fbpx
Наука и технологииТехнологии

Научиха робот-ленивец да лази по мрежа от въжета (Видео)

Американски инженери разработиха робот-ленивец, способен да лази по въжета и да се премества от едно въже на друго. Благодарение на малкото използвана електроенергия и използването на слънчеви панели подобен робот може практически неограничено време да се използва за наблюдения.

Създаването на роботи, способни да лазят по въжета е важна технологична задача, тъй като потенциално може да се използва в много области. Например една от такива може да бъде проверката на високоволтни електрически линии. Друга такава насока е използването на такива роботи за изследване в горски масиви, където клоните на съседни дървета се докосват.
Учените от Технологичния институт на Джорджия под ръководството на професор Магнус Егерщедт (Magnus Egershtedt) са се вдъхновили, наблюдавайки предвижванията на ленивците в естествени условия. Те решили да създадат енергоефективен робот, който може да лази по клони.

Фото: Allison Carter, Georgia Tech

Роботът се състои от две части и се предвижва благодарение на колелце във всяка част, което е в съприкосновение с въжето.Освен това , във всяка част на робота има по две пълноценни зъбни колела и по две, с изрязан сектор. Вътре в зъбните колела с изрязания сектор минава въжето. При движение напред това зъбно колело заема такова положение, че въжето да не може да излезе. Ако на роботът му е нужно да се премести на съседно въже, зъбното колело се завърта по такъв начин, че изрязаният участък да се разположи хоризонтално. За преместването между съседни въжета помага още един двигател, разположен в сектора, съединяващ двете части на робота.
За захранване на робота се използва акумулатор с капацитет 1 000 милиампер*часа, а също така два слънчеви панела, разположени от двете страни на робота. Учените отбелязват, че благодарение на използването на колелца за предвижването и пасивния механизъм за закрепване, роботът има по-голяма енергоефективност, от други подобни роботи, предназначени да се предвижват по въжета.

Фото: Allison Carter, Georgia Tech

Освен създаването на механичната част на робота, екипът е написал и програмно осигуряване, позволяващо роботът сам да избира своя път. Потребителят може да посочи точка , която той желае да се наблюдава. Роботът, имайки карта на системата от въжета, самостоятелно пресмята пътя и се предвижва до най-близката удобна наблюдателна позиция до зададената точка.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x