Дари

Честото общуване с близки и приятели може да влошава самочувствието и да съкрати продължителността на живот

Срещите и общуването с членове на семейство и с приятели благотворно влияе на здравето и продължителността на живот, ако човек има умерени социални взаимодействия, тоест съответно ежеседмични или ежемесечни. По-честите контакти (ежедневни или ежеседмични) или не засилват този ефект, или точно обратното, водят до влошаване на самочувствието и повишават смъртността. До такива изводи са стигнали нидерландски психолози, които са анализирали отговорите на 440 000 участници в две многогодишни изследвания. Резултатите от изследването са публикувани в списание Social Psychological and Personality Science.

Нееднократно учените са показвали, че различните форми на общуване, от броя на поканите за приятелство в интернет до срещите с приятели и роднини, положително влияят на здравето и продължителността на живот, а социалната изолация и самотата водят до съкращаване на живота наравно с пушенето, употребата на алкохол и замърсяването на въздуха. Но при това остава открит въпроса колко често трябва да бъде общуването, за да даде максимално положителен ефект върху здравето и дълголетието на човек.

Именно на този въпрос са посветили своето изследване Олга Ставрова (Olga Stavrova) и Донинг Рен (Dongning Ren) от Университета в Тилбург, Нидерландия. Те са анализирали данни от 392 195 анкетирани в рамките на Европейската социална анкета (ESS), описваща нагласите, възгледите, ценностите и поведението на населението в европейските страни и данни за 49 675 участника в Немското социално-икономическо изследване (SOEP), което от 1984 година проследява продължителността и качеството на живот. В първото иследване анкетираните участници са попълвали данни колко често се срещат и общуват с приятели, колеги, съседи, роднини, деца и са оценявали своето физическо самочувствие, като много добро, добро, удовлетворително, лошо и много лошо. Във втория масив от данни учените допълнително са изследвали влиянието на честотата на общуване на продължителността на живот.

Двата анализа са показали, че умерената честотата на социални контакти (ежеседмично и ежемесечно) е свързана със значително подобряване на здравето, а по-честото общуване или не засилва този ефект или точно обратното, води до влошаване на самочувствието. Интересно е, че въобще да не виждаш членовете на семейството си или роднините е толкова лошо, колкото да ги виждаш ежедневно, а срещите с приятели, колеги и съседи повече от веднъж на месец по никакъв начин не влияят на самочувствието.

Освен това, авторите на изследването установили, че слабата вероятност за настъпване на ранна смърт и съответно по-голяма продължителност на живот са се наблюдавали при хора с умерена честота на социални взаимодействия (ежеседмично и ежемесечно), а увеличаването на броя на срещите с приятели и колеги до ежеседмични и с членовете на семейството или роднините до ежедневни са свързани с увеличаване на риска от преждевременна смърт.

Изводът на изследователите е, че на самочувствието на хората и на тяхното дълголетие най-благоприятно влияе умерената честота на общуване.

Авторите са направили няколко предположения за открития от тях ефект.

Първо, понякога хората се нуждаят от уединение, за да се отпуснат и да се справят с емоциите си.

Второ, честото общуване може да бъде свързано с ниското му качество и по този начин да не носи полза.

И трето, човек може да възприема честото общуване като стрес или дълг, а не като подкрепа.

3.7 3 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

Дари
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x