Дари
НаукаНаука и технологии

Едни от най-древните галактики са се оплели в “паяжина” със свръхмасивна черна дупка

Астрономи са открили най-компактната група от галактики, наблюдавани някога в ранната Вселена. Шест звездни системи са се скупчили около свръхмасивна черна дупка, оплетени в паяжина от газови ръкави. Видимо черната дупка дължи своето съществуване на тази паяжина. Цялата структура се е образувала, когато Вселената е била на по-малко от милиард години. Тези наблюдения помагат да се разбере, как растат свръхмасивните черни дупки и каква роля в това играе тъмната материя. Резултатите от изследването са публикувани с списание Astronomy&Astrophysics.

Свръхмасивната черна дупка SDSS J1030+0524 се намира невероятно далеч от Млечния път. Светлината, пристигнала сега при нас е пътешествала 12,9 милиарда години. Това представлява 93% от целия период, започнал след Големия взрив. Сега ние виждаме този обект такъв, какъвто той е бил само на 900 милиона година след своето раждане.

Но още тогава SDSS J1030+0524 е била милиард пъти по-масивна от нашето Слънце. Но откъде тя и другите свръхмасивни черни дупки в ранната Вселена са взели тази маса, за да нараснат толкова бързо? Този въпрос отдавна занимава учените.

„Нашето изследване се появи благодарение на желанието да се разбере природата на възможно най-загадъчните астрономически обекти – свръхмасивните черни дупки от ранната Вселена. Това са наистина екстремални системи и на днешния ден ние нямаме удовлетворително обяснение за тяхното съществуване“ – обяснява водещия автор на изследването Марко Маньоли (Marco Mignoli) от Националния институт по астрофизика на Италия (INAF).

Многочислените наблюдения с помощта на най-мощните земни телескопи, включително и знаменития Very Large Telescope (VLT) в Чили, са позволили да се открият шест галактики, намиращи се близо до SDSS J1030+0524. Те се намират в границите на 15 милиона светлинни години от своята „стопанка“. Това трудно може да се нарече близко съседство, даже и по космическите мерки. Например, разстоянието от Млечния път до най-близката до него галактика Андромеда е много по-малко – около 2,5 милиона светлинни години. Но така или иначе компаньонките на SDSS J1030+0524 са най-компактната група на „звездни острови“, открита в ранната Вселена. Възможно е тогава, когато космосът е бил млад, да сa се образували и по-близки групи, но за това ние засега нищо не знаем. Да се откриват такива обекти на такива гигантски разстояния е изключително трудно. Заради гигантското разстояние от Земята тези звездни системи са едни от най-слабо светещите обекти, наблюдавани някога с оптични телескопи. Откритието е направено буквално на границата на възможностите на сега съществуващия астрономически инструментариум. Така че е възможно съществуването на още галактики около тази свръхмасивна черна дупка, но те са неоткриваеми поне засега.

“ Ние смятаме , че сме видяли само върха на айсберга. Няколкото открити към днешния ден галактики около свръхмасивната черна дупка са само най-ярките от тях“ – казва друг участник в изследването Барбара Балмарверде , астроном от INAF.

Но усилията на астрономите са се откупили многократно. Изглежда на тях им се е отдало да намерят отговор на въпроса, откъде ранните свръхмасивни дупки са вземали „храна“ за своя растеж. Наблюдавайки SDSS J1030+0524, учените са направили заключение, че тя е потънала в гигантска паяжина от междугалактически газ. Тази мрежа се разпростира на повече от 30 милиона светлинни години, което е 300 пъти повече от размерите на Млечния път.

„Тези газови влакна действително напомнят на паяжина – обяснява Миньоло. – В точките на пресичане на влакната се локализират и растат галактиките. А по влакната могат да текат потоци от газ, които захранват както звездообразуването в галактиките, така и централната свръхмасивна черна дупка“.

Веществото на тази гигантска мрежа и обхванатите галактики, вероятно са станали „храна“ за зародилия се монстър с маса милиард слънца.

Но откъде се е взела самата паяжина от газ? За това, както пишат авторите на изследването, трябва да благодарим на тъмната материя (която по принцип е приблизително осем пъти повече от обичайната материя). Предполага се, че именно нейната гравитация е стегнала невероятно разредения междугалактически газ в такава структура. По всяка вероятност на ранните стадии на съществуването на Вселената огромни области от невидимото вещество са привличали големи маси газ. Заедно с тъмната материя този газ е формирал струкури, подобни на паяжина, вътре в които са можели да еволюционират галактиките и черните дупки.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x