fbpx
На фокусСаморазвитиеЧовекът

7 навика на хората, които (напразно) се съмняват в своя интелект

Имате чувство за хумор и късно си лягате? Това не са лоши новини за вас. Как да оценим своя интелект? Удовлетворени ли сме от своите когнитивни способности? Ние винаги се сблъскваме със ситуации, когато се чувстваме до някаква степен глупаво и това е нормално. Понякога тези моменти ни карат силно да преживяваме. Но има определен тип поведение и навици, които с голяма вероятност подсказват, че вие напразно се съмнявате във вашите интелектуални способности.

Вие често преживявате

Вие сте от онзи тип хора, които си представят всички възможни варианти на събитията? Изследвания показват, че това е вероятен признак за високо развит ум. Учените са установили, че „вербалният интелект се явява уникален предсказващ фактор за възникване на сериозни безпокойства и размишления“. С други думи, тревогата положително корелира с нашата способност да разбираме и анализираме информацията.

Вие късно си лягате

Учени са изследвали взаимовръзката между интелекта и дневния режим (сови и чучулиги). Оказало се, че интелектът на совите е по-висок, така че не се притеснявайте, когато се събудите по обед. Може пък и да сте гений?

Вие се съмнявате в себе си

Ако вие често поставяте под съмнение своите когнитивни способности, то има голяма вероятност да сте по-умен от средностатистическия човек. Работата е там, че е много по-лесно да се чувстваш уверен, ако знаеш по даден въпрос малко (ефектът на Данинг-Крюгер). Но е напълно естествено да се съмнявате в своите знания, ако постоянно чувствате, колко още непознато за вас знание съществува.

Вие прокрастинирате

Добрите новини за всички, които прокрастенират е, че техният навик постоянно да отлагат нещата за последния момент, може да е индикатор за техния висок интелект. Вероятно, вашата продуктивност понякога страда от това, но в такива моменти се активират креативните и иновационни идеи. Спомнете си за Стив Джобс, който винаги се e жалвал от това свое качество.

Вие притежавате силен самоконтрол

Високото ниво на самоконтрол е тясно свързанo с високи когнитивни възможности. Колкото е по-висок вашият интелект, толкова по-добре вие можете да се концентрирате за дългосрочни резултати (а не на краткосрочни).

За добри резултати на вас ви е нужен контекст

Спомнете си как в училище учителите ви обясняваха как тези със слаб успех няма да могат да постигнат нищо в кариерата и живота. За радост, в много случаи това не e така. Често хората не показават добри резултати по една проста причина – на тях не им достига правилен и комфортен контекст. Умните хора обичат да стигат до самата същност и заради това на тях физически и ментално им е тежко да се справят с неясно формулирани задачи.

Вие имате добро чувство за хумор

Съгласно изследване, проведено във връзка с половия отбор, способността интересно и забавно да се шегува човек се явява показател за интелект. А знаете ли, че сексуалното привличане и IQ-то са свързани? Учените са стигнали до извода, че „общият и вербален интелект предсказват добро чувство за хумор, което от своя страна предсказва успеха в брачните отношения, например, броя на сексуалните партньори по време на целия живот“. Така че ако притежавате добро чувство за хумор, то вие с голяма вероятност сте умен/а, а може би и привлекателен/на.

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x