fbpx
На фокусПсихологияЧовекът

Правете каквото искате: Как да разпознаете манипулацията и да и се противопоставите?

Всеки ден се сблъскваме с манипулации: у дома, на работа, в магазина, в градския транспорт, докато гледаме телевизия. Например клиентът ви принуждава да завършите проекта преди договорения срок, продавачът иска да купите нещо, от което не се нуждаете, а партньорът ви води на място, където не искате да отидете. Освен това най-често жертвата на такова влияние дори не осъзнава, че действа против волята си. Именно затова е полезно да разпознавате манипулацията и да и се противопоставяте, когато е нужно.

Какво представлява манипулацията?

„Това трябва да се направи сега, иначе ще пострада цялата компания“, казва клиентът, с когото е договорен съвсем различен срок за завършване на проекта. Това е един от стандартните ходове на манипулатора: той поставя ултиматум, възлагайки допълнителна отговорност на жертвата и карайки я да се чувства виновна.

Едно от популярните определения за манипулацията е че това е вид скрито, против волята на човек, психологическо въздействие, в което има цел и сценарийна линия за поведението на жертвата.

Могат да се отбележат следните характеристики на манипулативното влияние:

Психологически натиск. Манипулаторът търси слабите места на жертвата, оказва върху нея силно емоционално въздействие, което затруднява критично осмисляне на ситуацията. Най-често манипулаторът кара жертвата да се чувства виновна, като я кара да действа: тя се опитва да изкупи вината си и изпълнява „заповедта“.

Насилствен характер. Да принуди човек да действа против волята си е една от основните цели на манипулатора, затова той чрез различни способи го принуждава да направи нещо против неговата воля, тоест насила.

Прикритост. Манипулаторът най-често не посочва ясно целта на едно или друго действие, не обяснява защо това трябва да се направи и въвежда в заблуждение. Най-вероятно неговите аргументите не са рационални, но поради психологическия натиск е трудно да се осъзнае това.

Преди да разберете как действа манипулаторът, трябва да разберете защо човек обикновено се поддава на такова влияние. Психологът Хариет Брейкър в книгата си Who’s Pulling Your Strings?How to Break the Cycle of Manipulation and Regain Control of Your Life ( „Кой ти дърпа конците? Как да прекъснете цикъла на манипулация и да си върнете контрола над живота“) отбелязва, че хората най-често стават жертви на манипулация поради следните причини:

• желанието за получи одобрението и признанието на другите;
• страх от негативни емоции;
• липса на самостоятелност;
• неспособност за защита на личните граници;
• съмнение в себе си;
• външен локус на контрол (човек приписва всичките си заслуги на външни обстоятелства и не вижда собствения си принос в това).

Намирайки се в уязвимо състояние, човек лесно се подчинява на манипулатора, който веднага вижда слабите места на жертвата и започва да въздейства върху тях. Как? Ето някой общи техники за това:

• Явни и неявни обобщения („Винаги си такъв“, „Никога не помагаш“, „Винаги закъсняваш“).
• Неопределен референтен индекс („Това е известно отдавна“, „Научно е доказано“).
• Комуникативен саботаж (отговаряне на въпроса с въпрос, игнориране на определени фрази).
• Размити критерии („Само успешните хора могат да го направят“).
• Замяна на субекта на действие („На твоята възраст аз вече знаех как…”).
• Изобилие от емоционално-оценъчни нюанси.
• Използването на противоречия.
• Хиперболизация („В противен случай компанията ще рухне”, „Всички ще страдат”).

Благодарение на тези и други техники манипулаторът заблуждава жертвата си и чрез психологически натиск не му позволява да разпознае противоречията, логическите грешки и други неточности.

Как да разпознаем манипулацията?

Колкото по-рано разпознаете манипулацията, толкова по-вероятно е да не се поддадете на нейното разрушително въздействие. Забелязвайки едно от следните усещания, си струва да включите предупредителната червена лампичка за възможна манипулация:

• ирационална вина;
• страх да не оправдаете нечии очаквания;
• тревожност за нещо, което все още не се е случило;
• страх от измислените от манипулатора негативни последствия,;
• усещането, че вие и вашата работа нямат значение.

И това са само основните чувства, които могат да възникнат в случай на манипулативно въздействие. Най-важното е да осъзнаете, че не действате по собствена воля и след това да започнете да се съпротивлявате срещу чуждите манипулации. Но как?

Как да се противопоставим на манипулациите?

В книгата си Брейкър обяснява, че на манипулатора трябва да се покаже безсмислеността на неговите действия. Ето и някой начини, чрез които можете да постигнете това.

Задавайте въпроси, за да изясните ситуацията

За да постигне целта си манипулаторът се опитва да подведе жертвата си, за което често изкривява информацията, прави много странни непоследователни преценки и допуска логически грешки. Започнете да изяснявате ситуацията, задавайки колкото можете повече уточняващи въпроси, докато манипулаторът не изпадне в безизходица. Вашата задача е да изградите конструктивен диалог и да изясните целта на манипулатора.

Изразете собственото си мнение

Обяснете защо сте съгласни или несъгласни, предложете различно решение. Например, ако клиент ви принуждава да завършите проекта предсрочно, попитайте за причините за промяната на сроковете. След това посочете причините, поради които не можете да го направите при дадените обстоятелства. Обсъдете възможните варианти за решаване на ситуацията: включване на други служители в работата, разсрочване на други задачи и т.н. Или пък стигнете до съгласие, че си струва да оставите всичко както е.

Оперирайте с факти

Това е необходимо, за да се създаде реалистична картина и да се претеглят плюсовете и минусите на ситуацията. Опитайте се да насочите разговора в рационална посока, тъй като манипулаторът обикновено се опитва да използва ценностни и емоционални преценки.

Определете вашите области на отговорност

Например следващия път, когато колега ви помоли да помогнете в отнемаща от вашето работно време задача, обяснете защо не можете да го направите. Ако сте единственият служител, който е компетентен по този въпрос, струва си да обсъдите с ръководителя си възможността да консултирате колегите, но в рамките на работния ден или срещу допълнителни бонуси.

Трансформирайте емоциите

Ако смятате, че не можете да се справите с емоциите си, поставете разговора на пауза и предложете да се върнете към него по-късно. В противен случай манипулаторът ще се възползва от вашето уязвимо състояние. Можете също така да се опитате да се държите непредсказуемо: да се пошегувате в отговор на обвинение, да направите комплимент или нещо друго, което да изведе манипулаторът от комфортната му зона.

Имитирайте

Например, ако манипулаторът е задал бавно и тежко темпо на разговор (най-вероятно да изтощи събеседника), отговорете с още по-бавно темпо.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x