fbpx
Изкуствен интелектНаука и технологии

Робот-куче с изкуствен интелект реагира на команди и знае няколко езика (Видео)

Създаден с помощта на изкуствен интелект и най-новите технологии в роботехниката, роботът- куче Astro реагира на команди, на които се обучава в процеса на работа.

С помощта на изкуствения интелект и дълбоко обучение, учените от Флоридския атлантически университет ( Florida Atlantic University) създали четвероногия робот Astro. Със своята 3-D отпечатана глава, наподобяваща доберман, роботът –куче Astro изглежда като герой от сериала „Черното огледало” , но този умен робот може да ви стане новия най-добър приятел.

Уникалността на робота се състои в това, че той е единствения засега робот, оборудван с компютъризиран мозък. По думите на неговите създатели, Asftro e предназначен да помага на службите за сигурност за откриване на експлозиви, оръжия и други забранени предмети, а също така за използване в райони, засегнати от стихийни бедствия. Съобщава се също , че Astro може да бъде използван в качеството на куче-водач.

Роботът Astro в началото не е нужно да бъде програмиран. Той ще се обучава като истинско пале, благодарение на изкуствения интелект. В момента роботът-куче може да изпълнява само няколко най-елементарни команди от рода на „стани”, „легни”, „застани”. Но невронната мрежа, в която се използва дълбоко обучение, е способна да усвои хиляди различни видове опитност, за да може Astro да изпълнява полезни задачи от всякакво естество. Astro е оборудван с повече от дузина датчици, с помощта на които може да взаимодейства с околната среда в режим на реално време, включително камери, насочен микрофон, газови датчици и датчици за радиолокационни изображения, позволяващ движението му по неравна повърхност. Всички сигнали от датчиците се подават към невронната мрежа и там ще се извършва тяхната изчислителна обработка с четири трилиона изчисления в секунда. Astro тежи 45 кг.

Изследователите съобщават, че Astro ще може да разбира различни езици, да различава цветове и да разпознава човешки лица, да реагира на жестове и да координира своята дейност с дронове.

Astro е резултат на усърдната работа и богатия опит на учените от Флоридския атлантически университет в когнитивната невробиология, който включва поведенческия, неврофизологичния и изчислителен подход в изучаването на мозъка.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x