fbpx
Здраве и дълголетиеЧовекът

Британски учени са се усъмнили в ефективността на популярните антидепресанти

След обширен преглед на съществуващите изследвания на популярни антидепресанти, учени от Обединеното кралство са стигнали до заключението, че ефективността на много от тези лекарства все още е под съмнение. Резултатите от изследването на британските изследователи са публикувани в списание Drug and Therapeutics Bulletin.

Като се има предвид множеството от странични ефекти и трудности, които пациентите изпитват по време на периода на отказ от антидепресанти, авторите на новата работа не препоръчват на лекарите да предписват големи дози от такива лекарства за дълъг период от време.

Изследователите също така отбелязват, че пациентите с лека до умерена депресия не винаги се нуждаят от дългосрочна психотропна лекарствена терапия.

Най-интересната констатация от изследването е, че не е установена клинично значима разлика в лечението на депресия с помощта на някои от тези лекарства и плацебо.

Изследователите отбелязват, че британските психиатри все по-често предписват на пациентите си антидепресанти, предимно такива от ново поколение – селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRIs) и инхибитори на обратното захващане на серотонин и норепинефрин (SNRIs). По тяхна оценка за периода 2019-2020 г.на 7,8 милиона британци е била изписана поне една рецепта с такива препарати.

Това е еквивалентно, че на всеки шести възрастен британец е предписан антидепресант, а при жените процентът на предписаните лекарства е един и половина пъти по-висок.

Отбелязва се, че голямата част от доказателствата за ефективността на антидепресантите при възрастни идват от плацебо-контролирани проучвания с продължителност само 6-12 седмици, тоест, тези проучвания не вземат предвид дългосрочните ефекти на антидепресантните лекарства. Според авторите на новото изследване, ефективността на изследваните антидепресанти често „не надвишава прага на клинично значимата разлика“. Това означава, че те не винаги са по-ефективни от хапчета без лечебна субстанция, давани на участниците в изследванията в качеството на плацебо.

Резултатите от изследвания, включващи юноши и деца, са били още по-малко убедителни. В същото време, добавят авторите, броят на децата на възраст от 12 до 17 години, на които са били предписвани антидепресанти, се е удвоил за периода от 2005 до 2017 г.

Освен това повечето от прегледаните изследвания не включвали фактори, които имат най-голямо значение за пациентите, като социално функциониране и качество на живот.

Също така изследователите отбелязват огромния брой странични ефекти, свързани с приема на антидепресанти. Приблизително един на всеки пет пациенти, приемащи SSRI, съобщавал за сънливост през деня, сухота в устата, обилно изпотяване или наддаване на тегло.

Най-малко един от четирима съобщавал за намаляване на либидото, а приблизително един на всеки десет пациенти съобщавал за възбуда, мускулни спазми или потрепервания, гадене, запек, диария или световъртеж.

Броят и честотата на страничните ефекти може и да са по-високи сред тези, които са приемали антидепресанти повече от три години. Отбелязва се, че при такива пациенти е възможно да се наблюдава емоционално “вцепеняване” и “замъгляване” на съзнанието.

Освен това изследователите напомнят, че пациентите, които се опитват да прекратят лечението, често изпитват симптомите на отнемането, като тревожност, безсъние, депресивно настроение, възбуда и промени в апетита. Тези симптоми могат да попречат на функционирането в обществото и професионалния живот, особено ако лечението бъде спряно внезапно.

Кралският колеж за психиатри (Royal College of Psychiatrists) вече е публикувал документ, предупреждаващ специалистите, предписващи подобни препарати, за проблемите, описани в изследването. Този документ включва препоръка за информиране на пациентите за всички рискове, свързани с лечението.

Според авторите на изследването основният начин да се помогне на пациентите да се справят със симптомите на отнемането на антидепресантите, е постепенното намаляване на дозата. В същото време изследователите предупреждават, че симптомите на отнемането, както и дългосрочната сексуална дисфункция, могат да продължат даже и при внимателно спиране на антидепресантите.

Учените също така отбелязват, че по време на периода на отказ от употребата на антидепресанти, пациентите може да се нуждаят от други препарати, специално предназначени за облекчаване на симптомите при отнемането. Изследователите добавят, че на пациентите, които се опитват да спрат приема на антидепресанти, особено тези, които ги приемат от дълго време, може би се нуждаят от допълнителна помощ, но в момента в Обединеното кралство няма специализирани услуги за такива хора.

Обобщавайки, авторите на това обзорно изследване препоръчват на психиатрите и психолозите да внимават при предписването на антидепресанти на своите пациенти, да ги предупреждават за всички възможни рискове от подобна терапия и, ако е възможно, да предписват по-ниски дози лекарства за по-кратко време.

Трябва да се има предвид, че авторите на новото изследване в никакъв случай не призовават за отказ от антидепресантите при лечението на депресия. Лечението на това тежко психическо разстройство трябва да бъде под наблюдението на специалисти и стриктно да се спазват техните предписания, за да се преодолее опасното заболяване.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x