Дари
На фокусПсихологияЧовекът

Диктатура на щастието: как позитивната психология се е превърнала в средство за манипулация

Психологът Дейл Хартли в своя статия в изданието Psihology Today се възмущава от опитите на корпорациите да убедят служителите си, че работата е главния източник на щастие и нарича тези манипулации „захарен тероризъм“.

Позитивната психология е възникнала в пряка връзка с хуманистичната психология на Карл Роджърс и Ейбрахам Маслоу. Тя се е отделила като отделна област благодарение на научната дейност на Мартин Салигман, който се смята за „бащата” на позитивната психология. Селигман и много други специалисти в тази област са дали своя принос в нашите знания и заслужават уважение за своите постижения. За съжаление, някои хора дали от незнание, дали със зла умисъл изкривиха същността на техните разработки и злоупотребяват с тях.

Ако някога вие сте чували непоискани съвети от рода на „Усмихни се! Горе главата! Мисли за хубави неща!“ и тем подобни, то знайте, че около вас има „полиция на щастието“, която строго следи наоколо всички да са радостни и весели. Позитивната психология, безусловно включва в себе си позитивното мислене, но това е само един компонент от нея.

Журналистът и писател Крис Хеджес посочва пример за злоупотреба с позитивната психология със задължителното обучение, въведено от някои компании от Fortune 500 за своите служители на долно ниво. Обучението се провежда от „консултанти по щастие“.

„Тя (консултантът) така завъртя всичко, че аз почувствах как и моята глава се завъртя… „Нима това не е чудесно! Ние имаме такова разнообразие от отлични членове на екипа. Това показва, че това е едно прекрасно място за работа и тук действително може да се направи кариера!“ – обясняваше тя. Един мъж се беше втренчил в пода, докато се ядосваше и вътрешно явно се възмущаваше…. Но ако той и беше казал нещо , тя (консултантът) щеше да изпрати електронно писмо на неговия ръководител. Така той вече щеше да бъде набелязан и е много вероятно в бъдеще да се лиши от повишение на заплатата си. … А целта на тази среща беше, ако забравим ефемизмите, да се накарат потребителите да закупят стоки, които не са им необходими. Тя използваше играчки, бонбони, флумастери и различни задачи, като пародии и конкурси, за да бъдат хората активни и да взаимодействат един с друг. Използваше темата за щастието и по всякакъв начин се стараеше да го изкара от контекста на човешкото общуване и да го насочи към компанията. Вие сте щастливи, тъй като работите в тази компания!“.

Как мислите, дали корпоративното ръководство на тази компания преминава през такива тренинги? Мероприятията от този тип обикновено се налагат на пасивните служители от по-долните нива от служителите в отдел “Кадри”. Обикновено те са чували за положителната психология и вече се имат за „експерти“ в тази област. Контекстът е , че ако вие работите и мислите за „хубавото“, то вие ще се чувствате добре и ще преуспеете в компанията. И обратното: ако вие не сте постоянно позитивен, то вашето бъдеще в компанията не е бляскаво.

За периода от 1950 до 2018 година производителността на американските работници е нараснала с 252,9%, а реалната им работна заплата – само с 115,5%. И въпреки това глобалната корпорация, посочена в примера, подтиква своите почасови наемни работници да правят все повече, да продават още повече (радвайки се от това), като по този начин повишават производителността на труда, стойността на акциите на компанията и печалбата за акционерите. А що се касае допълнителната компенсация на свръхпродуктивните служители, тя на тях не им е нужна, тъй като те и така са щастливи, а ако ли не – сами са си виновни.

Изследователите Лиза Аспинвол и Ричард Тадески са изучили използването и значението на позитивната психология в своята област, а именно в психологията на здравето. Те също критикуват злоупотребата, неправилното използване и изкривяването на позитивната психология, определяйки я като „досаждащ тероризъм, прехвърляне на вината върху жертвата и прокарване на безсмислени версии на позитивното мислене за лична изгода“. Обърнете внимание на фразата „безсмислени версии на позитивното мислене“. При „безсмисленото“ манипулиране на служителите за повишаване на производителността на труда позитивната психология се свежда до често срещаните изрази за „позитивното мислене“. По този начин позитивната психология се превръща в нещо досадно, повърхностно, оскърбително и изкривено.

Първият принцип на бизнеса е максимум печалба за акционерите. Първият принцип в психологията е да не причиняваш вреда. Под това се подразбира, че знанията по психология не трябва да се използват за манипулиране на хората, а също така за постигане на собствени цели без да се съобразяваме с вредата за хората. Наложеният тренинг по щастие, за който се говореше по-горе, служи за пример за това, как тези принципи се оказват взаимоизключващи се.

Когато човек бива принуждаван да преминава тренинг по придобиване на щастие, това не му носи ползи, тъй като по определение той няма избор в тази ситуация. Да принуждаващ хората към такива обучения, заявявайки, че те са полезни за развитието на личността, е все едно да се изпикаеш върху нечия обувка и да кажеш, че вали дъжд.

Психологията престава да бъде позитивна, когато я използват като средство за пропаганда и манипулации.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x