Дари
ИкономикаПрирода и общество

Цифровата държава: алгоритъмът за успеха на Сингапур

Сингапур изпреварва останалите страни по много показатели и именно там са успели да създадат едно от най-добрите структури на цифрова държава в света. Инвестициите в технологичния сектор, подкрепата на талантите и платформения подход са едни от най-важните тайни за успешната цифровизация на града-държава.

Движението в посока за цифровизация на Сингапур е започнало преди около десет години. Държавата е инвестирала в технологичния сектор с помощта на грантове и спонсорирани инкубатори. В продължение на няколко години града-държава е създал успешна комбинация на напредничава инфрастуктура за информационните технологии, силна подкрепа от страна на държавата, закони за интелектуалната собственост и многонационален резерв от специалисти.

Към сегашния момент Сингапур има един от най-високите показатели на БВП на глава от населението, а нивото на безработица е само 2,8%. Страната предоставя благоприятни условия за водене на бизнес и се е превърнала в център за технически иновации. По данни на Financial Times повече от 270 венчърни фондове влагат средства в 4 хиляди технологични стартъпи, в които работят над 22 хиляди човека.

Тайните компоненти за успешната цифровизация

Развитието на цифровизацията се извършва в съответствие с Националната програма за създаване на цифрова държава ((Digital Government Blueprint — DGB). Тя е насочена към разширяване на местната цифрова икономика и развитието на „умно“ цифрово общество. DGB предлага подход за безпрепятствена интеграция на електронните услуги и държавните стандарти в три насоки: граждани, бизнес и държавни служители.

Процесът се ръководи от Държавната технологична агенция на Сингапур. (Government Technology Agency — GovTech). Това вече е донесло своите ползи. През последните пет години Сингапур заема стабилно едно от първите места в световния рейтинг на цифровите правителства.

Директорът по информационни технологии в GovTech и един от главните архитекти на DGB Чан Чео Хо твърди, че ключът за изграждането на стабилна цифрова държава се заключава в нарастването на вътрешните възможности. В същото време в много други страни е разпространено използването на глобални консултантски компании.

„Към дадения момент повечето правителства в света привличат външни изпълнители за създаването на около 90-95% от всички свои технологии“ – разказва Чан.

„В този случай се губят възможности. С течение на времето много мениджъри в ИТ-проекти при нас стават управляващи по договор“ –добавя той.

По думите на Чан, натрупването на знания си струва да започва колкото се може по-рано. Държавата трябва да поощрява обучението по програмиране на учениците в училищата, а също така да предлага на студентите стажове в сферата на технологиите. След това тези придобити навици се насочват в развитието на цифровото правителство на Сингапур с помощта на степендии и програми за випусниците, предлагани от GovTech.

Пет направления помагат в GovTech да се развиват талантите и да се разработват нови технологични решения: инженерство, изкуствен интелект, интернет нещата (IoT), киберсигурността и инфраструктурата.

Но така или иначе на специалистите, които се насочват към GovTech, им е необходима надеждна подкрепа, която не се предоставя от много държави за разлика от частния сектор, което води до изтичане на най-добрите кадри.

„Кариерата е много важна. За разлика от други държави, на държавните ИТ-специалисти в Сингапур им се плаща на нивата, които определя пазара“ – разказва Чан.

За да оптимизира цифровата подкрепа и електронните услуги за частните лица и организации, GovTech на Сингапур използва две платформи.

– Едната обработва заявки, разрешения, уведомления и плащания за повече от 60 типа лицензии в няколко държавни учреждения.

– Втората платформа управлява държавните грантове и стандартизира различните грантови програми.

По думите на Чан, в двете платформи на GovTechе е осигурена съвместимост. Те могат да функционират в различните правителствени агенции, а също така към тях да се включват по-остарели ИТ-системи.

„Това е полезно и важно – обяснява Чан – Основната причина се състои в това, че този подход осигурява възможност за повторно използване, намалява разходите, съкращава времето за излизане на пазара и подобрява качеството“.

Директорът по информационни технологии на Сингапур е уверен,че другите държави, стремящи се към цифровизация, си струва да приемат сходна стратегия. Но Чан предупреждава, че за това е необходимо време, тъй като в началото те трябва да се избавят от бюрокрацията и недоверието към държавните технологии.

Източник

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x