Дари
На фокусПсихологияЧовекът

6 признака, че пред вас е емоционално незрял човек

Не винаги поведението, което разпознаваме като нарцистично, се явява такова. Трябва да е ясно, че такава сериозна диагноза да се приписва на човек просто така, е във всеки случай некоректно. Понякога ние наричаме нарцисизъм баналната емоционална незрялост. Това не е учудващо, тъй като някои техни прояви действително си приличат. По тази причина е добре да се различават признаците на емоционалната незрялост.

Ето някои от тях.

Обиди и обвинения

Емoционално незрелите хора много напомнят на децата. В сложни ситуации те прехвърлят вината на някой друг и решават да набедят някой друг, напълно забравяйки за съчувствието. Освен това такива хора често прибягват до лъжи, тъй като на тях им се струва, че по този начин ще могат да защитят себе си.

Емоционална ескалация

Незрелите хора рядко могат да контролират целия диапазон на човешките емоции. Те могат да плачат, да се се сърдят, да викат във всяка ситуация, която им причинява дискомфорт. Това особено често може да се срещне в ситуация, когато вие сте изразили негативни емоции (гняв, тъга), а човекът срещу вас ви се обижда. Диалогът ви може да прозвучи примерно така:

Ти действително ме обиди, когато каза това. Ще ти бъда признателен, ако не правиш в бъдеще така.

– Е, аз съм сигурно най-лошия приятел/ка на света и повече никога нищо няма да ти казвам.

Човекът отсреща ви кара да си мислите, че вие него сте го обидили, като демонстрира това по достатъчно детски начин.

Неконтролирани импулси

Детето се държи безразсъдно, ако чувства заплаха и преживява обида или гняв. По тази причина то извършва импулсивни действия, като при това не отчита последствията. В случая с възрастни хора това може да изглежда по следния начин: човекът постоянно ви прекъсва, обвинявайки ви, че „вие прокарвате своята идея“ (той чувства от вас „заплаха“). Той не иска да ви слуша, даже ако разбира, че това, което му казвате, е полезно и важно за него.

Незряла защита

Вместо да се прислушва към другите, емоционално незрелият човек действа на принципа „най-добрата защита е нападението“. Той трудно изслушва критика и веднага започва агресивно да се оправдава, сякаш него лично са го обидили. Класическият завършек на разговора с такъв човек е „Тогава аз въобще нищо няма да правя/говоря“.

Отсъствие на способността за самоанализ

Емоционално незрелите хора не се учат от своите грешки. Частично това е свързано именно с това, че те не могат критично да оценяват своите действия, особено в случай, че критиката е огласена от друг човек. Те се оправдават и защитават, а не се коригират.

Желанието да бъдат център на вниманието

Емоционално незрелите хора обичат да доминират в разговорите и да получават максимум внимание, като тук отново е важна аналогията с децата. Ако на думите на такъв човек не се обърне достатъчно внимание, той се чувства незначителен.

Важно е да се разбере, че всички тези прояви потенциално могат да прераснат в нарцисизъм, особено ако човек не се обърне на време за помощ към психолог, с който да анализира всичките черти на своята емоционална незрялост.

Източник

3.7 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x