Дари
Здраве и дълголетиеНа фокусЧовекът

Намалява „хормона на любовта“: как разводът се отразява на хората, които са го преживели като деца

Aмерикански учени са установили, че при хората, които в детството са преживели развод на родителите си, е намалено нивото на окситоцин,. Това може да е причина, тези хора да имат проблеми с поведението и формирането на привързаности, когато вече са възрастни. Засега е неизвестно, каква е възрастта, която е най-безопасна за децата при развод на родителите им. Изследването е публикувано в списание Yournal of Comparative Psyhology.

Учени от от Университета Бейлор в Тексас, САЩ са установили, че при хора, преживели в детството си развод на родителите си, нивото на окситоцин е по-ниско, тоест на невромедиатора и хормона, свързан с чувството за привързаност. Възможно е, че именно тези промени са свързани с проблемите на децата на разведените родители в по-нататъшния им живот. Наричат окситоцина „хормона на любовта и привързаността“. Неговото изработване спомага за по-благожелателно отношение към околните, към доверие и симпатия. Веднага след раждането той играе важна роля във формирането на отношенията между майката и детето.

В светлината на ръста на разводите, изследователите решили да разгледат областта, която досега не е била изучавана достатъчно добре, а именно как раздялата на родителите се отразява на изработването на окситоцин при децата в хода на техния растеж.

„В момента, когато броят на разводите в нашето общество започна да се увеличава, се появи все по-голямо безпокойство по повод последствията от развода за децата – казва професор Мария Бочиа (Maria Boccia), водещ автор на изследването – Повечето изследвания са съсредоточени на краткосрочните ефекти, такива като академичната успеваемост, или на по-дългосрочни, такива като влиянието върху взаимоотношенията. Но начинът, по който разводът предизвиква тези ефекти засега е неизвестен. Окситоцинът играе важна роля във формирането на поведението, а неговото изработване е чувствително към стресови събития в ранните етапи на живота. Нашето изследване е първата крачка в посока разбирането на това, кои механизми могат да се задействат“.

Предишните изследвания на деца, чиито родители са се развели, са показали, че този негативен житейски опит е бил свързан с разстройства в настроението, със злоупотреба с алкохол и наркотици, тоест с поведение, свързано с изработването на окситоцин., обяснява Бочиа. Освен това, детският опит, свързан с развод или смърт на родител, е свързан с депресии и безпокойства сред подрастващите и възрастните, а също така с по-ниско ниво на възпитание на собствените деца, по-малка склонност към прояви на топлина и по-често използване на наказания.

В новото изследване са участвали 128 човека на възраст от 18 до 62 години. Родителите на 27,3% от тях са били разведени. Средната възраст на участниците в момента на развода е бил девет години.

Участниците са попълнили анкети, отговаряйки на въпроси за родителите си, за детството си и за сегашния си живот. Освен това изследователите са взели проби от урина, за да установят концентрацията на окситоцин в организма.

При тези, които са се сблъскали в миналото си с развод на родителите, нивото на окситоцин било по-ниско.

Те оценявали своите родители като по-малко грижовни и по-равнодушни. Своите бащи те смятали за по-жестоки. Освен това, тези участници, чиито родители били разведени, били по-малко уверени в себе си, трудно встъпвали в близки отношения и не се чувствали достатъчно безопасно. Себе си в качеството на родители те оценявали като по-малко съпричастни и не толкова близки до децата си, отколкото участниците, израснали в пълни семейства.

„Ние открихме, че нивото на окситоцин при тези участници, чиито родители са се развели, е значително по-ниско, отколкото при тези, които не са се сблъскали с такъв проблем – казва Бочиа – Освен това, съдейки по анкетите, това се е отразило и на формирането на привързаности. Тези резултати свидетелстват, че разводът на родителите влияе отрицателно на нивото на окситоцин при децата и това може би е свързано с други известни вече отрицателни ефекти“.

Един от най-важните въпроси, който излиза на бял свят от новите данни е коя възраст на децата е най-безопасна при развода на родителите. Но това все още предстои да се изясни.

По-рано канадски изследователи са открили, че влюбчивите и склонни към романтика хора имат мутация, повишаваща изработването на окситоцин. Тези, които имали тази мутация, освен друго, по-рядко се сблъсквали с безпокойство, разочарование и гняв, и били привързани към своя партньор. Те също така по-добре се адаптирали към отношенията и били по-склонни да окажат подкрепа. Освен това тези, които имали тази мутация, използвали повече време за разговори, хранене и гледане на телевизор. Те по-често са си затваряли очите на грешки на партньора, можели да престъпят през своята гордост и да помогнат. Средно оценявали своите отношения като по-успешни, от тези при които не се наблюдавала тази мутация.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x