Дари
На фокусСамопознаниеЧовекът

Прегорял, преживяващ, високомерен – 5 типа умни хора, саботиращи собствения си успех

Хората с висок интелект често отлично се справят с решаването на комплексни проблеми. Но умът не винаги носи на хората радост и щастие. Така говорят даже учените. Някои от умните хора предприемат необмислени решения и постоянно се оказват в неприятни ситуации, даже ако са прочели цялата литература по невробиология и са спечелили от компютър на шах. Ето пет типа умни хора, които постоянно саботират своя успех и щастие.

Преживяващ

Хората, които постоянно си посвещават времето за преживявания и обмисляне на най-лошите варианти за предстоящите събития, по-добре се справят с тестове за вербален интелект. Същото се отнася за тези, които обичат да анализират своята тъга. Но тези навици си имат и обратната тъмна страна. Преживяванията оказват парализиращ ефект. Поради това такива хора се отказват да предприемат сложни решения. „Приятно“ допълнение към всичко това са безсънните нощи, физическия стрес и напрегнатите отношения с близките хора. За да се справят с тази ситуация, за тях може би си струва да се обърнат за професионална помощ към психотерапевт, който да им помогне да насочат мислите си в правилна посока.

Склонен към прегаряне

Тези хора особено често страдат от това, че в детството са показвали блестящи резултати и са ги смятали за „особено надарени“. Но в университета са разбрали, че за да достигнат своя идеал, за тях е важно да работят и да се учат денонощно. Това те и правят. Всички околни ги смятат за много ефективни и способни. Но зададените високи стандарти в един момент ги карат да прегорят. Забелязвайки своята слабост, те се дразнят и ядосват, тъй като смятат,че успех не може да се постигне, ако не си идеален. Те ужасно се страхуват от неуспехите и са уверени, че няма да могат нормално да ги преживеят. Ако ситуацията при тях не бъде овладяна на време и процесите се задълбочат, за тях също е добре да се обърнат за професионална помощ.

Самоуверен

Изследване от 2014 година е показало, че високият интелект често е свързан с по-голяма доверчивост. Това често се обяснява с нашата еволюционна адаптация. Тоест много е по-лесно да се изграждат отношенията в даден екип, ако те са на основата на взаимното доверие. Но както можете да се досетите, в съвременния свят това може да ви изиграе лоша шега.

Освен това, умните хора често надценяват своите възможности да разбират сложните проблеми. Заради това те са склонни да предприемат твърде смели решения и се отнасят снисходително към тези, на които им е нужно повече време да обмислят проблема. Това често ги подтиква към твърде неразумни действия.

Високомерен

Стереотипът за самотния гений доста често се среща в съвременния свят. Изследвания са показали, че умните хора действително получават по-малко удоволствие от социалните взаимодействия, отколкото останалите. Но даже и на интровертите им трябват приятели. Високомерните самотници трудно се справят с трудностите, тъй като те не умеят да молят за помощ.

Необмислено рискуващ

Някои умни хора обожават да рискуват. Те са знаещи, любопитни, уверени в себе си и излъчват енергия. Това им позволява постоянно да търсят нов опит, да изучават нещо необичайно и като цяло, да си изграждат успешен живот. Но това може да доведе до изключително опасни ситуации. Изследвания показват, че хората с висок интелект често експериментират с наркотици. Освен това тяхното любопитство често води до самосаботаж. Тъй като силно вярват в себе си, умните хора често могат да предприемат необмислени и грешни финансови решения, които да се окажат пагубни за тяхното материално състояние.

Източник

2.5 6 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x