Отдолу: карта на плътността на Магелановия поток Източник:wikipedia
Резултати от изследванията

С помощта на тези данни учените са създали компютърен модел, за да проследят историята на галактиките джуджета и Магелановия поток. Изследователите открили, че двете галактики-джуджета – Големият и Малкият Магеланов облак- се въртят една около друга в продължение вече на 3 милиарда години. Когато по-късно Млечния път, благодарение на гравитацията, ги е привлякъл към себе си, по-малката галактика е изхвърляла газ, докато се въртяла и така се образувал Магелановия поток. Оказало се, че той се движи към нашата галактика, а не обратното, както се смяташе преди, и се намира само на 65 хиляди светлинни години от Млечния път. Що се отнася до галактиките джуджета, Големият Магеланов облак се намира на разстояние около 180 хиляди светлинни години, а Малкият – на разстояние от 200 хиляди светлинни години.

Според учените, на база новите получени данни и резултати от моделирането, трябва да се преосмисли всичко, което досега астрономите знаеха за Магелановия поток. И когато нашата галактика погълне този поток, той ще напълни Млечния път с нов звездообразуващ газ, който ще промени пейзажа на нощното небе. Но това ще може да се види от нашите далечни потомци след десетки милиони години.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x