fbpx

5 прости съвета за тези, на които им е сложно да вземат решения

Трудно ви е да вземате решения? Опитвате се веднага да оцените всичките възможни рискове? Процесът на вземане на решения кара много хора да изпитват стрес и тревога, тъй като не винаги можем да знаем предварително какви последствия да очакваме. Но има няколко прости начина, които с голяма вероятност ще облекчат вашите преживявания и ще ви позволят по-лесно да вземате решения.

Поставяйте си реалистични и строги крайни срокове

Крайните срокове, и особено ако те са много, са ужасни. Но без тях много от нас никога няма да могат да си свършат работата. Крайните срокове ни дават усещането за точна цел. На нас ни е сложно да изпълняваме дадена задача, ако не разбираме накъде се движим и колко време това ще ни отнеме. Често нашата нерешителност е свързана с това, че ние не знаем рамките на нашата задача. Постарайте се да съберете колкото си може повече информация за това, което правите и това ще ви позволи да си определите реалистичен краен срок и да се придържате към него.

Използвайте правилото 40 – 70

Неопределеността рядко създава чувството за комфорт. Но знанието на важните детайли за това, което правим, значително ни опростява задачата. Съществува едно добро правило – вместо да събирате прекалено много информация, определете, колко от нея ще е достатъчна. Съществува мнение, че тя не трябва да е по-малко от 40% и не повече от 70% , за да можем да вземем решение. Може да се започне с въпроса, защо нашето решение въобще има значение? В какъв контекст ние вземаме това решение?

Помнете принципа „колкото по-малко, толкова по-добре“

Както пише психологът Бари Шварц в своята книга „Парадоксите на избора“, твърде честите ситуации, при които ние трябва да вземемe решения, водят до повишаване на нерешителността, а понякога и до депресия. Преди да се опитвате да вземете решение, добре е да намалите кръга на възможните варианти. Ако достъпните варианти не съответстват на вашите ценности, по-добре е да ги изхвърлите от главата си.

Намерете „варварина“

Варваринът е известен със своята жестокост. Но в наше време това са хората, които не се страхуват да казват неловката и груба истина. Харесва ли ви това или не, но всички ние си имаме собствените предубеждения при сблъсъка с трудни решения. Понякога те не ни позволяват да бъдем безпристрастни и обективни. Обърнете се за обратна връзка към човек, който ще може директно и хладнокръвно да коментира вашата ситуация. Това може да бъде приятел, колега или ментор.

Открийте чудото

Понякога има моменти, когато логическото мислене повече не ни помага. Тогава ни е нужно вълшебство. Задайте си въпроса : „Да предположим, че днес през нощта, докато спя, се случи чудо. Когато се събудя , това което аз забележа, ще ми даде ясен сигнал, че животът ми неочаквано се е подобрил.“ Така вие ще можете по-лесно да видите резултата, към който вие се стремите. Вероятно, това ще ви прозвучи до известна степен странно, но това действително работи.

Източник

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

Дари
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x